GastronomiePuglia

Waarom uw Italiaanse olijfolie steeds zeldzamer en duurder wordt

Italië is niet alleen zwaar getroffen door Covid 19 maar sinds jaren moet de toch belangrijke olijfindustrie afrekenen met een andere bedreiging : Xylella Fastidiosa

Nu denk je waarschijnlijk..Wat ? Inderdaad… deze dodelijke bacterie bedreigt de nationale olijfindustrie in die mate dat al meer dan 20 miljoen olijfbomen aangetast werden. Vooral in de regio Puglia zijn miljoenen olijfbomen ten onder gegaan. Schattingen hebben het over zo’n 40 procent van alle olijfbomen in Pugia die aangetast zouden zijn

Een geïnfecteerde boom is ten dode omgeschreven omdat de bacterie de boom verhndert om nog langer water te onttrekken aan de grond. De bacterie tast niet alleen de olijfbomen in Italiê aan maar het gehele mediterrane gebied heeft er last van.

De infectie zou verspreid worden door kevers die zich met het sap van de bomen voeden. Ondertussen worden verschillende technieken ingezet om de kever weg te houden van de olijfgaarden maar tot op heden met zeer matig resultaat.

Families die al generaties lang hun olijfgaarden als enige inkomstenbron hadden zagen hun soms eeuwenoude bomen langzaam maar zeker afsterven. Enorm veel bedrijven zijn ten onder gegaan of kijken angstvallig naar de verdere verspreiding van de bacterie.

Xylella wordt door de Europese Commissie geheel terecht beschreven als één van de gevaarlijkste plantenbacteriën ter wereld. Stammen van de Xylella ondermijnden wijngaarden in Californië, citrusbomen in Braziliê en nu dus ook Europese landbouwgebieden in vooral Italië en Spanje.

Ongeveer 15 procent van de olijfolie die wereldwijd in de winkels te vinden zijn komt uit Italië. Deze miljardenindustrie (jaarlijks 2 miljard euro omzet) voor Italië staat enorm onder druk en kan maar geen antwoord vinden op Xylella.

Back to top button