BasilicataMatera

Bezienswaardigheden in Matera

Als je op zoek bent naar een unieke en onvergetelijke reiservaring, moet je zeker Matera bezoeken, één van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. De bezienswaardigheden in Matera zijn dan ook talrijk. Eén van de vele parels in de eerder onbekende Basilicata regio.

Ligging van Matera

Matera ligt op een rotspunt op het Murgia-plateau en kijkt uit over een diepe kloof die is uitgesleten door de rivier de Gravina. De stad is verdeeld in twee delen: het moderne deel en het historische deel, waar je de beroemde Sassi kunt vinden.

bezienswaardigheden in matera
Matera

Sassi in Matera

De Sassi zijn oude grotwoningen die dateren uit de prehistorie. Ze werden bewoond tot in de jaren 1950, toen ze ongeschikt werden verklaard voor menselijke bewoning en geëvacueerd door de overheid. De Sassi werden vervolgens tientallen jaren verlaten en verwaarloosd, totdat ze werden herontdekt door kunstenaars, schrijvers en filmmakers die hun culturele en historische waarde erkenden. In 1993 werd Matera aangewezen als UNESCO-werelderfgoed vanwege het uitstekende voorbeeld van menselijke aanpassing aan een ruige omgeving.

Nu kun je de Sassi verkennen en hun architectuur, kunst en geschiedenis bewonderen. Je kan enkele kerken bezoeken die in de rotsen zijn uitgehouwen en versierd met fresco’s uit verschillende periodes.

bezienswaardigheden in matera
Sassi in Matera

Je kunt ook zien hoe mensen in deze grotten leefden door een bezoek te brengen aan Casa Grotta di Vico Solitario. Een typisch huismuseum dat de meubels, gereedschappen en voorwerpen toont die door de bewoners werden gebruikt. Je kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis van Matera in het Domenico Ridola Nationaal Museum, waar archeologische vondsten van nabijgelegen locaties te zien zijn.

Meer bezienswaardigheden in Matera

Eén van de indrukwekkende bezienswaardigheden in Matera is Palombaro Lungo, een gigantisch waterreservoir die onder Piazza Vittorio Veneto werd gebouwd om regenwater op te vangen voor de behoeften van de stad. Je hebt toegang tot deze ondergrondse ruimte via een rondleiding

bezienswaardigheden in matera
Palombaro Lungo

Een andere must-see in Matera is de kathedraal, die met zijn romaanse gevel en klokkentoren de skyline domineert. De kathedraal werd gebouwd tussen 1230 en 1270 bovenop een oudere kerk gewijd aan Santa Maria de Idris. Binnen kun je prachtige schilderijen van Carlo Levi, één van de kunstenaars die hielpen om Matera’s benarde situatie onder de aandacht te brengen.

MUSMA Museum

Als u geïnteresseerd bent in hedendaagse kunst, mag je MUSMA, het Museum voor Hedendaagse Beeldhouwkunst niet missen. Dit museum kan je vinden in Palazzo Pomarici, één van de adellijke paleizen in de wijk Sassi. Het museum toont werken van Italiaanse en internationale kunstenaars. Deze gebruikten verschillende materialen en technieken gebruiken om sculpturen te maken die in wisselwerking staan ​​met de grotomgeving.

bezienswaardigheden in matera
MUSMA

Natuurpracht Matera en omgeving

Na het verkennen van de culturele schatten van Matera, wil je misschien ontspannen en genieten van de natuur ? Ook hier zijn veel bezienswaardigheden in Matera te vinden. Je kan ook een wandeling maken langs de Gravina rivier. Of verder omhoog wandelen naar één van de uitkijkpunten met een panoramisch uitzicht over de stad.

bezienswaardigheden in matera
Gravina Matera

U kunt ook deelnemen aan één van de rondleidingen die u naar enkele van de nabijgelegen attracties brengen. Zoals Madonna dei Derelitti (Madonna della Scordata), een oud heiligdom gebouwd bovenop een grotkerk; of San Nicola sulla Murgia dell’Amendola kerk.

Bezienswaardigeden in Matera zijn er volop en de stad zal je verrassen met zijn charme en authenticiteit. Het is een plek waar je terug in de tijd kunt reizen en een oude cultuur kunt ontdekken. Eén die eeuwen van uitdagingen en veranderingen heeft overleefd. Het is een bestemming die u zal inspireren met zijn schoonheid en creativiteit.

Back to top button