CampaniaNapels

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel

Napoli, oftewel SSC Napoli is voor veel Napolitanen waar een groot stuk van hun leven om draait. Niettegenstaande de 0-4 nederlaag tegen concurrent AC Milan blijft de kans op een titel binnen enkele weken gigantisch groot. De stad is omgetoverd tot een gigantische blauw en witte ode aan de leider van de Serie A. De binnenstad is ondergedompeld in een waanzinnige Napoli mania..We nemen je even mee in de wereld van Napels en hun voetbalgoden.

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel
Binnenstad Napels

Geschiedenis van SSC Napoli

SSC Napoli werd opgericht in 1926 als Naples Foot-Ball Club. De club veranderde later zijn naam in Associazione Calcio Napoli en in 1964 in Società Sportiva Calcio Napoli, de huidige naam. Napoli had een moeilijke start in de Serie A en degradeerde in 1946 naar de Serie B. De club keerde terug naar de Serie A in 1950 en begon in de jaren 60 en 70 successen te boeken onder leiding van de legendarische coach Bruno Pesaola. In 1984 won Napoli zijn eerste landstitel onder leiding van de Argentijnse superster Diego Maradona. In de jaren 80 en 90 was Napoli een van de meest succesvolle clubs in Italië met twee landstitels, vijf Coppa Italia’s, een UEFA Cup en een Supercoppa Italiana.

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel

Maradona de God van Napels

Diego Maradona is niet alleen de grootste legende van Napoli, maar ook een symbool van de stad zelf. Hij is één van de meest iconische voetballers uit de geschiedenis en zijn tijd bij Napoli was de meest succesvolle periode van de club. Maradona werd in 1984 naar Napoli gehaald voor een toenmalig recordbedrag van 12 miljoen euro en hij had een enorme impact op de club en de stad.

Maradona’s prestaties bij Napoli waren legendarisch en hij wordt nog steeds gezien als de beste speler in de geschiedenis van de club. Hij leidde Napoli naar twee landstitels, een UEFA Cup en een Coppa Italia en werd in 1990 uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. In zijn zeven seizoenen bij Napoli scoorde Maradona 115 doelpunten in 259 wedstrijden.

Maradona was niet alleen een geweldige voetballer, maar ook een populaire figuur in Napels. Hij werd aanbeden door de fans van de club en gezien als een held in de stad. Hij hielp om de stad Napels op de kaart te zetten en gaf de inwoners van de stad een gevoel van trots en identiteit. Zijn prestaties bij Napoli hebben de stad en de club voorgoed veranderd.

In 2020 overleed Maradona op 60-jarige leeftijd. Zijn dood werd wereldwijd herdacht en veel mensen in Napels en daarbuiten rouwden om zijn verlies. In Napels werd een week van nationale rouw uitgeroepen en duizenden mensen kwamen samen om zijn leven en prestaties te herdenken. Zijn erfenis bij Napoli blijft voortleven en zijn naam zal voor altijd verbonden blijven met de club en de stad.

Andere belangrijke spelers van SSC Napoli

Andere belangrijke spelers van Napoli zijn Ciro Ferrara, Careca, Gianfranco Zola, Edinson Cavani, Marek Hamsik en Dries Mertens. Uiteraard kennen we Dries van bij de Rode Duivels maar de kleine dribbelaar was ook superpopulair tijdens zijn periode bij Napoli. Hij werd topschutter aller tijden bij Napels en veroverde alle harten met incognito tijdens de Covid pandemie voedsel uit te delen in de arme volksbuurten van de stad.

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel
Napoli standjes overal in de stad

Trofeeën van SSC Napoli

SSC Napoli heeft door de jaren heen vele trofeeën gewonnen. De club heeft twee landstitels (in 1987 en 1990), vijf Coppa Italia’s (in 1962, 1976, 1987, 2012 en 2020), een UEFA Cup (in 1989) en een Supercoppa Italiana (in 1991) gewonnen. De overwinning in de UEFA Cup in 1989 was één van de grootste prestaties van de club, waarbij ze het grote Bayern München versloegen in de finale. De overwinning in de Coppa Italia in 2020 was ook een belangrijke prestatie voor de club, aangezien ze hiermee voor het eerst sinds 2014 weer een prijs wisten te winnen.

SSC Napoli 2023

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel

Op dit moment speelt Napoli in de Serie A al maandenlang aan de top en doet het mee in de strijd om de landstitel. De club heeft een sterke selectie met spelers als Kalidou Koulibaly, Kim, Zelensky, Simeone en Victor Osimhen. De club staat afgetekend op de eerste plaats en maakt een grote kans om met coach Luciano Spalleti de titel te pakken in de Serie A.

Napels bezoeken : Voetbalgekke stad op zucht van titel

Back to top button