LombardijeMilaan

Milaan ontdekken met onze tips

Milaan is de ultieme luxe stad van Italië. De metropool heeft echter meer te bieden dan alleen de Dom en overvloedige glamour. Milaan is de Italiaanse hoofdstad van mode en financiën. Naast veel luxe en glamour, de gotische Dom en het kasteel van de adellijke familie Sforza, heeft de metropool echter veel meer te bieden. Milaan lijkt aanvankelijk een zakelijke stad, maar in werkelijkheid valt hier veel cultuur te ontdekken. Achter de strenge gevels van de paleizen bevinden zich idyllische tuinen en verborgen hoekjes. MIlaan ontdekken met onze tips betekent je mee nemne naar leuke plekken in de stad die je zullen verrassen

De wijngaard van Leonardo da Vinci in MIlaan

In 1498 schonk Ludovico il Moro, de hertog van Milaan,  Leonardo da Vinci een wijngaard midden in de velden waar nu Casa degli Atellani staat. De Atellani’s waren een familie van hovelingen van de Sforza-familie die twee huizen hadden gekregen van Ludovico il Moro. De hertog van Milaan droomde ervan een wijk te creëren waar zijn trouwste mannen, waaronder Leonardo en de familie Atellani, konden wonen. De wijngaard werd aan Leonardo geschonken terwijl hij werkte aan zijn meesterwerk “Het Laatste Avondmaal”, dat te bewonderen is in de kerk “Santa Maria delle grazie” in Milaan. De wijngaard is onlangs heropend en is vandaag de dag, met al zijn planten, een van de meest fascinerende plekken in het hart van de metropool.

MIlaan ontdekken : Paleis van de Borromeo-familie

milaan ontdekken met onze tips
Palazzo Borromeo in Milaan

Als residentie van een van de rijkste families van het hertogdom Milaan werd het Palazzo Borromeo gebouwd in de late gotische stijl en ingewijd in de 14e eeuw. Bij de hoofdingang is een kameel te zien die rust in een mand, een van de symbolen van de Borromeo-familie. Het Palazzo Borromeo herbergt een van de meest elegante binnenplaatsen van Milaan. De binnenplaats heeft zuilengangen aan drie zijden, en binnenin het paleis zijn in de fresco’s uit de tijd rond 1450 scènes van het hofleven te bewonderen. In de loop der jaren heeft het paleis verschillende restauraties ondergaan.

La Scala en Maria Callas

milaan ontdekken met onze tips
La Scala in Milaan

Dit juweeltje staat bekend als een van de toonaangevende operahuizen ter wereld. Als u geen kaartjes kunt bemachtigen voor een operavoorstelling, kunt u het museum van het theater bezoeken, met een uitgebreide collectie kostuums en muziekinstrumenten, evenals de galerij met portretten en bustes van de grote musici uit de geschiedenis. Fans van de legendarische sopraan Maria Callas, die haar grootste successen vierde aan La Scala, kunnen hier veel van haar podiumgeheimen ontdekken. Het museumbezoek zal u ook laten zien hoeveel werk er achter de operavoorstellingen in La Scala zit, waar ’s werelds beste zangers optreden. Professionele gidsen leiden u door de zalen van het museum en vertellen u feiten en anekdotes over grote kunstenaars zoals Verdi en Toscanini.

De kanalen van Milaan

Twee brede kanalen stromen diep groen en ondoorgrondelijk door Milaan: de Navigli Grande en de Navigli Pavese. In de Navigli-wijk, hét uitgaansgebied van Milaan, trekken de middeleeuwse kanalen, de restaurants aan het water en de ateliers in verborgen hoekjes mensen aan. ’s Avonds verandert de hippe wijk ten zuidwesten van de Dom van Milaan in een trendy uitgaansgebied met bars en muziek. Deze mooie wijk, waar ook geweldige boetieks en buitengewone galerijen te vinden zijn, kan vanaf het water worden verkend tijdens een boottocht van een uur op de Naviglio Grande, wat een buitengewoon perspectief biedt.

Schattenjacht op de antiekmarkt van Milaan

milaan ontdekken met onze tips

Elke laatste zondag van de maand lokt de “Mercatone dell’antiquariato”, duizenden antiekliefhebbers. 400 liefdevol opgezette kraampjes presenteren hun waren in de unieke omgeving aan weerszijden van de oudste gracht van de Noord-Italiaanse metropool. Het is gewoon leuk om rond te slenteren op de hobbelige kasseien langs de Navigli Grande en de zijstraten en tussendoor te onderhandelen met kunstenaars, ambachtslieden en verzamelaars. Vintage fans met een uitgesproken stijl en individuele smaak zullen zeker iets vinden. Alleen al het gevoel van een schattenjacht maakt een bezoek aan de antiekmarkt de moeite waard.

Symbool van modern Milaan: Bosco Verticale

Het “Bosco Verticale” (Verticale Bos) is één van de beroemdste gebouwencomplexen in Milaan. Het bestaat uit twee torens van respectievelijk 26 en 18 verdiepingen, die niet alleen luxe appartementen herbergen, maar ook ruimte bieden aan 800 bomen en duizenden andere planten. Ze groeien langs de gevels en omhullen ze met groen. Hierin ligt de bijzonderheid van het bouwproject: het wil biodiversiteit integreren in de architectuur, niet alleen als decoratie, maar als integraal onderdeel. De struiken en bomen omhullen de twee hoogbouwtorens, die als groene vuurtorens boven de skyline van de stad uitsteken Ze suggereren: “Zo wonen is ook mogelijk in een metropool!” Milaan staat al lang bekend als laboratorium voor eigentijdse architectuur en kunst, dus de lokale bevolking heeft ervaring met experimenten en extravaganties.

De botanische tuin, een groene oase in het centrum van Milaan

Wie in Milaan rust zoekt, trekt naar de Botanische Tuin in de Brera-wijk, omringd door patriciërshuizen. Met zijn 5000 vierkante meter maakt het deel uit van het complex van het Palazzo Brera, dat de Pinacoteca herbergt. De “Hortus Botanicus”, zoals de tuin ook wordt genoemd, werd in 1774 samen met de sterrenwacht opgericht door keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, die ooit over Milaan heerste, en is een aangename oase van rust waar je midden in de grote stad eigenlijk niet op rekent. Sommige bomen daar zijn enorm, zoals de twee monumentale exemplaren van de Ginkgo biloba, die nog stammen uit de oprichtingstijd van de tuin en tot de oudste in Europa behoren.

Cultuur en schoonheid in het Arengario-paleis

Het Palazzo dell’Arengario, niet ver van de Dom, herbergt het Museum voor Kunst en Schilderkunst van de 20e eeuw. Hier geniet je van een sfeer van cultuur en schoonheid. Vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de Dom van Milaan. Als stedelijk museum brengt het Palazzo dell’Arengario de diversiteit van kunstbewegingen uit de Novecento in kaart, van het futurisme tot het “Spazialismo” en de kinetische kunst tot de “Arte povera”. Een passerelle verbindt het museum met het Palazzo Reale, het Koninklijk Paleis, dat uitnodigt met grote kunsttentoonstellingen

Back to top button