CampaniaNapelsRegio's en StedenStedenUitgelicht

Napels staat weer op de kaart

Toeristen zetten Napels vaak niet op hun “te bezoeken stad” lijst omdat de Zuid-Italiaanse grootstad een kwalijke reputatie met zich meedraagt.

Ondraaglijke hitte tijdens de zomermaanden, vuilnisbelten middenin de stad, hoge criminaliteitscijfers…Het zijn inderdaad vaak de associaties die gemaakt worden. Maar Napels heeft de laatste jaren keihard gewerkt om zich te profileren als een stad waar iedere toerist op een relaxte manier de troeven van de stad kan ontdekken.

Toeristen die aankomen op de Napoli International Airport gaan méér en méér hun vakantie aan de Amalfi kust of de eilanden combineren met een trip naar Napels.

Napels, de 3de grootste stad van Italië met haar 3 miljoen inwoners, is een verzamelplaats van kunst, cultuur, geschiedenis, gastronomie en straalt ontegensprekelijk een overweldigende charme uit.

De stad zette zich verder op de toeristische kaart door de afgelopen jaren evenementen zoals de Giro d’Italia te ontvangen of de America’s Cup en Davis Cup. Sinds 2012 is de kustzone een voetgangerszone geworden waardoor je met het gezin uren kan kuieren en fietsen langs de baai van Napels met vergezichten die al duizenden jaren dezelfde zijn. Het stadscentrum werd ook gemoderniseerd en is uiteraard UNESCO werelderfgoed.

La Paranza is een lokaal initiatief van enkele jongeren die rondleidingen organiseren in de Napolitaanse catacomben of Rione Sanita wijk. Diverse vervallen gebouwen nabij het station werden gepimpt en omgetoverd tot een broeihaard van kunst en cultuur, tentoonstellingen en concerten.

De inspanningen die het Napolitaanse stadsbestuur leverden om hun stad weer aantrekkelijk te maken voor toeristen zijn al enkele jaren zichtbaar. Het toerisme nam vorig jaar met 10 procent toe en het inkomen voor de lokale economie verdubbelde bijna.

De Camorra of de Napolitaanse mafia is zeker niet verslagen of uit de stad vertrokken maar wat Napels nu  toont aan wie haar komt opzoeken is zeker de moeite waard.

Vergeet bij een bezoek natuurlijk niet om de wereldberoemde pizza te verorberen.  Zelfs de meest eenvoudige “Pizza Margharita” laat alle smaakpapillen dansen.. De beste pizza kan je volgens ons eten bij Pizzaria la Notizia in  Via Michelangelo da Caravaggio 4

Piazza Plebiscito

De Vesuvius gromt in de verte en alle Napolitanen hebben een haat/liefde verhouding met de vulkaan. Enerzijds is er natuurlijk het gevaar dat op een dag deze vulkaan écht uitbarst en de stad verwoest, anderzijds is het natuurlijk het symbool van de stad en haar omgeving.

De Vesuvius tours en bezoeken aan Pompei kennen we allemaal maar minder bekend en toch een serieuze aanrader zijn de San Gennaro catacomben.

San Gennaro catacomben

De catacomben zijn een onderaardse wereld op zich. De ingang kan je vinden aan de Basilica dell’Incoronatat in het Noordelijke deel van de stad. Ondergronds zal je onmiddelllijk een netwerk van tunnels en gangen ontdekken waar graven en cryptes te vinden zijn die terug gaan tot de Oudheid. Gespreid over 2 verdiepen waar het onderste verdiep een 3000-tal graven telt. Het bovenste verdiep is groter met vele fresco’s en kunstwerken uit verschillende tijdstippen van de Napolitaanse geschiedenis.

Een geleid bezoek aan de catacomben is zeker een unieke ervaring en geeft op een andere manier een inkijk op de rijke geschiedenis van Napels.

Back to top button