GastronomieUitgelichtUmbrie

Heerlijke wijnen uit Umbrië

Wijnen uit Umbrië zijn minder bekend dan hun Toscaanse buren maar daarom zeker niet minder lekker!

De bekendste wijnen komen van Sagrantino di Montefalco en Orvieto, beiden  genoemd naar de plaats waar de wijnboer gevestigd is. De meest gebruikte druifsoorten in wijnen uit Umbrië zijn Trebbiano, Grechetto, Malvasia, Vermentin en Garganega voor witte wijnen en Sangiovese, Sagratino, Ciliegiolo en Montepulciano voor rode wijnen.

De classificatie van Italiaanse wijn is in 1992 officieel ingevoerd. We kennen nu vier klassen Italiaanse wijnen, waarvan er twee vallen onder de Europese richtlijn voor kwaliteitswijn die is geproduceerd in een vastgestelde regio.

Dit zijn de vier klassen Italiaanse wijn:
1) Vino da tavola
2) Indicazione Geografica Tipica of IGT
3) Denominazione di origine controllata of DOC
4) Denominazione di Origine Controllata e Garantita of DOCG

De bekendste DOC en DOCG wijnen uit Umbrië zijn :

Orvieto DOC
Deze wijn heeft zijn oorsprong in de omgeving van Orvieto. Deze wijn werd reeds geprezen tijdens de periode toen Umbrië onder rechtstreeks gezag van de Paus stond (tot 1870) en door vele geestelijken en machtige landeigenaren gedronken werd. Deze wijnen zijn een mengeling van Trebbiano (40-60%), Verdello (12-25%) en Grechetto of Malvasio (niet meer dan 20%)

 

Sagrantino di Montefalco
Niet  te verwarren met de Montefalco DOC die een andere wijngaard is. Deze betreft de druif (Sagrantino) uit Montefalco en omgeving. Over deze wijn werd reeds veel info terug gevonden uit de Renaissance. Deze DOCG is volledig gemaakt van Sagrantino druiven. Het is een wijn met enorm veel tanines.

.Montefalco DOC Rosso
Vaak verward met de Sagrantino di Montefalco, deze wijn is een mengeling van Sangiovese en Sagrantino druiven.

 

Torgiana Riserva DOCG
Klassewijn die als “complex en elegant” wordt omschreven en reeds door de Etrusken gedronken werd. Deze was de eerste wijn uit Umbrië die de DOCG erkenning te pakken kreeg.  De wijn bestaat uit 70% Sangiovese druif en Canaiolo, Ciliegiolo en / of Montepulciano. De naam spruit voort uit Torre di Giano, een middeleeuws kasteel  in het gehucht

 

Rosso Orvietano DOC
Komt uit de omgeving rond Orvieto en is een echte cocktail van druivensoorten zoals  Aleatico, Cabernet, Canaiolo, Ciliegiolo, Merlot, Montepulciano, Sangiovese en Barbera (soms ook nog aangevuld met Cesanese en Pinot Nero)

 

Colli del Trasimeno Bianco
Uit het Noorden van Umbrië in de buurt van het Trasimeno meer. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn Vermentino en Grechetto om tot een heel gestructureerde wijn te komen. Soms komt er ook nog een beetje Pinot Bianco en Chardonnay bij kijken.

Back to top button