GastronomieUitgelicht

Enkele weetjes over…Spaghetti !

Weetjes over spaghetti ? Je hebt je vast al afgevraagd hoeveel spaghetti die Italianen nu eigenlijk eten ? Of hoe ze er toe gekomen zijn om spaghetti te maken ?

Spaghetti in Italië

Bijna 4 miljoen ton spaghetti ! Ja dat zijn de ongelooflijke cijfers achter de spaghettiproductie in Italië. En natuurlijk zijn er nog andere landen waar spaghetti gemaakt wordt zoals de VS (2 miljoen), Turkije (1.5 miljoen).. Maar zoals te verwachten was is de productie in Italië wereldwijd de grootste.

Omgerekend eet elke Italiaan gemiddeld ongeveer 25kg per jaar van hun nationale trots. Uiteraard opnieuw véél meer dan in andere landen zoals Venezuela (12kg), Tunesië (11kg) of Zwitserland (9kg).

Het langste spaghettifestijn ooit met 3,75km ging niet door in Italië maar wel in Tokio op 20 oktober 2010. 26,69 seconden is dan weer de snelste tijd ooit om een bord spaghetti te verorberen. Ene Michelle Lesco veroverde dat wereldrecord in Phoenix (VS) in September 2017.

weetjes over spaghetti

Spaghetti doorheen de geschiedenis

Weetjes over spaghettti zijn niet volledig zonder de geschiedenis er van te bekijken. De eerste sporen over spaghetti zoals we het nu kennen vinden we terug in geschriften uit 1154. De biograaf van Koning Ruggero II van Sicilië vertelt in één van zijn schrijfsels over het dorpje Trabia (op een 30km van Palermo) waar men een lange, fijne pasta maakt die ze naar alle uithoeken van het Mediterraanse gebied verkochten.
Spaghetti werd sinds zijn ontstaan tot de 17de eeuw enkel geserveerd met olijfolie, kaas en peper. Het is pas in de 17de eeuw dat spaghetti met tomatensaus werd opgediend in de Italiaanse keuken. De eerste visuele sporen van een rode pastasaus zijn te zien op een schilderij in de Palazzo te Caserta.

Spaghetti was ooit ook het voorwerp van één van de meest hilarische 1 april grappen wereldwijd. In 1957 toonde de BBC een fake documentaire over de teelt van spaghetti aan spaghettibomen in Zwitserland tijdens de lente. Toendertijd was spaghetti nog niet zo bekend in het Verenigd Koninkrijk en er werd massaal gevraagd waar zulke spaghettibomen konden aangekocht worden…Helaas..

Weetjes over spaghetti : Spaghettisoorten

5cm is de correcte lengte van spaghetti hoewel deze door vele producenten al es aangepast kan worden. De dikte van de spaghetti is een veel variabelere component. Vaak verwijst men naar cappellini, spaghettini, spaghetti en dikke spaghetti om de 4 meest courante spaghetti’s te benoemen. De meest karakteristieke in zijn soort is de “alla chitara” die meer een rechthoekige vorm heeft dan louter rond.

300 gram dit is volgens Italianen de hoeveelheid spaghetti die nodig is om 3 porties te maken met de obligate tomatensaus. Voor dit traditionele gerecht heb je naast de spaghetti ook 700g kerstomaten nodig, 3 teentjes knoflook, 6 eetlepels olijfolie en wat basilicum en zout. De spaghetti mag gekookt worden in 1 liter water en daar voeg je 7 gram zout toe per 100g.

In één van onze volgende artikels vertellen je wat meer over pastaproducenten in België !

Back to top button