Cultuur en NatuurStedenUitgelichtVenetiëVeneto

Venetië permanent onder water vanaf 2100 ?

Er is al veel over geschreven, Venetië zinkt weg, letterlijk, maar nog nooit waren de berekeningen zo schokkend.. Venetië zou volgens de laatste berekeningen al in 2100 permanent onder water staan.

Een recente studie wees uit dat dit de toekomst voor Venetië is wanneer de opwarming van de aarde niet ingetoomd kan worden. Dit omdat verwacht wordt dat de Middellandse Zee in een tijdspanne van 100 jaar zowat 140cm kan stijgen.

Momenteel beleeft Venetië zijn hoogste waterniveau van de afgelopen 4 jaar, aangewakkerd door de Bora, een wind uit het NoordOosten.  Venetië kampt al jarenlang in November met overstromingen, ze noemen het de “acqua volta”.

Wat bijna een jaarlijkse traditie was voor vele inwoners lijkt zich nu om te vormen tot een rampscenario. Duizenden woningen en handelszaken zijn aangetast door het water. Beelden van toeristen die gehuld in laarzen het San Marco plein bezoeken kunnen binnenkort een alledaags feit worden. Voor het toerisme, de levensader van Venetië, een niet te stoppen doodsteek ?

Back to top button