Alto AdigeGastronomieRegio's en StedenUitgelicht

Alto Aldige en haar heerlijke Pinot Grigio en Bianco wijnen

Alto Aldige is één van die Italiaanse wijnregio’s waar zoveel minder over bekend is dan Toscanië, Umbrië en vele anderen. Maar In Alto Aldige vind je de beste Pinot Grigio ter wereld. Naast witte wijn produceert men in deze regio ook twee rode wijnen die het vermelden waard zijn.

Alto Adige is net onder Oostenrijk gelegen en deze vallei vormde lange tijd de voornaamste verbinding tussen Italië en de rest van Europa. Als toegangspoort tot Italië is Alto Aldige steeds een strategisch belangrijk gebied geweest. In 1919 werd het deel van Italië waar maar liefst drie officiële talen te horen zijn : Italiaans, Duits en Ladijn.

De wijnhuizen worden “Schloss” genoemd, het Duitse woord voor kasteel. Het gebied is niet zo groot met zijn 13.000 ares maar de regio herbergt wel 7 subregio’s waar wijnbouwers hun ding doen.

Wie in de wijnhandel op zoek gaat naar wijn uit Alto Adge zal die meestal terug vinden bij “Trentino-Alto Adige”. Dit omdat Alto-Adige ten Noorden van Trentino gelegen is, gekend voor zijn sprankelende wijnen, Pinot Noir en Chardonnay. In Alto Adige is het ook niet ongewoon om Duitse benamingen en woorden op het label terug te vinden. Je kan vlot een fles vinden waar Weissburgunder op vermeld staat in plaats van Pinot Bianco.

BUYING ALTO ADIGE WINE?

De witte pinots uit Alto Adige zorgen voor ongeveer 20% van de totale productie. De Pinot Grigio en Pinot Bianco hebben een lichte limoen en perziktoets en ook honing en amandel kan er in geproefd worden. De Pinot Grigio en Pinot Bianco uit Alto Adige zijn zeker evenwaardig aan de Duitse Riesling wijnen.

Een wijntje uit Alto Adige heeft een hogere aciditeit en minder fruittoetsen dan de Amerikaanse Pinot Grigio. Een flesje kan vanaf 12 euro

Back to top button