Uitgelicht

Wandelen in Puglia | Foresta Umbra

Foresta Umbra werd in 2017 erkend als UNESCO-werelderfgoed. Het schiereilend Gargano telt 2 UNESCO-sites van de in totaal 4 in Puglia, naast het Foresta Umbra of Umbra Bos is er ook de Basiliek van San Michele in Monte Sant’Angelo. Het bos is de groen long van Puglia en met meer dan 100 km aan paden wordt het doorkruist door 3 wegen vanuit Monte Sant’Angelo, Vieste en Vico del Gargano. Wandelen en fietsen in Umbrië kan in Foresta Umbra en betekent ongeremd genieten van ongerepte natuur.

Is Foresta Umbra het mooiste bos ter wereld ?

In 2022 werd het natuurreservaat Foresta Umbra of Umbra-bos opgenomen in de lijst van de 10 mooiste bossen ter wereld. In het bos zijn 15 paden voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Ook mountainbikers kunnen hier terecht.

wandelen in Foresta Umbra
Paden met bewegwijzering in Foresta Umbra

Ongerepte natuur van Foresta Umbra

Het Umbra bos is ongerept en de thuis van heel wat beschermde of bedreigde diersoorten. Een goed voorbeeld hiervan is de Italiaanse ree die steeds minder voorkomt in de Italiaanse natuur. Wie meer wil weten hierover kan altijd terecht in het natuurmuseum van het bos. Er is een hertenreservaat en in het museum kan je voedsel voor hen kopen. De reeën komen vlot dichterbij wanneer ze al dat lekkers ruiken.

Wie wil wandelen in de Foresta Umbra neemt best enkele stevige wandelschoenen mee en gepaste kledij. Trek zeker een halve dag uit om de Foresta Umbra te verkennen te voet of met de fiets

wandelen in Foresta Umbra
Italiaanse ree

Nog meer dieren in het Foresta Umbra bos

Veel roofvogels zoals wouwen, haviken, buizerds, sperwers en uilen kan je er zien, net zoals kraaien of nachtegalen. De laatste jaren maken ook vossen en wolven meer en meer deel uit van de populatie wilde dieren. Daarnaast zijn er ook wilde zwijnen, fazanten en allerlei knaagdieren te zien.

Wandelen en fietsen in Foresta Umbra

Aan het museum kan je ook fietsen en e-bikes huren om de streek te verkennen. Dit kan het hele jaar en op de aangeduide paden kan je ongeremd genieten van de stilte en pracht om je heen. De paden zijn trouwens oude muilezelpaden.

Foresta Umbra ontdekken met kinderen

Uiteraard is een bezoek aan het hertenreservaat een schitterend idee als er kinderen mee zijn. Daarnaast kan je bij huur van een e-bike of mountainbike ook een kinderzitje huren. Vergeet niet langs te gaan langs het speelbos waar een ecologisch themapark aangelegd is voor de kinderen.

wandelen in Foresta Umbra
Foresta Umbra meer

Dieren in het Foresta Umbra-meer

In het Umbra-meer, in het midden van het bos, kun je vissen, schildpadden en kikkers zien, evenals uitheemse soorten. Dit is een geweldige ervaring voor gezinnen met kinderen.

Wanneer is het Foresta Umbra open ?

Wandelen en fietsen in het Foresta Umbra is altijd mogelijk maar het natuurmuseum is enkel open op bepaalde tijdstippen in het jaar. Parkeren kan op verschillende plaatsen langs het bos, aan de bevoorradingspunten of logies in de buurt. Het grootste gedeelte is toegankelijk met kinderwagens en rolstoelen. Wie zijn hond wil meebrengen is zeker welkom. In het bos zijn er plekken voorzien om te picknicken. Er zijn 2 toiletpunten maar die zijn niet het hele jaar open.

Back to top button