Interviews & TipsTi Amo Italia

Rudi Vranckx en zijn “Zomer als geen andere”..De gevolgen van Covid19 voor Italië

“Een zomer als geen andere”..Tijdens de eerste aflevering van deze nieuwe reeks op Canvas belichtte Rudi Vranckx hoe Europa veranderde naarmate Covid19 ons dagelijks leven aantastte.
Tijdens de tweede (29 september, Canvas 21u20) en derde (6 oktober) aflevering neemt Rudi ons mee naar Italië. Zijn Italië, tweede thuis en hard getroffen door de gevolgen van de pandemie.

Rudi, je komt al jaren vaak in Italië…Wat zijn de belangrijkste gevolgen van de COVID pandemie die je er deze zomer aantrof ? Worden de maatregelen er strikt nageleefd ?
Het gevoel dat in Italie heerst is heel divers. In Bergamo, waar evenveel slachtoffers gevallen zijn als in heel Belgie, hangt het trauma overal nog in de lucht. Daar worden de richtlijnen rigoureus opgevolgd. Het virus veroorzaakt een ziekte die niet alleen het verzwakte lichaam, maar ook de zwakkere economie en politieke systemen aantast. Dat voel je ook in Italie.

Rudi Vranckx


Bekijkt men de pandemie anders in het minder getroffen Zuid-Italië ?
Dat het virus de zwakte en tegenstellingen aanscherpt zie je in de tweedeling Noord en Zuid. Traditioneel is dat al sterk, maar terwijl het Noorden nu vooral door de ziekte zwaar getroffen was (gelukkig het Zuiden minder, de gezondheidszorg is er al veel zwakker), merkt het Zuiden vooral de gevolgen economisch. Een scherp voorbeeld zie je dat als het over armoede gaat. Covid19 is niet de grote ‘equaliser’, gelijkmaker. Ja, iedereen, arm en rijk, wit, geel of zwart kan ziek worden. Maar de armen die in woonkazernes bij opeengepakt elkaar wonen zijn veel kwetsbaarder. En online werken en onderwijs lukt veel beter in het Noorden waar de digitale omschakeling al ver staat. Terwijl in het Zuiden, een ander  levensritme, maar ook economisch geldt. Hoeveel kinderen kunnen daar online school volgen?

Rudi Vranckx


We zagen in de eerste aflevering Romano Prodi maar hoe kijkt de huidige politieke generatie de toekomst tegemoet ? Salvini, Meloni, Di Maio… Bestaat er nog zoiets als een Europese gedachte in Italië ?

Het virus veroorzaakt een ziekte die niet alleen het verzwakte lichaam, maar ook de zwakkere economie en politieke systemen aantast. Dat voel je ook in Italie. De vrees en onzekerheid over de toekomst. De populisten a la Salvini hebben zoveel bochten genomen dat ze veel krediet kwijt speelden. Na een aanvankelijke kritiek op Europa is er bij de andere partijen en ook een aanzienlijk deel van de bevolking het besef gegroeid dat Europa mee voor de redding moet zorgen, zeker economisch.

Rudi Vranckx

Wat mogen de kijkers verwachten tijdens deze tweede aflevering ?
In de tweede aflevering reizen we van de gletsjers in Zwitserland via de wintersportcentra in Ooostenrijk naar cultuurstad Wenen om uiteindelijk de Alpen over te steken en in Venetië halt te houden. De stad waar ze verbeten strijd geleverd hebben tegen de Middeleeuwse pest, met als eerste quarantaine en ‘isolamente’.

Rudi Vranckx


In aflevering drie reizen we dan dwars door Noord-italie naar het dorpje Vo, waar de eerste coronadode van Europa viel, zo verder  langs Verona naar Bergamo en Milaan. Daar eindigen we via de zwarte meisjes langs de weg, prostituees, slachtoffer van mensensmokkel, uiteindelijk in Rome. Uiteraard heb ik nog een slotverrassing in mijn tweede thuis Todi.

Rudi Vranckx

Rudi Vranckx schreef zijn avonturen ook neer in het boek “Een zomer als geen andere”. Te koop bij De Standaard Boekhandel : klik hier

Bekijk of herbekijk deze reeks op Vrtnu : klik hier

Back to top button