BolognaDrankenEmilia RomanaRegio's en StedenUitgelicht

Geniet van artisanale Italiaanse bieren in één van Bologna’s biercafés

Ja, Italië is en blijft een wijnland. Maar de afgelopen jaren is het verbruik van bier sterk toegenomen. Dit is grotendeels te danken aan de groeiende populariteit van de “birra artigianale”. Bologna is één van de beste steden om deze groeiende trend vast te stellen.

Maar wat is nu eigenlijk “birra artigianale” of “artisanaal bier” ? Het is moeilijk een alomvattende definitie hiervoor te geven omdat iedereen er een andere mening over heeft. Het gaat in het algemeen over kleine brouwerijen (ook wel microbrouwerijen genoemd), onafhankelijke brouwerijen, samengevat een alternatief voor de commerciële bieren voro de massa zoals Peroni of Moretti in Italië.

Unionbirrai (vakorganisatie van Italiaanse brouwers) spreekt over artisanale bieren als het ongefilterd, ongepasteuriseerd op de markt komt en uit een brouweriji dat minder dan 170.000 vaten per jaar produceert. Dezelfde voorwaarden worden opgelegd in de Verenigde Staten maar daar is een productie tot 6 miljoen liters het maximum en moet het bier niet ongefilterd of gepasteuriseerd zijn..Een groot verschil natuurlijk !

Belangrijkste criterium is dat het gaat om een kleine brouwerij die enkel op de lokale markt verkrijgbaar is, en zich focust op smaak, ingrediënten en kwailiteit.

In Italië was de biercultuur lange tijd beperkt tot de regio’s Veneto en Lombardije in het Noorden van Italië. In Bologna was tot 10 jaar geleden geen enkele plaats te vinden waar artisanale bieren te verkrijgen waren.

Sinds een aantal jaren is de “boom” in artisanale brouwerijen en bieren in Italië zo sterk dat er gerust van een explosie van soorten en mogelijkheden gesproken kan worden. Bologna is één van de steden waar het grootste aanbod van pubs of winkels gespecialiseerd in artisanale bieren tee vinden is.

De allereerste was de Baladin kelderpub aan de Mercato di Mezzo.  In 2019 bestaat er zelfs een “Mappa Delle Birrerie Artigianali Della Citta Di Bologna”, een kaart van Bologna waar je alle “craft beer pubs” op terug kan vinden. Er zijn zo’n 22 plaatsen terug te vinden en voor de 2020 editie zullen er terug een tiental bijgevoegd worden !

Ook zijn er enkele artisanale brouwerijen in de stad terug te vinden. De bekendst is de Ca’ del Brado in Rastignano, een heuvelzone bij Bologna. Net buiten Bologna brouwt men hier succesvol de nieuwste bierstijlen met lokale ingrediënten. Zo kan je er de “Italian Grape Ale” terug vinden met most die gehaald wordt bij wijnbouwers uit de regio. De brouwerij kan bezocht worden op zondag.


De BrewDog in Bologna is ongetwijfeld de belangrijkste zaak waar artisanale bieren kunnen gedronken en gekocht worden. BrewDog uit Schotland zette het artisanaal bier op de kaart in vele steden wereldwijd met hun pubs. Ze brouwen zelf bier, verkopen bieren uit de hele wereld en staan bekend om hun kindvriendelijk concept.

Baladin is één van de pioniers in deze sector en één van de meest succesvolle brouwerijen in Italië. Ze openden een bierpub in Piemonte, net buiten Turijn in de jaren ’80 en startten met eigen productie in 1996 zodat ze uiteindelijk vervelden tot een brouwerijcafé. In Bologna kan je ze terug vinden in de Mercato di Mezzo waar je naast artisanale bieren ook burgers met lokaal rundsvlees kan nuttigen.

De kaart met alle bierpubs in Bologna kan je terug vinden bij de toeristische dienst van de stad of in één van de bierpubs die op de kaart hun plaats kregen.

Back to top button