Evenementen & Geschiedenis & CultuurNieuwsUitgelicht

Blik op het SanRemo Music festival

Het Festival della Canzone Italiana di Sanremo, ook bekend als het Sanremo Music Festival, is een jaarlijkse Italiaanse zangwedstrijd die sinds 1951 wordt gehouden in Sanremo (Ligurië).

Het is één van de populairste Italiaanse muziekevenementen en wordt beschouwd als het belangrijkste platform voor de promotie van Italiaanse muziek. Het Sanremo Music Festival wordt door miljoenen mensen in Italië bekeken en ook in andere landen uitgezonden, waardoor het één van de populairste muziekevenementen in Europa

Het festival beheerst Italië vijf dagen lang, waarbij elke avond verschillende artiesten optreden. De artiesten brengen hun nummers en worden vervolgens beoordeeld door een panel van professionals uit de muziekindustrie en het brede publiek, waarna aan het eind van het festival de winnaar wordt gekroond.

Naast de muziekcompetitie omvat het festival ook andere evenementen, zoals interviews, live optredens en speciale tentoonstellingen.

Het festival is een springplank geweest voor veel succesvolle Italiaanse artiesten en heeft geholpen de Italiaanse muziekindustrie vorm te geven.

Enkele van de bekendste winnaars van het Sanremo Music Festival zijn Domenico Modugno, die in 1958 won met het lied “Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)”, Adriano Celentano, die in 1970 won met het lied “Il Ragazzo della Via Gluck”, en Toto Cutugno, die in 1990 won met het lied “Insieme: 1992”. Later won hij er het Eurosong festival mee.

In de afgelopen jaren waren de winnaars van het Sanremo Music Festival artiesten als Francesco Gabbani, die in 2017 won met het lied “Occidentali’s Karma,” Ermal Meta, die in 2018 won met het lied “Non Mi Avete Fatto Niente,” en Ultimo, die in 2019 won met het lied “I Tuoi Particolari.” In 2020 Diodato met “Fai Rumore” en 2021 was voor de rockers van Måneskin met “Zitti e buoni”. De laatste winnaar was Mahmood & Blanco met “Brividi”

Daarentegen zijn er zijn veel artiesten die het festival hebben gewonnen maar geen lange en succesvolle carrière hebben gehad, en anderzijds zijn er veel artiesten die het festival niet hebben gewonnen maar toch een succesvolle carrière uitbouwden.

Back to top button