AgriturismoAgriturismo in Le MarcheLe MarcheLogeren bij Nederlanders in ItaliëLogeren in ItaliëRegio's en StedenUitgelichtVakantievilla & Appartement

Villa Roberti in Le Marche, een droom die werkelijkheid wordt

In het kleine pittoreske Monte San Giusto in de provincie Macerata (Le Marche) verbouwden Oliwia en Paolo een 18de eeuws landgoed dat lang toebehoorde aan de belangrijke adellijke familie Roberti. Dit is veel meer dan zomaar een gebouw en Oliwia en Paolo vertellen ons graag over het verleden en de toekomst van hun vakantieverblijf Villa Roberti in Le Marche. Ondertussen bouwen ze verder aan hun droom die deze zomer klaar moet zijn..


Villa Roberti in Le MarcheWanneer zagen jullie voor het eerst deze boerderij?
Dat was in 2018. We bezochten een week lang een reeks van eigendommen in Le Marche en dit was het laatste wat we zagen. Het bleek voor ons het beste te zijn !

Waren jullie al lang op zoek?
Het was al een tijdje onze droom om ons eigen vakantiehuis te hebben dichtbij de kust. We begonnen er over te praten met vrienden en familie. Onze droom uitleggen, zij kwamen met tips, ideetjes, dat alles vormde voor ons een aanvulling op wat we in gedachten hadden.

Villa Roberti in Le MarcheEn zo begon de grote zoektocht ?
Ja, we begonnen allerlei Italiaanse websites over vastgoed te bezoeken, zonder eigenlijk goed te weten waar we ons konden aan verwachten..
6 maanden later gingen we naar Le Marche en begonnen we een “huizenjacht”. Zo kwamen ook langs deze eigendom hier en verkenden we de onmiddellijke omgeving. Het prachtige landschap rondom was overweldigend en na wat mensen hier gesproken te hebben besloten we de eigenaar te contacteren.

Villa Roberti in Le Marche

En toen …
En heel snel werden we de eigenaars van een 18de eeuws Italiaans boerderijtje met private tuin, een olijfgaard, omringd door een wijngaard, velden vol met zonnebloemen en een schitterend zicht op de beschermde landschappen van Le Marche.

Het was dus liefde op het eerste zicht ?
De boerderij en tuin was in zeer slechte staat want het was al jaren onbewoond, maar door het grote potentieel dat we onmiddellijk zagen waren we er onmiddellijk verliefd op. We wilden het terug opbouwen en verbouwen. Het gebouw had enorm geleden onder de aardbeving van 2016 en had echt wel heel dringend structurele versterkingen nodig, denk maar aan de fundamenten van het gebouw dus.

Villa Roberti in Le Marche

We werkten samen met de Italiaanse architect Enrico Rinaldesi die gespecialiseerd is in het renoveren van eeuwenoude abdijen, kerken en andere oude gebouwen met een zeer specifieke structuur. Hij was de ideale vakman voor ons die er kon voor zorgen dat we dit gebouw konden restaureren volgens de traditionele bouwkunst van deze regio met technieken uit de 18de eeuw.

Zelfs de tuinen en de olijfgaard waren compleet overwoekerd met onkruid, we konden er met moeite doorheen lopen. Het eerste wat we gedaan hebben is de olijfbomen wat meer licht geven en snel zagen we het resultaat met veel lekkere zwarte olijven.

Waarom koos je voor Le Marche ?
Le Marche is een rustige, mooie regio met schitterende plekjes en nog niet helemaal ontdekt door toeristen. Hier zie je nog het echte Italiaanse plattelandsleven, de Italiaanse gastvrijheid en traditie.

Deze regio heeft voor iedereen iets te bieden hoor. Of je nu wil een wijnbouwer bezoeken, een aperitiefje op het strand nemen of een middeleeuws dorpje bezoeken, we hebben het hier allemaal. Wie een aktieve vakantie wil kan hier vanalles doen. We hebben bergen, heuvels en kust vlakbij elkaar. Wie met de MTB of koersfiets zich wil uitleven, paardrijden, zeilen of windsurfen kan in Le Marche terecht.

Villa Roberti in Le Marche

De villa is omringd door de heuvels en authentieke dorpjes van Le Marche. Onze accommodatie is echt ideaal gelegen voor een ontspannende vakantie waar luxe en rust samen gaan.

