Alto AdigeTips & Tricks

Regels voor winterbanden in Italië

Ga je tussen 15 oktober en 15 april met de auto naar Italië ? Let op, want er zijn regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in Italië. Hieronder kan je de regels terug vinden. Aansluitend kunnen we ook nog meegeven dat je best niet rijdt met winterbanden tijdens de zomer. Het kan in Italië zelfs aanleiding geven tot boetes.

Sneeuwkettingen en winterbanden in Italië

Nee, er is geen algemene verplichting voor winterbanden in Italië. in de Aostavallei is er wél een verplichting om tussen 15 oktober en 15 april winterbanden te gebruiken. Ook in Zuid-Tirol is het bij winterse omstandigheden verplicht. Indien je geen winterbanden hebt ben je verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Regels voor winterbanden in Italië
Sneeuwkettingen

Verkeersborden in Italië die verplichting sneeuwkettingen en winterbanden aangegeven

De verplichting kan worden aangegeven met een blauw word waar “Obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo” op staat. Staar je niet blind op verplichtingen tussen 15 oktober en 15 april. Het kan zijn dat deze periode vervroegd of verlaat wordt door de weersomstandigheden.

Regels voor winterbanden in Italië

In andere regio’s wordt de eventuele verplichting aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting wordt aangegeven met blauw bord waar ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’ opstaat. Let op! De periode van 15 oktober tot 15 april kan worden vervroegd of verlengd als de omstandigheden dit vereisen.

Winterbanden op Brenner snelweg en Bozen

Op de Brennerautosnelweg (tussen Brenner en Affi) en in de stad Bozen ben je sowieso verplicht om tussen 15 november en 15 april op winterbanden te rijden. Dit is ongeacht de weersomstandigheden. Er wordt op gecontroleerd en het niet rijden op winterbanden kan ernstige gevolgen hebben bij een ongeval. De minimale profieldiepte in Italië is 1.6mm Voor alle banden !

Winterbanden gebruiken in Italië tijdens de zomer

Dit is verboden. Je moet met zomerbanden of all season banden rijden buiten de winterperiode. Winterbanden door gebruiken tijdens de lente en zomer heeft ook geen enkele zin. Vervang ze tijdig door uw zomerbanden.

Sneeuwkettingen in Italië

In Italië bestaat geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Er zijn een aantal wegen waar sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Aangegeven met een blauw verkeersbord met een sneeuwketting erop. Met sneeuwkettingen mag u maximaal 50 km/u rijden.

Verplichte winteruitrusting Italië

Beschikt uw auto over de juiste banden en heeft u sneeuwkettingen in uw auto? Dan voldoet u aan de verplichte winteruitrusting voor Italië. Vergeet natuurlijk niet ook uw fluovestjes in de auto te hebben.

Back to top button