AgriturismoAgriturismo in ToscaneCultuur en NatuurLogeren in ItaliëRegio's en StedenSportToscaneUitgelicht

Agriturismo Rendola Riding

Een Toscaans paradijs waar je kan paardrijden, fietsen, wandelen of gewoon relaxen met een glas Chianti in de hand.. Vacanza.be had een gesprek met Jenny Bawtree, bezieler van Agriturismo Rendola Riding

Jenny kan je ons iets vertellen over de start van je agriturismo ?

Ik was afgestudeerd aan de universiteit van Oxford en kwam naar Firenze om Engels te onderwijzen. Alhoewel het een prachtige stad is vertrok ik toch naar het Toscaanse platteland. Ik vestigde me tussen de heuvels in Chianti en startte ‘Rendola Riding’, een manège die veraf stond van de andere manèges die in de regio te vinden waren. Ik bedoel hiermee wij wilden niet de zoveelste snob hangout worden. Wij wilden mensen verwelkomen uit alle lagen van de bevolking, al hou ik niet van dat woord ‘lagen’, maar je snapt vast wel wat ik bedoel. De liefde voor paarden en het platteland moest iedereen hier kunnen verbinden.

Ons oorspronkelijke doel was niet om mensen toe te laten te logeren op ons domein. Uiteindelijk zijn we toch gestart als één van de eerste agriturismo’s in Italië doordat de aanvragen om te logeren zo talrijk waren. Paardrijders en niet-paardrijders brengen sindsdien hier hun tijd samen door. Gasten uit alle hoeken van de wereld genieten van onze gastvrijheid, al 50 jaar lang


Echt uit de hele wereld ?

Eerst hadden we vooral Italiaanse gasten maar onze paardrijvakanties trokken ook veel gasten aan uit het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Daarnaast hebben we ook veel bezoekers uit andere Europese landen zoals Nederland, Duitsland, België en Scandinavië. Allen hebben ze één ding gemeenschappelijk : ze willen genieten van de rust en eenvoud van het Toscaanse platteland terwijl ze wandelen, paardrijden, fietsen of gewoon in de tuim nippen van een glas Chianti wijn.

Onze gasten verblijven in een klein gastenhuis waar mezelf en mijn zoon Nicolas ook wonen. Er zijn 6 kamers ter beschikking, kleine kamers maar elk traditioneel ingericht met een eigen badkamer. Er is een comfortabele woonkamer met haardvuur voor de wintermaanden en een eetruimte waar de gasten samen kunnen genieten tijdens een maaltijd. Ook singles komen hier graag omdat ze altijd vlot kunnen kennis maken met andere gasten .

Rendola is een plaats waar kippen rond het huis rond rennen, onze Labrador Miranda je uitgebreid zal begroeten bij aankomst en onze kat Catkin kan je altijd ergens op een stoel zien slapen. Wij willen vooral een thuisgevoel voor onze gasten creeren. Vele gasten komen jaar na jaar terug, dit betekent toch iets in onze maatschappij waar alles soms zo vluchtig lijkt.

Wat is er zo uniek aan uw locatie ? Waarom komen mensen naar ‘Rendola Riding’ ?

Veel van onze gasten komen hier om paard te rijden. We zijn hier omgeven door wijngaarden, olijfbomen en bossen. Ook wie gewoon wil wandelen kan hier in alle richtingen het Toscaanse landschap induiken. Niet alle gasten zijn natuurlijk tuk op fysieke activiteit en zijn meer geinteresseerd in de Italiaanse cultuur en architectuur. Aangezien we hier in de “Gouden Driehoek” liggen, gevormd door Firenze, Siena en Arezzo, is dit een ideale uitvalsbasis voor bezoeken aan deze kunststeden.