Het is natuurlijk ook de plaats waar Paolo vandaan komt en hij kent deze streek als zijn broekzak. Hij kan onze gasten altijd de mooiste plekken die nog niet in de reisgidsen te vinden zijn, aanduiden.

Kan je ons iets vertellen over de geschiedenis van het gebouw  ?
Wanneer we in 2018 dit gebouw ontdekten was het in zeer slechte staat. We wilden absoluut de geschiedenis van dit gebouw in ere houden, daarom gaven we het de naam van de adellijke familie die heel lang dit landgoed beheerde. We vonden op een opmerkeijke manier terug dat het gebouw uit 1769 is. Het was toen gebruikelijk om in de eerste steen van een bouwwerk de naam van de eigenaar en het bouwjaar te vermelden. Dit konden we trouwens ook terug vinden in de archieven van Vaticaanstad.

Villa Roberti in Le Marche

We spartelden ons door kaarten en registers van het Gregoriaans kadaster uit 1811 en we konden zo de eigenaar van de velden en het gebouw terug vinden : Graaf Giuseppe Giovani Roberti.
Deze adellijke familie was zeer invloedrijk en telde zelfs een kardinaal (Roberto G Roberti) die één van de topadviseurs was van Paus Pius IX. Volgens sommigen was hij toendertijd zelfs kandidaat paus !

Villa Roberti in Le MarcheOnze architect kon bij de renovatie het oorspronkeijke metselwerk grotendeels behouden. We konden zelfs de structuurwerken die nodig waren voor het versterken van het hele gebouw tegen eventuele aardschokken op een heel esthetische manier integreren.

De architectuur toont de combinatie van de al aanwezige oude elementen met de nieuwe elementen, soms door te contrasteren of oud en nieuw te vermengen.

Het dak en de muren bijvoorbeeld ?
Juist, we konden het dak renoveren volgens de traditionele wijze met “coppi” dakpannen en ook de plafondbogen op het gelijkvloers zijn traditioneel hersteld geweest en de binenmuren met wit traditioneel pleisterwerk. Deze witte oppervlakten geven het geheel natuurlijk een heel heldere indruk en een groter ruiimtelijk gevoel.

Villa Roberti in Le Marche

De originele draagmuur die nu het huis duidelijk in twee helften scheidt was oorspronkelijk niet voorzien van versterkingen om eventuele aardschokken te dragen. Dit leidde tot een oplossing waarbij de historische structuur zichtbaar bleef en dus een mix van authentiek Italiaans vakmanschap en moderne techniek het resultaat was.

Villa Roberti in Le Marche

Wanneer willen jullie de eerste gasten ontvangen ?
We willen, indien mogelijk, in juli 2020 onze eerste gasten verwelkomen. Momenteel zijn we bezig met het interieur dat we minimalistisch willen houden met lichte natuurlijk kleuren.

Hoeveel kamers willen jullie aanbieden ?
De accommodatie biedt 15 bedden in 7 kamers,  5 zijn er in het appartement op het eerste verdiep en 2 in deze op het gelijkvloers. Beide appartementen hebben een eigen badkamer en airco. Villa Roberti biedt alles wat je nodig hebt om volledig te ontspannen en genieten van een rustige vakantie.

In het park dat 5.000m2 groot is hebben we een schitterend verwarmd zwembad met zicht op de wijngaard, private olijfgaard en gym. We hebben ook volledig uitgeruste ruimtes voorzien met een “outdoor cooking” plek waar je kan genieten van verse pizza of gegrild seafood.

Villa Roberti in Le Marche

Welke bekende toeristische plaatsen zijn er vlakbij ?
Villa Roberti is maar een 15tal minuutjes van Macerata en haar openlucht opera festival tijdens de zomermaanden. Ook het kuststadje Civitanova Marche aan de Adriatische kust is vlakbij en op 30 minuten van Ancona en het nationaal park van Monte Conero. Villa Roberti is ideaal gelegen om mooie steden in Le Marche te zien of het strand op te zoeken.

Wij staan altijd klaar om voor onze gasten activiteiten te organiseren. We denken daarbij aan truffeljacht, wijndegustaties, kooklessen met professionele chefs.. Ook yoga of andere workshops zullen in ons domein georganiseerd worden op aanvraag.

Succes en we komen terug bij de opening en ondertussen kunnen onze lezers al genieten van Villa Roberti op jullie Instagrampagina , klik hier

Back to top button