AbruzzoGastronomieItaliaanse Recepten

Spaghetti alla Chitarra, een smakelijke klassieker uit de Abruzzen

Spaghetti alla Chitarra is een klassieker uit de keuken van de Abruzzen. Deze zuiderse regio is erg gelinkt aan pasta en vooral eierpasta. Deze is zowat het symbool van de traditionele zondag in de Abruzzen. De typische gerechten uit deze regio werden pas laat ontdekt in ons land maar nu wordt in heel Europa de keuken uit de Abruzzen méér en méér gesmaakt. Er duiken meer en meer workshops op om de typische gerechten onder de knie te krijgen. De Spaghetti alla Chitarra is dan uiteraard altijd van de partij.

De Chitarra om de pasta te maken

.De Spaghetti alla chitarra is één van de meest kenmerkende pasta’s uit de Abruzzen en heeft zijn oorsprong uit de provincie Teramo. De naam is uiteraard afgeleid van het instrument waarmee de pasta wordt gemaakt , de chitarra.

spaghetti alla chitarra
De traditionele Chitarra

De Chitarra is als een rechthoekig getouw gemaakt van hout, met evenwijdig liggende staaldraden, heel dicht bij elkaar. Je legt er één vel pasta op en door het aandrukken en het snijden met de staaldraden bekom je de buitengewone vorm. Meestal heeft deze pasta een dikte van 2 a 3 millimeter.

Bereidingen met deze eierpasta uit de Abruzzen

Meestal wordt deze pasta met een gemengde vleessaus van varkensvlees, rundsvlees of lamsvlees gemaakt. Typisch voor de regio rond Teramo zijn de “Pallotelle” of kleine gehaktballetjes.

Bekijk volgende video voor een leuk recept met Spaghetti Alla Chitarra

spaghetti alla chitarra
Spaghetti alla Chitarra

De klassieker uit de Abruzzen met visgerechten

Oorspronkelijk werd deze pasta met vleesgerechten ingezet maar nu zijn ook gerechten op basis van vis heel populair. Gekoppeld aan de traditie van de Abruzzen levert dit heel verrassende resultaten op. Er zijn zoveel mogelijkhden met spaghetti alla chitarrra. Daarom kan je steeds meer gerechten en varianten terug vinden in kookboeken en kookcursussen.

Wil je meer weten over typische Italiaanse ingrediënten, pasta’s, gerechten of recepten ? Dan kan je altijd terecht op onze Italiaanse gerechten en recepten rubriek.

Back to top button