Uiteraard kan men hier in de regio ook terecht in de talrijke wijnkastelen die de Chianti streek rijk is. Minder bekend maar daarom niet minder mooi is de Casentino vallei met talrijke historische gebouwen en natuurpracht. De rozentuinen in Cavriglia (de grootste in Europa) en het fossielenmuseum in Montevarchi en de Romaanse kerk in Gropina zijn nog enkele tips.

Wanneer is het beste moment om de regio te bezoeken ?

Zeker het gehele jaar want iedere jaargetijde heeft hier zijn charmes. Persoonlijk hou ik het meest van Mei en Oktober

Zijn er bepaalde arrangementen die je aan de gasten kan aanbieden ? 

Ik ben geen geschiedkundige maar ik ben gepassioneerd door de middeleeuwen en renaissance. Ik help deze die hierin geinteresseerd zijn dan ook graag met info en tips.

Zijn er typische streekgerechten die je onze lezers zou willen aanraden ?

Uiteraard zijn er veel gerechten die we hier in Rendola serveren.  Verwacht je in Toscanië niet aan een complexe keuken. De typische Toscaanse keuken is gebaseerd op eenvoudige maar kwalitatieve ingredienten zoals olijfolie, Toscaans brood, Chianti wijn, zelfgekweekte groenten, salami’s enz.. Typische streekgerechten zijn ribollita, pappa al pomodoro, arista en patata al rosmarino. En uiteraard onze wereldberoemde maar prijzige “Bistecca Fiorentina”, niet te verwarren met de “Bistecca alla Fiorentina”, want deze is niet gemaakt met het typsische Chianino vlees.

Zijn er nieuwigheden of nieuwe diensten die je wil verlenen op korte termijn?

Sinds vele jaren organiseer ik samen met mijn collega Eraldo verschillende soorten paardrijevenementen die ook toegankelijk zijn voor wie normaal gezien geen paardrijder is. “Ontdek Toscanië” combineert het rijden met een cultureel programma. Dit jaar hebben we ook “Inside Tuscany” georganiseerd die paardrijden combineert met lokale gastronomie.

De volgende lente starten we een nieuwe aktiviteit voor kunstliefhebbers : “Tuscany and Fresco hunting”. Dit omvat geleide bezoeken aan de beroemdste frescos in Toscanië. Deze activiteiten zijn mij op het lijf geschreven omdat ik mijn passie voor wat Toscanië te bieden heeft op deze vlakken mag overdragen op mijn gasten.

Zijn er nieuw trends in de reisindustrie ? Ziet u de manier van reizen veranderen bij uw gasten ? 

Het is een klassiek gegeven dat mensen tijdens hun eerste bezoek aan Italië zoveel mogelijk Venetië, Firenze en Rome willen zien op een paar dagen tijd. Uiteraard kan dat wel eens tegen vallen want de mensenmassa in deze steden leidt soms naar minder leuke situaties waarbij stress langzaam maar zeker zich meester maakt van de toerist.
Daarom zien we meer de trend dat toeristen er voor kiezen niet alles in één keer te willen zien maar zich concentreren op een kleine regio en dit rustig en relaxed willen ontdekken. Genieten en meer in de diepte de Italiaanse sfeer opsnuiven.

Heb je tijdens al die jaren de interactie met je gasten zien veranderen?

Eerlijk ? Ik ben niet zo internet minded, ik ben nogal allergisch voor Facebook, Twitter, Instagram enz maar waarschijnlijk is het niet slim van me…het is het heden en de toekomst zeker ?
Ja ik heb soms heimwee naar toen ik begon 50 jaar geleden toen de mensen mij opbelden om info te krijgen of te boeken. Maar goed, ik zie toch dat veel van onze gasten in contact komen met Rendola Riding via het internet en daarna via email of telefoon contact met ons nemen. Het belangrijkste doorheen die 50 jaar is dat we voortdurend vriendschapsbanden konden opbouwen met de meeste van onze gasten.

Homepage : www.rendolariding.com
E-mail : rendolariding@gmail.com
Telefoon : (+39) 055 9707045

Back to top button