Cultuur en NatuurRegio's en StedenSicilieUitgelicht

L’Orecchio di Dionisio (Syracuse) : Eén der spectaculairste grotten wereldwijd !

L’Orecchio di Dionisio (Oor van Dionysius) is door de bezoekers van Jetcost.it verkozen tot één van de spectaculairste grotten ter wereld. De kalkstenen grot in Sicilië is dan ook een trekpleister door zijn unieke schoonheid en vorm.

De grot gevormd uit een oude kalksteengroeve  is 23 meter hoog en strekt zich 65 meter terug in de klif. Vanwege de vorm van het oor heeft de grot een zeer goede akoestiek, waardoor zelfs een klein geluid resoneert door de hele grot.

De Orecchio di Dionisio in Siracuse is samen met het grottencomplex in Castellana in Puglia en de Grotta Azzurra in Capri opgenomen in de top 10 lijst van mooiste grottencomplexen ter wereld. Sites in Mexico, China, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland vervolledigen de lijst.

De Orecchio di Dionisio is bedacht door de Italiaanse schilder Caravaggio. Het verwijst naar de tiran Dionysius I van Syracuse. Volgens de legende (misschien gecreëerd door Caravaggio), gebruikte Dionysius de grot als een gevangenis voor politieke dissidenten. Door middel van de perfecte akoestiek luisterde hij zijn gevangenen af over hun plannen en geheimen. Een andere, meer gruwelijke legende beweert dat Dionysius de grot in zijn vorm gehouwen heeft, zodat het geschreeuw van de gevangenen de gemarteld werden zou versterken.

Er is een grote kans dat deze vorm eigenlijk van natuurlijke oorsprong is en zou wel eens een ‘slot’ canyon kunnen zijn, ontstaan door het stromen van regenwater dat in de prehistorie de vorm heeft uitgesleten. De zeer gepolijste zijkanten suggereren ook dat het fenomeen is gemaakt door water.

Zo’n natuurlijke eigenschap, vooral gezien de akoestiek, zou in de oude wereld zijn gewaardeerd om zijn vermeende heilige eigenschappen en dit zou hebben geleid tot het behoud ervan

Back to top button