Italiaanse wijnen en wijnhandels in BelgiëItaliaanse wijnen en wijnhandels in NederlandMontepulcianoToscane

Wijn proeven in Montepulciano | Onze tips

Wijn proeven in Montepulciano is natuurlijk geen onoverkomelijke opdracht. De regio rond Montepulciano telt heel veel kleine en middelgrote wijnproducenten die hun deuren open zetten voor toeristen die willen proeven en rechtstreeks kopen bij de wijnboer.
Vandaag de dag zijn alle Nobili en Rossi di Montepulciano wijnen kwaliteitsvolle producten. De verschillende technieken hebben er toe geleid dat er een grote varatie is in smaken. We stellen enkele wijnproducenten voor die een toegankelijke wijnproeverij aanbieden voor toeristen.

Wijn proeven bij Cantina DEI

wijn proeven in montepulciano

Cantina DEI produceert heerlijke wijnen, olijfolie en zelfs grappa. Dit wijnbedrijf ligt dicht bij Montepulciano en kan bezocht worden voor of na een tour in de middeleeuwse stad. In 1964 koos Alibrando Dei er voor om land in Bossona te kopen en daar een eerste wijngaard te planten. In de jaren 70 kwam er Villa Martiena bij met omliggende wijngaarden en in 1985 werd de eerste fles Vino Nobile di Montepulciano van de familie Dei, uitgebracht.

Wijn proeven in het noordoosten van Montepulciano bij Cantina Boscarelli

wijn proeven in montepulciano

Ook bij Poderi Boscarelli op een hoogte van 300 m boven zeeniveau, in het noordoosten van Montepulciano ben je welkom om hun wijnen te ontdekken.. Uitstekende thermische ventilatie bevordert het microklimaat waar de druiven op hun best worden om gebruik te worden voor wijnproductie. . Samen met een gids wandel je door de wijngaarden en proef je achteraf de lekkere wijnen die hier voortgebracht worden. De productie bij Poderi Boscarelli richt zich voornamelijk op  Vino Nobile DOCG , dat 80% van al hun producten vertegenwoordigt. Vino Nobile is hun belangrijkste en oudste label. Op basis van de leeftijd van de druiven en hun selectie produceert men verschillende types. Boscarelli heeft een totale productie van 100.000 flessen. Ze maken 50.000 flessen Vino Nobile di Montepulciano  met inheemse druiven (voornamelijk Sangiovese, Canaiolo en Colorino). Daarnaast produceren ze ook 10.000 flessen   Vino Nobile Riserva,  gemaakt met dezelfde druivenselectie, maar geplukt uit de oudste wijngaarden.

Wijnmakerij Bindella – Tenuta Vallocaia

wijn proeven in montepulciano

Hier kan je genieten van 3 verschillende wijnproeverijen, de ene al uitgebreider dan de andere. Dit wijnbedrijf Bindella met wijngaard in Vallocaia telt 128 hectares in het Argiano gebied, één van de beste wijngaarden voor de productie van Vino Nobile di Montepulciano. De familie Bindella kocht het landgoed in 1984. De productie is ongeveer 130.000 flessen per jaar.

7 generaties wijn maken bij Tiberini

wijn proeven in montepulciano

Al 7 generaties lang produceert dit familiebedrijf wijn in Podere Le Caggiole. Vandaag beschikt men over 20 hectare grond waarvan 2 olijfgaarden en 14 wijngaarden op een hoogte van 310 meter boven zeeniveau in de heuvels die aflopen van Montepulciano richting Valdichiana, in het gebied dat wordt gedefinieerd als het “hart” van de Vino Nobile di Montepulciano.

2 eeuwen passie voor de beste Montepulciano wijnen bij Casale Daviddi

wijn proeven in montepulciano

Dit schitterend wijnbedrijf in Valiano di Montepulciano in het begin van de 19de eeuw gesticht door Giustino Daviddi. Al meer dan 2 eeuwen maakt men hier wijnen van Nobile di Montepulciano met alle respect voor traditie en authenticiteit. De achterkleinzoon Aldimaro heeft in de jaren 60 van de vorige eeuw samen met de andere famiieleden gekozen van wijnproductie als hoofdactiviteit. Je kan uit 6 verschillende wijnproeverijen kiezen.

Uiteraard is dit onze persoonlijke selectie om wijnen in Montepulciano te proeven tijdens een verblijf in deze regio. We kozen toegankelijke producenten waar aandacht voor de consument belangrijk blijft.

Back to top button