Emilia RomanaParmaSteden

Parma bezoeken, stad van cultuur en gastronomie

Parma (Tussen Milaan en Bologna) en omgeving is minder bekend als toeristische bestemming maar zeker en vast de moeite waard om te bezoeken in de regio Emilia-Romagna. Met haar 195.000 inwoners niet eens een grote stad maar daar in de Po vallei, valt wel degelijk veel te beleven. Parma bezoeken is een trip door een gemoedelijke en overzichtelijke stad, met charme.

Het stadscentrum kan je zeer goed bereiken met het openbaar vervoer. Wie toch met de wagen of mobilhome komt parkeert beter net buiten de stad want het centrum is vooral autoluw. In het centrum is er weinig of geen parkeergelegenheid voor niet bewoners.

Kenmerkend voor centrum Parma zijn de grote winkelstraten en pleinen met de Santa Maria Assunta kathedraal als symbool van een stad met een rijk verleden. Ook het hedendaagse Parma is een heerlijke stad om in rond te wandelen, we nemen je graag even mee

Cultuurliefhebbers kunnen vast en zeker genieten van het Farnese theater, één van de grootste theaters in Italië. Helaas werd het gebouw uit de 15de eeuw deels verwoest tijdens de tweede wereldoorlog. Een bijzonder knappe restauratie volgde en nu kunnen meer dan 4000 toeschouwers genieten van theater en andere kunstvormen.

Een ander icoon in Parma is de Battistero di Parma, de doopkapel van Parma. Een groot achthoekig gebouw in haar kenmerkende roze kleur. De Galleria Nazionale heeft dan weer werken van Da Vinci en Tintoretto in haar collectie.

Parma bezoeken
Battistero (r) en Campanile del Duomo (l)


De rivier Torrente Parma splitst de stad in west en oost. In het oostelijke deel, grenzend aan de Piazza Duomo, heb je de Romaanse kathedraal waar de 16de eeuwse trap gebouwd met marmer uit Verona een uniek kunstwerkje is. Ook een bezoek waard is de Universiteit van Parma, een prachtig gebouw waar één van de oudste universiteiten ter wereld gehuisvest is.

Parma is ook uiteraard de stad van Verdi, één van de grootste Italiaanse operacomponisten. Hij zag het levenslicht in Le Roncole (graafschap Parma) en week al op vroege leeftijd uit naar Milaan om daar zijn wereldberoemde meesterwerken te schrijven. Toch bleef Parma een belangrijke rol spelen in zijn leven. Ieder jaar in oktober kan je genieten van het internationale Verdi festival in het Teatro Regio.

Parma bezoeken
Teatro Regio

In de kleinere steegjes in de binnenstad kan je tientallen schitterende restaurantjes en (koffie)bars vinden. Culinair genieten is in Parma net als in heel Emilia-Romagna uiteraard geen probleem.

Het Parco Ducale , ook wel de “tuin van Parma” genoemd is met haar 200.000m2 een fijne plaats om te wandelen en relaxen.

Parma bezoeken
Parco Ducale

Parma en omgeving staan culinair bekend om haar pasta,  kaas en uiteraard ham. Op de lokale markt en in tientallen delicatessenshops kan je kwaliteitsproducten uit stad en streek kopen. Uiteraard veel aandacht voor de typische Parma ham en Parmigiano kaas. Typische pastagerechten zijn dan weer de ‘Tortelli d’Erbetta’ en ‘Anolini in brodo’. Parma is dan ook één van de gastronomische hoofsteden van Italië.

Parma bezoeken
Anolini

Wie nog meer te weten wil komen over de kazen kan altijd terecht op www.parmigianoreggiano.com Of wil je het iets georganiseerder? Je kan altijd terecht bij één van de vele “food tour” bedrijfjes die in de stad te vinden zijn.

Parma is minder bekend maar zéker de moeite waard om te ontdekken !

Back to top button