Regio's en StedenSardinieUitgelicht

La Maddalena Archipel ten noorden van Sardinië

De La Maddalena Archipel ligt ten noorden van Sardinië enl telt zeven grote eilanden en een vijftigtal kleinere onbewoonde eilandjes. Je kan het bij touroperators vaak terug vinden onder de noemer “de Europese Caraïben” en het klopt.

La Maddalena Archipel

De hele archipel is sinds 1994 een beschermd natuurgebied. In La Maddalena kan je aan de Via Giulio Cesare 7 een centrum bezoeken waar je alle info kan vinden over de natuurpracht op de archipel en hoe je de eilanden kan verkennen. In de lente komen veel natuurliefhebbers en vogelaars speciaal naar de archipel omdat de meeste planten dan in bloei zijn en heel veel soorten trekvogels er te zien zijn.

La Maddalena is het belangrijkste eiland. De stad is een heel leuke plek met heel wat restaurants en bars en een wirwar aan winkels. Eeuwenlang verdienden de inwoners de kost met handel en visvangst. Vandaag is uiteraard het toerisme zowat de enige inkomstenbron voor de ongeveer 12.000 inwoners.

La Maddalena Archipel

Verrassend is het niet maar de meeste restaurants prijzen visgerechten aan. De huisjes op het hoofdeiland worden gekenmerkt door hun typische terracotta kleuren wat een mooi contrast vormt met de granieten rotsen die boven het centrum uitsteken. Het centrale plein is Piazza Giuseppe Garibaldi waar ook het stadhuis te vinden is.
U kunt hier ook een bezoek brengen aan het Museo Archeologico Navale Nino Lamboglia, waar onder andere een Romeins scheepswrak tot de topattracties behoort.

Het eiland kan je bezoeken met de veerboot die vertrekt vanuit Palau. Je kan trouwens vanuit Palau ook tochtjes boeken naar andere kleinere eilanden en stranden.

Je kan vlot het eiland Caprera bereiken dat door een brug verbonden is met La Maddalena.

La Maddalena Archipel

Het eiland werd midden in de 19de eeuw gekocht door Garibaldi. Hij overleed er in 1882 en hier huist nu één van de meest bezochte musea van Italë.

Maar wie was Garibaldi alweer ? Guiseppe Garibaldi was een Italiaanse vrijheidsstrijder die in 1857 de Italiaanse Associatie opzette om campagne te voeren voor een verenigd Italië.  Hij riep Rome uit tot hoofdstad en wordt door de Italianen als een nationale held beschouwd.

La Maddalena Archipel

La Maddalena telt in totaal 180 km kustlijn. De mooiste stranden kan je vinden op het eiland Budelli. Het Spaggia Roza (roze strand) is sinds kort niet meer toegankelijk omdat teveel bezoekers het roze zand in zakken mee naar huis namen. Maar Spiaggia Cavaliera op Budelli en Cala Corsara op Spargi vormen een mooi alternatief. Ook op Caprera kan je terecht op Cala Coticcio.

La Maddalena Archipel

Wie graag met de fiets La Maddalena verkent kan terecht bij enkele fietsverhuurders die je een mountainbike ter beschikking stellen vanaf 15 euro voor een hele dag.

Back to top button