SienaStedenToscaneUitgelicht

Tips voor een dagje Siena

Siena is één van de meest populaire plaatsen in Toscanië, vol van geschiedenis, kunst en eeuwenoude tradities zoals de Palio di Siena.

Eén van de vele voordelen bij een bezoek aan Siena is haar vlotte bereikbaarheid met de auto, trein of bus. Het centrum van de stad is wel (gelukkig) verkeersvrij, dus wie met de auto komt zal één van de vele randparkings langs het historisch centrum moeten opzoeken. Van daaruit zijn er bussen die je naar het centrum van de stad brengen. Ook het treinstation ligt niet in de oude stad maar wie aankomt met de trein kan ook met verschillende shuttles vlot de stadskern bereiken.

Siena helemaal bezoeken in één dag is een hele klus maar mits een klein beetje planning vooraf kan het zeker.

Wie voor de eerste keer Siena bezoekt trekt best onmiddelljk naar het hart van de stad, de Piazza del Campo één van de toeristische trekpleisters van de stad.

De meeste bezienswaardigheden in de stad kan je vinden tussen Piazza del Campa en de Duomo dus sowieso zal je het meeste van je tijd in Siena tussen deze 2 plaatsen doorbrengen.

PIAZZA DEL CAMPO
Piazza del Campo is uniek door haar schelpvorm en alle gebouwen die er staan. Deze plaats is ieder jaar (op 2 juli en 16 augustus)  de gastheer van de wereldberoemde Palio di Siena, voor de inwoners van Siena het hoogtepunt van het jaar.

Siena met middenin Piazza Del Campo

Op het plein kan je de Fonte Gaia bewonderen, de grootste fontein in de stad met sculpturen van Jacopo della Quercia. De fontein is niet meer de originele maar een kopie die nu opgebouwd is uit marmer uit Carrara, sterker en robuuster dan het marmer uit Montagnola dat men eertijds gebruikte.

Monumentale gebouwen rond de Piazza del Campo zijn de Palazzo Comunale (of de Palazzo Pubblico, het lokale stadshuis) en de Torre del Mangia.

Palazzo Comunale

Het imposante Palazzo Comunale, bestaande uit baksteen en marmer, waar je het Civic Museum kan terug vinden met verschillende meesterwerken van artiesten uit Siena zoals Ambrogio Lorenzetti.

KLIMMEN IN DE TORRE DEL MANGIA

Met zijn 87 meter hoogte biedt de Torre del Mangia één van de mooiste vergezichten op de stad. De klim met ongeveer 400 steile en nauwe treden is zeker de moeite waard want het 360° zicht op stad en omgeving is werkelijk spectaculair.

Torre del Mangia

Wie het Civic Museum en de Torre del Mangia willen bezoeken is er een combiticket van 13 euro beschikbaar.

PIAZZA DEL DUOMO

De Piazza del Duomo is overweldigend, hier zijn de grootste, mooiste schatten van Siena te vinden binnen in de Duomo, crypte en de Piccolimini bibliotheek.

De Duomo of Kathedraal van Santa Maria Assunta, is één van de beste voorbeelden van Romaans-Gotische kerkstijlen in Italië. De marmeren buitenbekleding geeft het geheel een zeer impressionant zicht. De binnenkant van de Duomo is eveneens magnifiek met kunstwerken van Donatello, Pisano, Michelangelo en Pinturicchi. Ook de binnenwand is bekleed met marmer, wit to donker groen van kleur.

De Piccolomini bibliotheek, volledig gewijd aan Paus Pius II, heeft talloze fresco’s geschilderd door Pinturicchio en zijn leerlingen. De fresco’s zijn te zien op de wanden en plafond, waar diverse gebeurtenissen uit het leven van Pius II te zien zijn.De bibliotheek is bereikbaar vanuit de Duomo.

Piccolomini bibliotheek

De cypte is (niet verrassend toch?) te vinden onder de Duomo. Hier terug enkele wondermooie fresco’s te zien, geschilderd door leerlingen van de Sienese school uit de 13de eeuw. Alle fresco’s beelden scenes uit van het Nieuwe en Oude Testament.

BATTISTERO DI SIENA

Dit religieus gebouw ter ere van San Giovanni werd opgetrokken in 1300 toen beslist werd om de Duomo te vergroten. De Battistero met ingang op de Piazza San Giovanni is makkelijk te herkennen door haar onafgewerkte marmeren facade. De binnenkant is bekleed met fresco’s van Sienese schilders uit de Renaissance. Het bekendste kunstwerk is ongetwijfeld de doopfont, een beeldhouwwerk van de hand van Della Quercia en Donatello.

MUSEO DELL’OPERA DEL DUOMO

 

Museo Dell’opera del Duomo

Dit is één van de oudste private musea in Italië en is te vinden aan de zuidkant van de Duomo.
Hier kan je de diverse kunstwerken bekijken van Pisano en andere befaamde kunstenaars uit de 14e eeuw. Ook hier kan je naar de top van het gebouw klimmen om Siena en haar kathedraal te aanschouwen.

SANTA MARIA DELLA SCALA

Dit is één van de oudst bewaarde hospitalen in Europa waar eertijds pelgrims, armen en wezen welkom waren.

Het complex is recht voor de Duomo te vinden. Niettegenstaande er reeds jaren grote renovatiewerken aan de gang zijn, blijft het open voor het publiek en worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Santa Maria della Scala

Dit vroegere hospitaalcomplex bestaat uit 4 verdiepingen (2de verdiep is niet toegankelijk) en is zo immens dat een volledig bezoek wel degelijk een serieuze hap uit je dagtrip neemt.

Dit zijn zowat de belangrijkste trekpleisters die op één dag te bezoeken zijn in Siena. Wie elk van deze plaatsen en gebouwen in detail wil bekijken heeft uiteraard niet genoeg aan één dag…Maar…Zeg nu zelf, wie komt er niet graag terug naar Siena voor nog een dag, en nog een dag…

 

Back to top button