Evenementen & Geschiedenis & CultuurVenetiëVeneto

Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie : enkele tips

Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie : enkele tips op een rijtje om je verblijf in Venetië tijdens deze periode nog aangenamer te maken.

Pasen is een religieuze feestdag die de opstanding van Jezus Christus viert. In Venetië kun je een paasmis bijwonen in de Sint-Marcusbasiliek of andere kerken in de stad. Je kunt ook de traditionele processies en ceremonies bewonderen die plaatsvinden op Goede Vrijdag en Paaszondag.

Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie
Venetiê tijdens Paasvakantie

Venetiaanse keuken

Pasen is ook een tijd om te genieten van typische Venetiaanse lekkernijen, zoals eieren, zoete platte broden (fugassa), tagliatelle (lange pasta), lamsvlees, artisjokken en chocolade-eieren. Je kunt deze gerechten vinden in veel restaurants en banketbakkerijen in Venetië, of proberen ze zelf te maken met lokale ingrediënten.

De Venetiaanse keuken is rijk en gevarieerd, en Pasen is een perfecte gelegenheid om enkele van haar specialiteiten te proeven. Hier zijn enkele van de typische Venetiaanse lekkernijen die je tijdens Pasen kunt vinden:

Eieren: Eieren zijn een symbool van leven en wedergeboorte, en ze worden veel gebruikt in Venetiaanse gerechten tijdens Pasen. Je kunt ze gekookt, gebakken, roerei of gebakken met kaas en kruiden vinden. Je kunt ook frittata di carciofi (artisjokomelet) of frittelle di riso (rijstbeignets) met eieren proberen.

Zoete platbroden: Dit zijn zachte en geurige broden gemaakt met eieren, boter, suiker en rozijnen. Ze worden fugassa of fugazza genoemd in het Venetiaans dialect. Je kunt ze naturel eten of met jam, honing of chocoladepasta. Ze worden meestal gebakken in grote ronde vormen of kleinere ovale vormen.

Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie
Fugassa

Tagliatelle: Dit zijn lange en dunne pastaslierten gemaakt met eieren en bloem. Ze worden vaak geserveerd met ragù (vleessaus) of sugo d’anatra (eendensaus). Je kunt ze ook vinden met zeevruchten, groenten of kaastoppings.

Buranelli: Dit zijn knapperige koekjes die afkomstig zijn van het eiland Burano. Ze worden gemaakt met eieren, boter, suiker en citroenschil2. Ze hebben meestal de vorm van ringen of S-letters. Ze zijn perfect om in koffie of thee te dopen.

La Colomba di Pasqua: Dit is een traditionele paascake die op een duif lijkt. Het lijkt op panettone maar lichter en luchtiger. Het wordt gemaakt met eieren, boter, suiker, bloem en gekonfijt fruit. Het wordt versierd met amandelen en parelsuiker bovenop.

Sint Marcus en bezienswaardigheden

Pasen valt soms samen met een andere belangrijke datum voor Venetianen: 25 april, de feestdag van Sint-Marcus, de beschermheilige van Venetië. Op deze dag kun je verschillende evenementen en festiviteiten meemaken, zoals een gondeliersregatta, een rozenknopceremonie bij de Sint-Marcusbasiliek en een concert op het San Marcoplein.

Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie
Rialto brug

Naast deze speciale gelegenheden kun je ook de gebruikelijke attracties van Venetië verkennen tijdens je verblijf: bezoek het Dogenpaleis, maak een gondeltocht langs de kanalen, bewonder de kunstwerken in de Peggy Guggenheim Collectie, slenter rond de Rialtobrug, Burano eiland of Piazza San Marco. Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie is nét iets anders dan anders maar ook niet zo verschillend.

Venetië bezoeken tijdens Paasvakantie
Burano eiland

Wees echter wel bewust dat Venetië erg druk en duur kan zijn tijdens het paasweekend. Daarom is het raadzaam om je accommodatie en vervoer van tevoren te boeken. Je wilt misschien ook piekuren vermijden als je populaire sites bezoekt of gebruikmaakt van het openbaar vervoer.

Back to top button