Regio's en StedenSicilie

Milazzo, toegangspoort tot de Eolische Eilanden

Milazzo, toegangspoort tot de Eolische eilanden is een kuststadje in Noordoost Sicilë, ten westen van Messina en bekend omwille van het kasteel..Maar er is nog véél meer..

De stad is doorheen de eeuwen heen altijd groter geworden en dat vertaalt zcih in een “oude stad” en een moderne stad langs het havengebied.

De oude stad omvat de middeleeuwse wijken van Milazzo en wordt vooral bezocht voor de talrijke religieuze bouwwerken, zo typisch voor Sicilië

Milazzo Eolische eilanden

Aan de ingang van de “citta alta” vind je eerst het schrijn van S.Francesco di Paola uit de 18de eeuw en gebouwd op de ruines van een kerk uit de 15de eeuw. Iets verder zie je het Viceroy Palazzo uit de 16de eeuw met prachtige 18de eeuwse balkons.

Buiten de muren van het kasteel zijn er een paar heel leuke straatjes met kleurrijke huisjes in de ‘”Spaanse wijk”, een klein district waar fotografen zich volop uitleven.

Het kasteel van Milazzo met de imposante Spaanse muren werd gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw onder het gezag van Karel V. Het kasteel omvat twee heel stevige parallelle muren. Vroeger waren hier opslagplaatsen, stallingen, een gevangenis en ondergrondse gangen.

Milazzo Eolische eilanden
Kasteel van Milazzo

Achter de Spaanse muren kan je de Oude Kathedraal zien die gebouwd werd in de 17de eeuw en een belangrijk voorbeeld is van Siciliaanse architectuur.

Het lager gelegen gedeelte van Milazzo is gebouwd in de 18de eeuw. Het centrum bevindt zich rond Piazza Caio Duillio waar Palazzo Marchese Proto en de Carmina kerk de belangrijkste blikvangers zijn.

In Cumbo Borgio straat zie je de Nieuwe Kathedraal, gebouwd in 1930 met enkele schilderijen van leerlingen uit de beroemde Antonella da Messina “schilderschool”.

Milazzo Eolische eilanden

Wie weg wil van religieuze gebouwen en palazzo kan genieten op de promenade langs de kust. Het grootste strand, de “Spiaggia di Ponente”, ten westen van het centrum en onder het kasteel gelegen is heel ruim. Pas op : het is een strand met heel wat keien en rotsstukjes !

Milazzo Eolische eilanden
Milazzo Eolische eilanden

Een grote troef voor Milazzo is de ferryhaven. Van hieruit kan je ferry nemen naar de schiterende Eolische eilanden, een mix van zee, stranden en vulkanen. Lipari is de drukste van de 7 eilanden, Filicudi en Panarea zijn eveneens trekpleisters.

Back to top button