Cultuur en NatuurRegio's en StedenUitgelichtVeneto

Villa Draghi in Montegrotto…Een omweg waard

In 1680 kocht ene Alvise Lucadello een landgoed met zijn thermische bron en begon er met de bouw van een groot gebouw omringd door 133 levensgrote standbeelden waar nu de Villa Draghi te vinden is. Na zijn dood verwaarloosden zijn erfgenamen het domein. In 1843 kocht Pietro Scapin, een landeigenaar uit Padua het landgoed en die vormde het om tot een luxueus vakantieoord waar de aristocraten tijdens de zomer zich terug trokken in het koelere Noorden.

Vanuit het gebouw kan je in de verte Venetië zien, achter één van de heuvels. De villa is als een Venetiaans palazzo met hoge plafonds, een grote centrale hal en vele ramen om tijdens de warmere maanden zoveel mogelijk koelere lucht binnen te laten.

Scapin die toendertijd het vakantieverblijf uitbouwde had geen erfgenamen in rechte lijn dus werd zijn nichtje en haar kersverse man Giovanni Draghi de nieuwe eigenaars. Vandaar de benaming “Villa Draghi”. In Italië was het vroeger de gewoonte dat een bepaald gebouw genoemd werd naar zijn bewoners, dus telkens het gebouw in andere handen over ging kreeg het ook een andere naam. Wat soms verwarrend kan zijn als je de geschiedenis van een bepaald gebouw wil terug vinden.

Het gebouw bleef in de handen van de Draghi familie tot 1967 toen het verkocht werd aan de Jezuieten van Venetië die het uiteindelijk niet gebruikten dus verkochten ze het terug aan de gemeente van Montegrotto Terme in 1972.

Nu is de villa leeg  maar wel regelmatig gebruikt voor seminaries, huwelijken, filmopnames enz. De “terrazzo” verdiepingen zijn mooi gerestaureerd en de wanden zijn volledig wit gekalkt, ook de plafonds werden helemaal vernieuwd.

Verder werd ook het koetshuis onder handen genomen. Daar worden regelmatig fototentoonstellingen gehouden.

De Villa Draghi is zeker een halte waard als je in de buurt bent en een stukje recente geschiedenis kan waarderen.

Back to top button