Abruzzo

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen

De 3de rit van de Ronde van Italië heeft als startplaats Vasto in de Abruzzen. Een mooi stadje langs de Adriatische kust en niet overspoeld door massatoerisme. De stad telt ongeveer 40.000 bewoners en het stadscentrum ligt op een plateau boven de Adriatische kust. Zowel een bezoek aan de historische stadskern als een dagje strand aan Marina di Vasto is een aanrader.

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen
Marina di Vasto

Geschiedenis van Teramo

Teramo werd gesticht door de Feniciërs en maakte later uiteraard deel uit van het Romeinse Rijk. Uit deze periode zijn nog heel veel tempels en amfitheaters terug te vinden. Ook hier bracht de heerschappij van keizers zoals Augustus en Hadrianus een ongekende bloeiperiode voor de stad.
Een tweede bloeiperiode volgde in de middeleeuwen en ook tijdens de achttiende en negentiende eeuw bracht de Verlichting een ongekende culturele weelde voor de stad.

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen
Teramo langs de Via Adriatico

Bezienswaardigheden in Teramo

Breng een bezoek aan de historische stadskern en je geniet onmiddelijk van de prachtige smalle straatjes en oude huizen die getuigen van een rijke geschiedenis. De kathedraal van Santa Maria Assunta is een prachtig monument in de stad. De kathedraal in Romaans-Gotische stijl telt heel wat kunstwerken van beroemde kunstenaars uit een ver verleden.

Het Romeins theater gebouwd in de vroege keizertijd is dan weer een ander pronkstuk van de stad. Maar liefst 2600 mensen verzamelden hier om allerlei spektakels te bekijken.

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen

Lokale keuken van Vasto en regio

Le Virtù is één van lokale specialiteiten die je eens moet proberen. Het is een heel lekkere soep die gemaakt wordt met de eerste vruchten van de lente en gemengd met alle overblijfselen van het winterseizoen.

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen
Le Virtu soep

Als we het hebben over Teramo wijn, kunnen we niet nalaten het Consorzio Colline Teramane te vermelden dat de wijn beschermt die geproduceerd wordtals één van de twee DOCG-wijnen van de Abruzzen. Het is een buitengewone wijn, intens robijnrood van kleur met lichte paarse tinten, kenmerkend, etherisch, intens aroma; de smaak is droog, vol, krachtig maar harmonieus en fluwelig, de hints zijn die van rijp rood fruit en kruiden. Veel wijnhuizen uit de “Terre di Chiete” zijn te bezoeken en je koopt er de heerlijkste wijnen voor een prikje.

Restaurants en lekker eten in Vasto

Vasto telt enkele heerlijke restaurantjes en eentje willen we speciaal vermelden : Ristorante Trabocco Trimalcione. Dit is een visrestaurant met een schitterend uitzicht waar het aanbod verschilt van dag tot dag omdat alleen superverse vis op het bord komt. Een aanrader voor wie zijn smaakpapillen aan het werk wil zetten in een prachtige setting

Dossier Ronde van Italië : Vasto in de Abruzzen


Back to top button