LazioRegio's en StedenRomeStedenUitgelichtVaticaanstad

Bezoek Vaticaanstad: De kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Bezoek Vaticaanstad: De kleinste onafhankelijke staat ter wereld is een schat aan bezienswaardigheden en geschiedenis

Het Vaticaan is een van de kleinste staten ter wereld en is de thuisbasis van de rooms-katholieke kerk en de paus. Het is een populaire toeristische bestemming voor mensen van over de hele wereld. Bezoekers kunnen de prachtige architectuur en kunst bewonderen, evenals de rijke geschiedenis van deze unieke staat verkennen. In dit artikel zullen we de bezienswaardigheden van Vaticaanstad bespreken en je alle informatie geven die je nodig hebt voor een bezoek aan deze fascinerende stadstaat.

Introductie van Vaticaanstad

Vaticaanstad, officieel bekend als de Staat van Vaticaanstad, is een stadstaat gelegen in het midden van Rome. Het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en is de thuisbasis van de rooms-katholieke kerk en de paus. Het is een plek van grote religieuze en historische betekenis, maar het is ook een populaire toeristische bestemming voor mensen van over de hele wereld.

Geschiedenis van de kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Vaticaanstad is ontstaan in 1929, toen het Verdrag van Lateranen werd ondertekend tussen de Heilige Stoel (het centrum van de rooms-katholieke kerk) en Italië. Dit verdrag beëindigde de pauselijke staten en creëerde de Staat van Vaticaanstad als een onafhankelijke stadstaat. Het Vaticaan is een autocratische staat, wat betekent dat de paus de hoogste gezagsdrager is en dat er geen gekozen regering is.

Hoe komt u naar Vaticaanstad?

Vaticaanstad is gelegen in het hart van Rome en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. U kunt de metro nemen naar station Ottaviano, waarna het slechts een korte wandeling is naar de ingang van het Vaticaan. U kunt ook de bus nemen of een taxi nemen.

Bezoek Vaticaanstad: De kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Vaticaanstad die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder staan enkele van de hoogtepunten:

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is een van de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Vaticaanstad. Het is de grootste kerk ter wereld en is ontworpen door enkele van de meest beroemde architecten uit de Renaissance. Het interieur van de kerk is prachtig versierd met schilderijen, beeldhouwwerken en mozaïeken. De koepel van de kerk biedt een adembenemend uitzicht op Vaticaanstad en de omliggende gebieden.

Sint Pietersplien vanuit de basiliek

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea zijn een van de grootste en meest uitgebreide musea ter wereld. Ze bevatten een enorme collectie kunstwerken, antiek en historische artefacten. Bezoekers kunnen hier enkele van de meest beroemde kunstwerken ter wereld zien, zoals de Laocoöngroep en de Apollo van Belvedere. Ook de beroemde Stanze di Raffaello (Rafaëlzalen) en de Sala delle Carte Geografiche (Zaal van de Geografische Kaarten) zijn hier te vinden.

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is een van de meest beroemde bezienswaardigheden van Vaticaanstad. Het is bekend om zijn prachtige plafondschilderingen, die zijn gemaakt door Michelangelo. Het plafond toont het verhaal van de schepping, terwijl de muurschilderingen scènes uit de bijbel uitbeelden. De kapel wordt nog steeds gebruikt voor belangrijke religieuze ceremonies.

plafond Sixtijnse kapel

Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn een oase van rust en groen in het midden van de stad. Het is een prachtig aangelegd park met talloze planten, bloemen en fonteinen. Bezoekers kunnen hier rustig wandelen en genieten van de prachtige natuur. Het park biedt ook een prachtig uitzicht op de stad en de Sint-Pietersbasiliek.

Vaticaanse tuinen in Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat

Bezoek Vaticaanstad: De kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo is een prachtig kasteel dat dateert uit de 2e eeuw. Het kasteel is gebouwd als een mausoleum voor de Romeinse keizer Hadrianus, maar heeft later dienst gedaan als fort, gevangenis en residentie van de paus. Tegenwoordig is het kasteel een museum en biedt het een prachtig uitzicht op de stad.

Waar verblijven in Vaticaanstad?

Er zijn tal van hotels en accommodaties in en rond Vaticaanstad. De meeste bezoekers kiezen ervoor om in de buurt van het Vaticaan te verblijven, zodat ze gemakkelijk de bezienswaardigheden kunnen bezoeken. Er zijn hotels in verschillende prijsklassen, van budget tot luxe.

Eten en drinken in Vaticaanstad

Er zijn tal van restaurants en cafés in en rond Vaticaanstad waar u kunt genieten van de heerlijke Italiaanse keuken. Er zijn ook tal van plekken waar u een hapje kunt eten, zoals pizzeria’s, cafetaria’s en ijssalons.

Souvenirs kopen in Vaticaanstad

Er zijn tal van souvenirwinkels in en rond Vaticaanstad waar je verschillende items kunt kopen die gerelateerd zijn aan het Vaticaan en de paus. Enkele populaire items zijn religieuze iconen, boeken, postzegels, munten en medailles. Ook kan je verschillende soorten kleding en accessoires kopen met het Vaticaanse logo erop.

Heiligenbeeld t koop in één van de winkes in Vaticaanstad

Hoe kom ik bij Vaticaanstad?

Vaticaanstad is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. U kunt de metro nemen naar halte Ottaviano, waarna u ongeveer 10 minuten moet lopen om bij de ingang van Vaticaanstad te komen. Ook zijn er verschillende bussen die stoppen bij Vaticaanstad.

Wat zijn de openingstijden van Vaticaanstad?

De openingstijden van de verschillende bezienswaardigheden in Vaticaanstad kunnen variëren. Over het algemeen zijn de Vaticaanse Musea geopend van maandag tot en met zaterdag, van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags. De Sint-Pietersbasiliek is geopend van maandag tot en met zondag, van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. De Sixtijnse Kapel is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 9 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.

Is er een dresscode voor het bezoeken van Vaticaanstad?

Ja, er geldt een dresscode voor het bezoeken van Vaticaanstad. Bezoekers dienen zich gepast te kleden, dus geen korte broeken, korte rokken, blote schouders of buik. Ook is het dragen van petten en hoeden niet toegestaan.

Bezoek Vaticaanstad: De kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Back to top button