AbruzzoAlto AdigeBasilicataCalabriaCampaniaCataniaLombardijeMilaanTips & Tricks

Met een elektrische auto naar Italië | Onze Tips

Ja, er zijn steeds meer EV-laadstations in Italië. Het is de bedoeling dat er tegen 2026 ruim 21.000 laadstations voor elektrische voertuigen operationeel zullen zijn op de Italiaanse wegen. Momenteel ligt dat aantal rond de 16.000. Nog steeds voldoende is om over het algemeen een oplader binnen bereik te vinden tijdens je reis. Zelfs in de kleinste dorpjes kan je al laadpunten terug vinden. Niettegenstaande sommige horrorverhalen mag reizen met een elektrische auto naar Italië met onze tips geen probleem zijn

Met een elektrische auto naar Italië tips

Hoe vind je een EV-oplaadpunt voor je auto in Italië ?

Weten waar je het volgende oplaadpunt kunt vinden, is essentieel om stressloos rond te rijden met een elektrische auto in Italië. Met veel oplaadpunten op parkeerplaatsen, supermarkten of gewoon bij accommodaties waar je logeert kan je al verder.

Er zijn een aantal websites die je kunnen helpen de volgende EV-oplader te vinden. Hier volgen enkele van de beste :

Plugshare.com : Op deze app kan je wereldwijd oplaadpunten voor elektrische auto’s terug vinden. De app is altijd heel erg up to date en gebruikers kunnen ook een recensie achter laten.

Chargemap.com : Alle EV-oplaadpunten in Europa op één app. Daarnaast kan je met de Chargemap Pass bij meer dan 350.000 oplaadpunten terecht en betalen via de app.

Placetoplug.com : Biedt een platform aan voor EV-gebruikers waar ze oplaadpunten kunnen ontdekken en gebruiken. Zowel bedrijven als particulieren die een oplaadstation ter beschikking stellen komen op het platform voor.

De geografische spreiding van laadpunten in Italië

Met een elektrische auto naar Italië tips
Enel X

Tot op de dag van vandaag is de geografische spreiding van openbare oplaadpunten nog steeds niet volledig consistent in heel Italië: 58% van de infrastructuur bevindt zich in Noord-Italië. 22% in Midden-Italië en slechts 20% in Zuid-Italië. Meer dan 99% van het Italiaanse grondgebied beschikt echter over ten minste één oplaadpunt binnen een straal van 20 km. Daarnaast 86% binnen slechts 10 km. 

Het aantal oplaadpunten groeit natuurlijk exponentieel naarmate men dichter bij stedelijke centra en grote steden komt. Bijvoorbeeld meer dan 600 oplaadpunten beschikbaar binnen een straal van 10 km. Volgens het Motus-E-rapport is Rome de stad met het grootste aantal oplaadpunten. Venetië   staat bovenaan de lijst staat wat betreft het aantal punten per hoofd van de bevolking. Milaan telt de meeste oplaadpunten in verhouding tot de oppervlakte van de stad. Lombardije is de meest deugdzame regio met 5.971 laadstations, gevolgd door Piemonte, Veneto, Lazio, Emilia-Romagna en Toscane.

Hoe een elektrische auto opladen in ItalIë

Om een ​​EV-oplader te gebruiken, moet u meestal inloggen met een RFID-netwerkkaart, een sleutelhanger of een app. Sommigen hiervan moeten vooraf worden geladen met geld.

Gelukkig zijn er aggregators die een RFID-kaart kunnen leveren die op verschillende netwerken werkt, waardoor het aantal kaarten of apps dat je nodig hebt wordt verminderd – veel van deze zijn ook de beste kaartaanbieders omdat ze gegevens van de verschillende aanbieders ophalen.

Tesla-superchargers in Italië

De lijst met Tesla-superchargers in Italië kan je hier terug vinden. Tesla beschikt over heel wat van deze laadpunten over geheel Italië met een sterke concentratie in Noord-Italië.

Met een elektrische auto naar Italië : Gebruik onze tips en no stress !

Conclusie ? De Italianen zijn helemaal klaar om toeristen te ontvangen die met hun elektrische wagen Italië binnen komen. Sterker nog : Ze zijn bij de koplopers te vinden voor wat betreft EV-oplaadpunten en infrastructuur.

Back to top button