BasilicataDossier Ronde van ItaliëUitgelicht

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa

De 4de rit van de Ronde van Italië start op 9 mei in Venosa, in het noordoosten van de regio Basilicata. Hier kan je de overblijfselen terug vinden van een ver verleden, van fossielen van oude olifanten tot de ruînes van het ooit zo machtige Romeinse Rijk.

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa
Plein voor het archeologisch museum van Venosa


Vandaag telt Venosa ongeveer 12.000 inwoners, die vooral leven van de landbouw, de handel en het toerisme. De stad heeft een multiculturele identiteit, die voortkomt uit de verschillende volkeren die er in de loop der eeuwen hebben gewoond: Romeinen, Byzantijnen, Longobarden, Normandiërs, Arabieren, Joden en Spanjaarden. De inwoners van Venosa zijn trots op hun erfgoed en hun tradities, die ze graag delen met de bezoekers.

De lokale gastronomie van Venosa en omgeving

De gerechten in de regio Basilicata zijn eenvoudig en stevig te noemen.

Enkele toppers uit de lokale keuken zijn :

Lagane en kikkererwten: verse pasta van harde tarwegries, samen gekookt met kikkererwten, afgemaakt met knapperige crusco-pepers.
Past’e tar’ cucòzz: pasta met talli di zucca (een groente die lijkt op broccoli) en gepelde tomaten. Orecchiette all’oraziana: pasta met worst gekookt in tomatensaus en geserveerd met mozzarella, kaas en een snufje chilipeper.
Brodetto di agnello alla pastora: een timbaal van lamsvlees, eieren en kardoen, gegeten in elk huis in Venosa op Paasmaandag.
Kabeljauw met crusco-pepers: gekookte kabeljauw met crusco-pepers gebakken in olijfolie.
Pizzicanelli: ruitvormige koekjes gemaakt met cacao, chocolade, amandelen en kaneel.
Cauzincidd ‘: bladerdeeg gevuld met kikkererwten en kastanjes, een populair kerstdessert.

Venosa is beroemd om zijn “VULTURE DOP” extra vierge olijfolie, verkregen door het persen van minstens 70% “Ogliarola del Vulture” olijven. De stad produceert ook Aglianico del Vulture, één van de beste rode wijnen met DOCG-keurmerk in Italië. Deze wijn heeft een intense, fluweelachtige smaak en wordt geassocieerd met de Latijnse dichter Horatius, de eerste wijndeskundige in de geschiedenis. De wijn van Venosa behoort tot de grote internationale wijnen.

Bezienswaardigheden in Venosa

Venosa is een stad die bezienswaardigheden te bieden heeft uit iedere periode van de geschiedenis.

Het Paleolitisch park van Notarchirico telt heel wat fossielen van oude olifanten en andere dieren uit lang vervlogen tijden, tot 700.000 jaar terug. Uiteraard zijn er ook heel wat overblijfselen uit het Romeinse Rijk te vinden, zoals baden, amfitheaters..Venosa was toen een rijke kolonie binnen het Romeinse Rijk en werd Venusia genoemd. Wist je dat Venosa de geboorteplaats is van de dichter Horatius ? De Joodse catacomben getuigen dan weer van het samenleven van verschillende culturen en een begraafplaats waar Joden en Christenen hun laatste rustplaats vonden.

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa
Archeologische site Venosa

De stad heeft verschillende musea, zoals het Archeologisch Museum, het Horatius Huis en het Kasteel Museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis en de kunst van Venosa. Ook kun je genieten van de architectuur en de kunstwerken in de Abdij van de Heilige Drie-eenheid, de Kathedraal van Santa Maria Assunta en de Kerk van San Michele Arcangelo.

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa
Castello Aragonese

Een andere natuurlijke bezienswaardigheid in de buurt van Venosa is de Grotta di Sant’Angelo, een grot die versierd is met stalactieten en stalagmieten. Deze grot wordt beschouwd als een heilige plaats, omdat er volgens de legende een engel verscheen aan een herder die er zijn schapen hoedde.

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa

Cultuur in Venosa

Venosa organiseert ook regelmatig culturele evenementen, zoals festivals, concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Een van de bekendste evenementen is het Horatius Festival, dat elk jaar in augustus wordt gehouden ter ere van de beroemde dichter. Tijdens dit festival kun je genieten van poëzievoordrachten, muziekoptredens, workshops en rondleidingen.

Dossier Ronde van Italië : Bezienswaardigheden en gastronomie in Venosa

Back to top button