Mijn ItaliëOnze InterviewsUmbrie

Het Italië van Melissa Depraetere (Vooruit)

Melissa Depraetere en haar man reizen tijdens de vakanties graag af naar Italië. De prima donna van Vooruit ontsnapt graag aan de de drukte van de Wetstraat in “Il bel Paese”. Tijdens ons gesprek in Brussel vertelde ze ons honderduit over haar liefde voor Italië.

Wat trekt je vooral aan in Italië als vakantieland ?

“Il dolce far niente”, al is dat eigenlijk niet helemaal correct. Enerzijds is er zoveel te doen in Italië en anderzijds heb ook geen “zittend gat” zoals we dat in het Westvlaams zeggen. Maar alles wat je in “Il bel paese” doet, voelt gewoon aan als pure ontspanning. Dat vind ik zo zalig aan Italië.
Maar als ik er dan echt één iets moet uitpikken: het heerlijke eten. Niets kan tippen aan de traditionele Italiaanse keuken. Ik hou van de traditionele keuken van de Dolomieten tot in de hak van de laars in Napels.

Welke stad of regio heeft je het meest kunnen bekoren ?

Vorige zomer trok ik twee weken door Umbrië. Met een Vespa toeren door deze prachtige regio, samen met mijn man. Aan het Lago di Trasimeno huurden we een week een huisje met vrienden. Dit meer in het Noorden van Umbrië is iets minder bekend dan het Lago Maggiore en het Gardameer, maar is een echte aanrader.

Het Lago di Trasimeno heeft het hart van Melissa Depraetere gestolen ?

Absoluut ! Zeker met kleine kinderen. Je hebt er een strand, wateractiviteiten en een bootje waarmee je de eilanden op het meer kan bezoeken. En natuurlijk geweldig lekker eten. We gingen met z’n allen eten bij een buurvrouw die alles op de traditionele wijze (a la nonna) klaarmaakte. Iedereen samen, super lekker eten, met een prachtig uitzicht over de velden. Meer moet dat niet zijn.

Welke logiesvorm verkies je bij het reizen ?

Mijn man heeft niet zo echt voor kamperen. Dus we kiezen meestal voor een goedkope Airbnb. Ter plaatse doen we alles met het openbaar vervoer. Ik wil het iedereen aanraden om eens te proberen in Italië. De treinverbindingen zijn er prima.

melissa depraetere man

Vinden we Melissa Depraetere eerder aan de Italiaanse kust of in de bergen ?

Het leuke aan Italië is dat je beiden vlot kan combineren in één reis. Tegelijkertijd kan je zowel in de prachtige steden of pittoreske dorpen altijd hun rijkgevulde geschiedenis opsnuiven én genieten van de natuur om je heen. Dit zowel in het platteland, langs de kust of in de grotere kunststeden.

Zou je er graag, al is het maar deeltijds, willen wonen ? Zo ja, welke regio trekt je het meest aan ?

Ooit wil ik nog eens een koffiebar openen. Het liefst bij mij in de buurt in Harelbeke. Dat is een droom van mijn man en mezelf. Ik heb al wat basic barista skills opgebouwd tijdens mijn studentenjob. Dus waarom niet eerst mijn skills wat perfectioneren in het land van de barista’s?

Wat is je favoriete Italiaanse gerecht ?

Alle soorten pasta. Neem nu pasta all’arrabiata (ons recept kan je hier vinden) , eenvoudig en pittig. Of pasta carbonara, er is mij altijd verteld dat dat werkmanspasta was. Een eenvoudige pasta met veel smaak uitgevonden door kolenbranders. Klaar in no time, maar super lekker. Toendertijd ideaal tijdens hun korte pauze. Dat verhaal maakt dat gerecht nog zoveel beter vind ik.

Harelbeke en Zuidwestvlaanderen tellen veel Italiaanse restaurants. Heb je enkele favoriete plekjes ?

Twee top Italiaanse adresjes in de buurt waar ik wel eens een pizza afhaal zijn :

melissa depraetere man
Pizzeria Primavera in Kortrijk

Heb je ondertussen al enkele adresjes gevonden in Brussel ?

Ristorante Fantastico dichtbij het Parlement. Ideaal voor mensen met keuzestress. Het menu van de dag is altijd een combinatie van drie overheerlijke pasta’s. 

Wat kunnen we leren van de Italianen in ons dagelijks leven ?

Heel eenvoudig. De passie en de liefde waarmee ze gewoonweg alles doen in hun leven.

Staat een reis naar Italië in de planning na de verkiezingen en onderhandelingen ?

Ik vrees dat er weinig vakantie zal inzitten de komende maanden. Maar een tripje naar Puglia staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Dus mocht ik ergens een gaatje vinden deze zomer, zal ik daar te vinden zijn.

Back to top button