StedenVenetiëVeneto

Citytrip naar Venetië ? Nieuwe toeristentaks

Een citytrip naar Venetië enkel nog na reservatie via een app en een nieuwe toeristentaks, dit zijn de plannen van het stadsbestuur.

Er liggen diverse nieuwe voorstellen klaar om de leefbaarheid van Venetië onder controle te houden. Eén van de mogelijkheden is een belasting voor toeristen die Venetië willen bezoeken zonder logement. Deze taks zou tussen de 3 à 10 euro bedragen. Nieuw is het voorstel niet, reeds in 2019 kwam men hiermee op te proppen maar door de Covid19 pandemie belandden de plannen in de koelkast.

Het stadsbestuur wil minder toeristen, zoveel is duidelijk. Hoeveel het er dan wél mogen zijn daar zijn vooralsnog geen cijfers over. Uiterlijk in 2023 wil men nieuwe maatregelen invoeren om Venetië leefbaar te houden voor haar inwoners én de toeristen.

Bij een bezoek aan Venetië wordt je nu al “bekeken”. De stad controleert met camera’s en systemen die het signaal van je smartphone opvangen nu al waar je bent, waar je heen gaat en hoe lang je blijft.

Of het allemaal zo’n vaart loopt is niet zeker. De plannen krijgen zelfs tegenkanting vanuit het Ministerie van Cultuur. Een betere toegangscontrole is voor hen een goed idee maar een belasting om Venetië binnen te komen lijkt een brug te ver.

Om de ecologische impact op de lagune te verkleinen is het sinds Augustus al verboden terrein voor grote cruiseschepen die nu moeten aanmeren aan terminals ver buiten het toeristische gebied. Een kleine overwinnning voor de vele drukkingsgroepen die (terecht) ijveren voor een toeristisch én ecologisch haalbaar Venetië.

En, last but not least, komen er ook nieuwe gedragsregels voor toeristen. In je blote bast rondstruinen zal niet meer kunnen en toeristen die dronken zijn, luidruchtig of keet schoppen zullen harder worden aangepakt. Meer over Venetië kan je ook terug vinden op onze Facebook en Instagram pagina !

Back to top button