Cultuur en NatuurInterviews & TipsItalië bij onsMijn ItaliëOnze InterviewsTi Amo ItaliaUitgelicht

Kunstenaar Vincent Messelier verovert Italië

Een vaak voorkomende naam wanneer je Italiaanse kunstbeurzen, exposities of galerijen bezoekt is Vincent Messelier. Deze Vlaamse kunstenaar met roots in het Westvlaamse Kortrijk veroverde sinds zijn start in 2006 stapsgewijs de harten van kunstminnend Vlaanderen met zijn uitgesproken stijl, het meridianisme. Daarna ging het richting Dubai waar enkele luxe hotels zijn werken aan de muur hebben hangen, New York waar één van zijn werken zelfs even op de gebouwen van Times Square geprojecteerd werden, en vele andere metropolen maakten kennis met een “Messelier”. Maar één land bleef prominent zijn artistiek leven beheersen…Italië waar succes in de kunstwereld niet evident is..Maar hij kwam, zag en overwon.

Vincent Messelier

Vincent, Wanneer ben je voor het eerst in contact gekomen met Italiaanse galerijen?

In 2012 contacteerde Curator Rosa Di Donna van Global Art mij voor een eerste groepsexpositie in haar gallerij in Bari. De eerste in een lange reeks..

Waar heb je ondertussen allemaal geexposeerd in Italie ?

Bari, Venetie, Firenze, Milaan, Rome, Vaticaanstad, Lecce, Verona, Bologna, Palermo, Turijn, Napels…

Waarin verschilt de Italiaanse kunstwereld van de Belgische?

Italie is dè bakermat van de kunst uiteraard, zij zijn net als in de mode,  de autowereld en de architectuur de grondleggers van alle schoonheid in de wereld. Dààr ontstaat de kunst. Het is een privilegie om daar te mogen exposeren, de rest van de wereld kijkt naar Italie en volgt.
We leven in een nieuw renaissance tijdperk, en ook in de kunst kijken de Italiaanse kunstcritici naar nieuwe golven in de kunst. Digitale kunst  is avant-gardistisch, en Italie durft vooruit te kijken en te herkennen en erkennen.

Vincent Messelier

Wat is je mooiste verwezenlijking in Italie tot nu toe?

Ik exposeerde in Vaticaanstad met mijn werk “Nelson Mandela” en kreeg verschillende erkenningen en awards uitgereikt door onder andere Accademia Nel Mondo. Ook ben ik opgenomen in het vermaarde Italiaanse museumboek ‘Best artists of contemporary art’.

Hoe omschrijf je best je kunststijl ?

Mijn stijl staat bekend als ‘Meridianisme’ in verschillende tijdschriften, interviews en museumboeken. Ik werk met paletmessen en je herkent altijd de verticale en horizontale lijnen en strepen in mijn werken, verwijzend naar de ‘Meridianen’ van deze wereld.

Vincent Messelier

Terug naar de start..Hoe is het allemaal begonnen ?

Mijn eerste schilderij maakte ik in 2006 en zo ontdekte ik een nieuwe passie. Ik ben volledig autodidact en leer nog steeds bij. Ik maak bijvoorbeeld sinds 2019 ook mijn eigen verf. In 2008 besloot ik mijn creditmanagement bedrijf te verkopen en werkte nog even mee met de nieuwe eigenaars en in 2011 ben ik professioneel kunstenaar geworden.

Waar heb je naast Italie nog allemaal kunstwerken geexposeerd?

Ik startte in Dubai met mijn eerste buitenlandse expositie in 2011, daarna volgden New York, Barcelona, Parijs, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Cannes, Monaco, Monte Carlo, Las Vegas, Miami, Amsterdam, Denemarken, Frankfurt, Basel, Zurich, enz… Ik ben een internationaal kunstenaar die gelooft in de kracht van het “naar buiten” komen met kunst. Je moet naar de mensen toe gaan, niet andersom.

Vincent Messelier

Wat is het ultiemste dat je als kunstenaar wilt bereiken in Italie?
Gewoon verder doen en blijven meedoen aan wedstrijden en exposities. Momenteel heb ik meer dan 80 awards gewonnen, wereldwijd en sta ik in meer dan 50 museumboeken, Italie is mijn topland.

Vincent Messelier

Wat is je favoriete bestemming in Italie en waarom ?

Ik hou van Italie in het algemeen maar wat me het meest bij is gebleven en waar ik mij speciaal voelde was Firenze, daar ga ik zeker binnenkort terug, na de coronacrisis. Het gevoel van de kunstenaars die daar geleefd hebben was impressionant, ik voelde me daar direct thuis, alsof ik daar nog geweest was.

Succes verder Vincent !

Interesse in het werk van Vincent Messelier ? Bezoek hier zijn website

Back to top button