NieuwsTips & TricksUitgelicht

Naar Italië via Zwitserland : Tolvignet !

We trekken massaal met de wagen naar Italië via Zwitserland..Hoe zit dat nu eigenlijk met dat beruchte Zwitserse vignet ?

Voor het rijden op alle snelwegen in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Dit voor auto’s en motoren tot en met 3.500kg.

Belangrijk om weten : Je vignet is 14 maanden geldig, het jaar waarin je het kocht plus de maand december van het voorafgaande jaar en januari het jaar er op. Er zijn geen vignetten in omloop voor een kortere duur.

naar Italië via Zwitserland

Een aanhangwagen (tot 3500 kg) moet ook nog een apart vignet hebben, dus als je met de caravan naar Italië trekt : 2  vignetten nodig (wagen + caravan).

In de loop van 2023 zal het elektronisch vignet zijn intrede doen.

Voor 40 Zwitserse Frank kan je een vignet kopen aan de Zwitserse grens. Bij het binnen rijden van Zwitserland kan je een afslag nemen waar iemand van de douane je een vignet verkoopt. Betalen kan vlot met Bancontact of Visa / Mastercard. Zij plakken het vignet na aankoop op je autoruit.

Het vignet kleeft men aan de binnenzijde van de voorruit, linksonder of boven. Bij een motor best op de tank kleven.

In principe is het verplicht om de tolvignetten van voorgaande jaren te verwijderen maar daar worden weinig opmerkingen over gemaakt. Probeer niet te frauderen met een vignet (een eerder gebruikt vignet van iemand die dat jaar in Zwitserland was) want daar staan zware boetes op.

Voertuigen van meer dan 3500kg  moeten geen vignet halen maar een “Schwerverkehrsabgabe” die in het douanekantoor aan de grens gekocht kan worden. Prijzen afhankelijk van verblijfsduur.

Tip : Kies je om de Sint-Gotthardtunnel te nemen dan betaal je geen extra tol !

Back to top button