Cultuur en NatuurMilaanStedenUitgelicht

Design in Milaan ? Kartell museum !

Kartell, een designbedrijf met naam en faam uit Milaan opende dit museum zo’n 15 jaar geleden om haar collectie aan designartikelen en know how tentoon te stellen aan het grote publiek.

De tentoonstellingsruimte, samen met de hoofdzetel en fabriek, ligt net buiten Milaan in het stadje Noviglio. Je kan het eenvoudig bereiken met de auto via de autostrade naar Genoa of met de fiets langs het fietspad van Porta Ticinese naar Binasco. Deze route, gelegen tussen 2 Milanse kanalen, loopt van de stad naar het platteland rond Milaan.

In 2000 kreeg dit museum de Guggenheim prijs voro beste bedrijfsmuseum in Italië. De tentoonstellingsruime van ongeveer 2500m2 geeft plaats aan ongeveer een 1000-tal iconische voorwerpen die sinds 1949 door Kartell op de markt gebrachte werden. Van autoaccessoires, meubelen tot spulletjes voor in de keuken…Alles kan je er rustig bekijken, samen met de documenten, tekeningen en foto’s die vorm geven aan idee, ontwerp en productie.

De promotie van Kartell’s geschiedenis en creatie’s zijn zeker niet het enige doel van het museum. Het staat ook symbool voor de Italiaanse designcultuur waar dit bedrijf een uitmuntende vertegenwoordiger van is.

Het bedrijf werd gesticht in het naoorlogse Italië van 1949 door Guido Castelli, een scheikundig ingenieur die een pionier was in het gebruik van plastics om allerlei gebruiksvoorwerpen te produceren. De eerste creaties van Kartell waren vooral autoaccessoires maar reeds in de beginjaren breidde de productie uit naar huishoudartikelen. Dit gaf een enorme boost aan het bedrijf in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.

Castelli huurde architecten, designers en kunstenaars in om zijn producten een meerwaarde te geven door haar design in combinatie met gebruiksgemak. Zo veroverde Kartell huishoudens over de hele wereld.  De ultieme bekroning voor Kartell kwam in 1972 toen ze mochten deelnemen aan een tentoonstelling over Italiaanse design in het MOMA museum te New York.

Daarna volgden nog succesvolle partnerships met bedrijven zoals Pirelli en Montedison waar samen naar nieuwe combinaties, producten en mogelijkheden gezocht werd. Philipp Stark had eveneens een belangrijk aandeel in heel wat creaties van Kartell.

Bezoeken ? Meer info kan je vinden op hun website

Back to top button