LombardijeMilaanSteden

De Bosco Verticale woontorens in Milaan

Natuur verstrengelen met moderne architectuur. In de Isola wijk naast Porta Nuova in Milaan kan je de meersterwerken van de architecten Boeri & Barreca bewonderen : de Bosco Verticale woontorens..Twee woontorens, inclusief ongeveer 20.000m2 groen, netjes in de gebouwen verwerkt.

Een vooruitstrevend project in 2015 ter ere van de World Expo Milano 2015. Het thema “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven” netjes toegepast in de architectuur.

Er zijn twee torens , de grootste met maar liefst 26 verdiepingen en 112 meter hoog, de kleinere met 18 verdiepingen en 80 meter hoog. De gebouwen bieden plaats aan zowat 800 bomen (van hoge tot kleinere exemplaren), 5000 struikachtigen en 10.000 planten.

Bosco Verticale is een ecologisch project waarbij bij de bouw zoveel mogelijk aandacht geschonken werd aan het maximaal integreren van groen op en rond de gebouwen. Bijzonder is dat het uitzicht van de torens er elk seizoen anders uit gaat zien. Er is zorgvuldig gekozen voor bomen en planten die elk seizoenhun eigen kleur hebben. Magnolias bloeien bijvoorbeeld op in de zomer in het voorjaar en het groen van olijfbomen overheerst in de zomer. Daarnaast zorgt het groen ook het geluid tegen uit de stad.

Bosco Verticale woontorens
Bosco Verticale

Uiteraard zijn de terrassen en balkons berekend op het gewicht van de bomen die ze moeten dragen. Bewoners kunnen wel niet zomaar kiezen welke boom of plant ze op hun terras willen of op welke plaats precies. De laatste jaren verschenen verhalen in de Italiaanse pers over bewoners die toch niet zo gelukkig waren met technische mankementen in het gebouw. Maar het blijft een schitterend project om naar te kijken.

Rond de torens kan je genieten de Giardini di Porta Nuova met op verschillende plaatsen zitmeubilair, een ruime hondenweide en fietspad. De Giardini zijn dan ook een trefplaats voor de vele kantoormedewerkers in de nabijgelegen gebouwen om met de collega’s in het groen hun pauze te nemen.

Bosco Verticale woontorens
Bosco Verticale en nabijgelegen park

Voor wie er graag zou wonen, nog even dit. Een klein appartement van ca. 60m2 gaat vlot van de hand voor meer dan 600.000 euro. Daarnaast betaal je maandelijks nog een fors bedrag voor parking, onderhoudskosten van het groen, fitness..Stevig prijskaartje, niet?

Back to top button