Evenementen & Geschiedenis & CultuurSportToscane

L’Eroica : Vintage koers in Toscane

Iedere eerste zondag van Oktober is het schitterende dorpje Gaiole in Chianti de gastheer/vrouw voor L’Eroica, een unieke koers waar met oude (koers)fietsen en retro kledij de unieke grindwegen en heuvels middenin Toscaanse landschappen bedwongen worden. L’Eroica trekt door de Sienese Chiani naar de Crete Senesi en Val D’Orcia.

Dit unieke wielerevenement werd voor de eerste keer gehouden in 1997 met als doel het behoud van de unieke Toscaanse grindwegen in de verf te zetten en zo weinig mogelijk asfalt door de Toscaanse landschappen te laten gieten. De koers is uitgegroeid tot een evenement waar vooral traditie, respect voor de natuur en duurzaam leven en genieten centraal staan.

Naast de race is er ook een festival waar deelnemers en toeschouwers kunnen genieten van traditionele Toscaanse gerechten, wijnproeverijen en live muziek.

Het concept van de L’Eroica is al in verschillende landen gekopieerd geweest maar het originele, in het mooiste landschap, blijft toch deze in Toscane.

Een andere Toscaanse koers is De Strade Bianche is een wielerwedstrijd die elk jaar in maart wordt gehouden in Toscane. De race dankt zijn naam aan de onverharde wegen (strade bianche) die deel uitmaken van het parcours, wat het extra uitdagend maakt voor de renners.

De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en maakt deel uit van de UCI World Tour sinds 2017. De start- en finishlijn bevinden zich in Siena, en het parcours loopt door de prachtige Toscaanse heuvels, met onderweg enkele steile beklimmingen en technisch uitdagende afdalingen.

Meer info over L’Eroica : https://eroica.cc/it

Back to top button