Regio's en StedenStedenTrevisoUitgelichtVeneto

Treviso, een ondergewaardeerde toegangspoort tot Venetië

Treviso is met haar 80.000 inwoners de hoofdstad van de provincie Treviso en is een goed alternatief voor wie het drukke Venetië (nog) niet wil bezoeken.

Treviso is met haar luchthaven op amper 40km van Venetië vaak de toegangspoort naar de stad van kanalen, gondels en romantiek. Duizenden toeristen landen in Treviso en laten zich met de shuttle bus naar Venetië brengen..Maar Treviso is zoveel meer dan een luchthaven.

Op amper 5km van de luchthaven vind je de historische stadskern van Treviso met prachtige pleinen in Renaissance stijl, palazzo, kerken met prachtige frescos’s en kanalen die de stad doorkruisen.

Treviso is niet Venetië natuurlijk, het heeft geen San Marco plein of Instagram influencers op iedere hoek van de straat, geen toeristenvallen..geen stress..

Piazza dei Signori is het hart van de stad waar het Palazzo dei Trecento te vinden is, een gebouw uit de 13de eeuw dat nu dienst doet als stadhuis en het Palazzo della Prefettura waar achteraan een klokkentoren staat

Het centrum van Treviso is een omwalde stad met enkele toegangspoorten uit de middeleeuwe, de Porta di San Tomaso en de Porta di SS Quaranta, nauwe straatjes met kasseien..

Dante beschreef Treviso als de “plaats waar de Sile en Cagnan hand in hand gaan”, en inderdaad deze twee rivieren komen samen in de stad. Wanneer je op de oever van de Riviera Garibaldi staat zie je de twee stromen die nog naast elkaar lopen, de Sile kalm, de Cagnam iets ruwer..

De stad behoorde ooit aan het grote Venetië toe en dat is duidelijk te zien, Je kan kunst terug vinden over de gehele stad op met fresco’s versierde gevels.

De San Pietro kathedraal op de Piazza del Duomo stamt uit de 15de eeuw en is gebouwd op de grondvesten van een voormalige kerk. Er is ook een crypte uit de 12de eeuw en herbergt een schilderij (Maria Hemelvaart) van Titiaan.

Piazza del Duomo

 

Treviso is trouwens ook de geboortestad van Luciano Benetton, stichter van het Benetton modeconcern. De familie Benetton woont trouwens nog altijd in Treviso en haar flagship store domineert het centrale hoofdplein van de stad.

De lokale wijn Prosecco is uiteraard ook wereldberoemd. De DOCG status heeft er voor gezorgd dat nu enkel in Treviso gemaakte prosecco deze naam mag dragen. Vanuit Treviso tot Valdobbiadene ligt de prosecco route met eindeloze wijngaarden omgeven. De eigenaars zullen je graag ontvangen in hun wijnhuis en een proeverij is natuurlijk nooit ver af.

Venetië eens links laten liggen en Treviso bezoeken is zeker geen slecht idee. Zeker wie het massatoerisme naast zich wil laten en zich de typische Italiaanse gastvrijheid wil laten welgevallen kan hier terecht. Een glaasje prosecco onder de talrijke arcades aan een kanaaltje…Venetië kan echt wel wachten

Met de “Treviso Card” kan je voor 12 euro 24u gratis het openbaar vervoer gebruiken en gratis alle musea bezoeken.

Back to top button