MontepulcianoStedenToscaneUitgelicht

Montepulciano, meer dan wijnen alleen…

Montepulciano kennen we allemaal als plaats waar heerlijke Toscaanse wijnen gemaakt worden.. Montepulciano in de provincie Siena, gelegen op 600m boven de zeespiegel ligt niet zo ver van Siena, Firenze, Rome en Pienza. De krachtige wijnen gekend als “Il vino Nobile di Montepulciano” worden door de meeste wijnkenners geroemd als één van de beste in Italië.

Montepulciano heeft natuurlijk veel meer te bieden dan lekkere wijnen. De stad kan nooit een gelijke worden van Siena of Pisa wanneer het louter over kunst of architectuur gaat, maar heeft toch wel wat te bieden aan de meerwaarde(be)zoeker.

Tijdens de middeleeuwen en vroege renaissance hebben de “poliziani” (zoals de inwoners van de stad gekend staan) veel energie gestoken in het bouwen van statige gebouwen en plaatsen zoals de Piazza Grande en de talrijke kerken.
Na de alliantie van Montepulciano met Firenze in 1511 kreeg de stad een facelift onder invloed van De Medici’s die de macht naar zich toe trokken. Twee van Italiës beroemdste architecten toendertijd, Vignola en Antiono da Sangalllo, kregen de opdracht om de pallazo’s en talrijke pleinen een nog impressionantere outlook te geven.Hert was Sangallo die uiteindelijk de meeste indruk naliet in de San Biagio kerk. Volledig bekleed met travertijn is deze plek een staaltje van renaissance architectuur.

 

Piazza Grande

 

San Biagio

De Palazzo Comunale (stadhuis) in Piazza Grande is gebaseerd op de Palazzo Vecchio in Firenze. Je kan er de harmonische verdeling van de verschillende verdiepen en ramen zien, kenmerkend voor de Renaissance. Er is een schitterend binnenplein en voor 5 euro kan je de toren beklimmen. De tredes zijn heel smal en stijl maar het zicht vanop de top is machtig mooi.

Michelozzo de architect achter de Palazzo Comunale is ook de man achter de Sant’Agostino kerk met haar renaissancegevel. Rechtover de ker zie je de toren met “Pulcinella” die het uur aan geeft.

Palazzo Comunale

 

De kathedraal van Santa Maria Assunta is dan weer een andere bezienswaardigheid die een bezoekje zeker waard is. De werken aan de kathedraal startten in 1570 en was de start van een lang en duur project. De beste architecten van hun tijd warden aan het werk gezet en nagenoeg het hele gebouw werd afgewerkt met uitzondering van de kloktoren. Ook de facade is nooit volledig afgewerkt.

Wie op zoek is naar een leuk adresje om de lokale keuken te proeven kan zeker terecht bij La Grotta. Dit restaurant biedt de traditionele Toscaanse keuken aan en eten kan in de tuin waar je van een 6-gangen menu voor 56 euro of a la carte kan eten. Vooraf reserveren is aan te raden.

La Grotta

Een lekker kopje koffie of aperitief kan je zeker vinden bij Caffé Poliziano. Sinds 1868 kan je hier terecht.

La Vineria is dan weer een schtterend adresje voor wie de beste plaatselijke wijnen wil leren kennen. Aan Porta al Prato gelegen kan je deze wijnen proeven en beoordelen met een keuzepalet aan crostini (toast met topping), pecorino kazen en salumi naar keuze.

Montepulciano heeft een niet zo ruim aanbod van winkels. Ze zijn meestal te vinden in de hoofdstraat tussen Porta Al Prato naar Piazza Grande. De meeste winkels bieden uiteraard wijn uit Montepulciano aan. Opgepast, veel winkels durven wel es “Vino Nobili” aan te bieden terwijl ze eigenlijk gewoon een goedkope variant verkopen. Kazen uit Montepulciano zijn er uiteraard ook in grote aantallen te vinden.

De ‘”Fiera delle Tre Berte” is een klein festivalletje dat ieder jaar in Mei gehouden wordt. Je kan er lokale voedingsproducten ontdekken en oude ambachten bekijken. Uiteraard krijg je er vele proeverijen aangeboden zoals kazen, vleesproducten en de befaamde Montepulciano wijnen.

The Fiera delle Tre Berte is a typical festival held in Montepulciano every year in May. The festival showcases regional agricultural produce, as well as agricultural machineries.   Attending visitors might get a chance to sample typical food items and local delicacies, including Montepulciano renowned wines

Verblijven in en rond Montepulciano kan in de nabij gelegen agriturismo’s en de talrijke bed & breakfast verblijven die er gekomen zijn sinds toeristen massaal Toscanië komen verkennen.

Montepulciano is een klein stadje dus zijn er niet zoveel mogelijkheden om er te geraken. De eenvoudigste manier is met de bus. Er zijn dagelijks bussen vanuit Firenze, Rome, Siena en Pienza. Met de auto bereik je vlot de stad vanuit Siena, Firenze en Pienza maar vlot een parkeerplaats vinden kan een probleem vormen.

Wie met de auto komt moet weten dat het grootste gedeelte van Montepulciano verkeersvrij gemaakt is en de straten waar de auto door mag soms wel héél erg nauw kunnen zijn.

 

 

Back to top button