Milaan

Kunstgalerij Pinacoteca di Brera

Kunstgalerij Pinacoteca di Brera  is een collectie van klassieke en moderne kunst in Milaan.

Gehuisvest in een 17e-eeuws paleis, dat ooit een Jezuïetencollege was, en het is één van de belangrijkste kunstinstituten in Italië.

De Pinacoteca di Brera werd opgericht in 1776 door keizerin Maria Theresa van Oostenrijk, die 14 schilderijen aan de galerij schonk. In de loop der jaren is de collectie gegroeid en omvat nu werken van enkele van de belangrijkste kunstenaars in de Italiaanse geschiedenis, zoals Rafaël, Caravaggio, Titiaan en Tintoretto.

Er zijn verschillende werken van Tintoretto (eigenlijk Jacopo Robusti genoemd) te zien in de Pinacoteca di Brera. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • “Christus en de overspelige vrouw” (1565-1575)
  • “De kruisiging van Christus” (1565-1575)
  • “De doop van Christus” (1580)
  • “De hemelvaart van Christus” (1583)
  • “Portret van een man” (1550-1560)

Naast deze werken zijn er nog andere schilderijen van Tintoretto te zien in de Pinacoteca di Brera. Het is een indrukwekkende verzameling van een van de grootste schilders uit de Venetiaanse Renaissance.

Vandaag heeft Kunstgalerij Pinoteca di Brera meer dan 500 werken tentoongesteld, waaronder schilderijen, sculpturen en tekeningen. Enkele hoogtepunten van de collectie zijn onder andere Caravaggio’s “Maaltijd in Emmaüs”, Rafaëls “Huwelijk van de Maagd” en Piero della Francesca’s “Montefeltro altaarstuk”.

Naast de permanente collectie organiseert de galerij ook tijdelijke tentoonstellingen, educatieve programma’s en culturele evenementen gedurende het hele jaar. De Pinacoteca di Brera wordt beschouwd als een van de must-visit attracties voor kunstliefhebbers die Milaan bezoeken.

Back to top button