Cultuur en NatuurItaliaanse producten in BelgiëItaliaanse producten in Nederland

Boekentip – De acht bergen van Paolo Cognetti

Onze boekentip De acht bergen (oorspronkelijke titel: Le otto montagne) is een roman geschreven door de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 2016 en is sindsdien vertaald in verschillende talen, waaronder Nederlands.

Het verhaal draait om de vriendschap tussen Pietro en Bruno, twee jongens uit verschillende delen van Italië. Pietro groeit op in Milaan en brengt elke zomer door in de bergen van Noord-Italië, waar zijn vader een vakantiehuis heeft. Bruno groeit op in de bergen en is een herder. Ondanks hun verschillende achtergronden vinden de jongens elkaar in hun liefde voor de bergen.

Naarmate ze ouder worden, blijft Pietro de bergen bezoeken, terwijl Bruno zich vestigt in zijn geboortedorp en als herder blijft werken. De vriendschap tussen de twee wordt op de proef gesteld als ze volwassen worden en hun levenspaden zich steeds verder van elkaar verwijderen. Uiteindelijk worden ze opnieuw herenigd in de bergen, waar ze hun verleden en toekomst overdenken.

Het boek gaat over thema’s als vriendschap, familie, verlies en de zoektocht naar identiteit. Cognetti beschrijft de prachtige landschappen van de Italiaanse bergen gedetailleerd en brengt daarmee een ode aan de natuur.

De acht bergen is een bestseller geworden en heeft vele lovende recensies gekregen. Het boek won onder andere de Premio Strega, een van de belangrijkste literaire prijzen in Italië.

Deze boekentip De acht bergen werd verfilmd door de Vlaamse cineast  Felix van Groeningen samen met zijn partner Charlotte Vandermeersch.

Back to top button