Cultuur en NatuurUitgelicht

Groeiend aanbod voor naturisten in Italië

Italië wordt door haar link met Vaticaanstad vaak aanzien als hét land waar katholicisme een  belangrijk aspect van het dagelijks leven blijft. Overdreven natuurlijk maar het is wel zo dat de maatschappij nog heel verweven is met geloof en de daarbij horende rechten en plichten.

Dus was Italië zeker niet het eerste land om een wettelijk kader te scheppen rond naturisme. Het is bijvoorbeeld pas sinds het jaar 2000 dat topless baden aan de Italiaanse stranden toegelaten is. Volledig naakt was overal verboden en naturisme dus sowieso onbestaande. Uiteraard waren er altijd wel enkele plekken waar het illegaal gebeurde maar dit was zeer zeer beperkt. Het was pas in 2006 dat naturisme een wettelijk kader kreeg en hier en daar zijn intrede deed.

Sindsdien zijn de mogelijkheden voor naturisten erg uitgebreid. Resorts waar naturisme de regel is of stranden met een sectie voor naturisten, zijn over het hele land te vinden.

Eén van die plekken is B&B Borgo Corniola in Bologna, een bed & breakfast speciaal voor naturisten. Deze accommodatie is sinds haar start een succes omdat de mogelijkheden voor naturisten in deze streek nog zeer beperkt zijn. De eigenaars van deze fantastische plek bieden je een heerlijk ontbijft aan en je kan er ook genieten van de sauna of een zwempartij in de nabijgelegen Acerreta rivier. Modigliana en natuurlijk Bologna zijn dichtbij en een fietstochtje in de streek is altijd een heerlijke ervaring.

B&B Locanda di Terramare is één van de bekendste kleine accommodaties waar naturisten thuis zijn in Toscane. Naakt ontbijten in de tuin terwijl de zon zachtjes opkomt is een schitterende start van een nieuwe dag in Toscane. ’s Avonds kan je ook hier terecht voor een sauna of genieten van een wijntje wanneer de avond valt.

Toscane heeft meer te bieden dan schitterende vergezichten, cultuursteden en pittoreske dorpjes. Er is ook een indrukwekkende kustlijn met prachtige stranden. Enkele stranden zijn ook enkel toegankelijk voor naturisten.

Sassoscrito is een naaktstrand op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Livorno. Het naaktstrand is pas sinds 2018 toegankelijk en is één van Italië’s jongste naaktstranden. Het strand is omgeven met brede hoge rotsen ideaal om te zonnebaden of een duik te nemen in de zee.

Een ander naaktstrand kan je vinden in Marina di Bibbona een kuststadje ten zuiden van Cecina. Hier is een zeer lang strand waar op het zuidelijke  gedeelte  naturisme toegelaten is.

Nido Dell’ Aquila is het bekendste naaktstrand in de regio (nabij San Vicenzo) en dus ook de drukste plek. Tijdens de zomermaanden zijn er honderden naturisten die genieten van zon en  zee.

Wie op zoek is naar een camping voor naturisten kan terecht op camping Sasso Corbo nabij Grosseto in Toscane. De camping is kleinschalig met 45 kampeerplekken en enkele plaatsen met glamping tenten. Bezoekers van deze camping houden er van om het grootste deel van hun vakantie ter plaatse door te brengen. Je hebt er eetgelegenheid, een leuk zwembad en er worden kookinitaties en wijnproeverijen georganiseerd,  naakt natuurlijk.

Naturisten die graag Rome of de regio rond Rome bezoeken kunnen ook terecht in de Suncave Gardens, een domein in de heuvels rond de Lago Bracciano, op een uurtje rijden van Rome. Het resort met talrijke tuinen, olijfgaarden, fruitbomen en een groot zwembad is de ideale stek voor naturisten in deze  streek. En je kan er terecht in een  grot !

Naturisten die interesse hebben in mindfulness, meditatie of yoga zullen hier volop kunnen genieten van de activiteiten die Suncave Gardens aanbieden. Cultuur kan je volop meepikken in de dorpjes rondom Lago Bracciano en wie graag (met de kleren aan) een fietstochtje maakt zal hier zeker aan zijn trekken komen.

Het bekendste naaktstrand nabij Rome is zeker de Santa Severa ten noorden van de stad. Het is een populair strand met haar eigen sectie voor naturisten.

Ook in Puglia vonden we een resort waar naturisme de regel is : Grottamiranda dicht bij Brindisi..

Deze plek is een gerenoveerd hoevecomplex met comfortabele studio’s en appartementen en bijgaand ruim zwembad. Je hebt er in de ruime tuin vele plekjes om in stilte te genieten. Er is ook een jacuzzi voorzien waar ’s avonds genoten kan worden met de indrukwekkende sterrenhemel boven  je.

Langs de Adriatische kust zijn veel naaktstranden te vinden maar dan vooral in Kroatië. Aan de Italiaanse zijde is Torre Guaceto een leuk alternatief. Dit strand is op slechts 5 kilometer van Grottamiranda.

Naturisme groeit verder in Italië en sowieso komen er voor naturisten  die het land bezoeken steeds nieuwe accommodaties bij.

 

 

Back to top button