BolognaEmilia RomanaStedenUitgelicht

Bologna bezoeken ? Onze Top 5 lees je hier !

Op zoek naar een leuke bestemming in Noord-Italië ? Bologna is de hoofstad van de Emiliana-Romagna regio en telt ongeveer 388.000 inwoners. Bologna heeft een centrale ligging in Italië en is doorheen de eeuwen heen een culturele en economische macht geweest  waar de Etrusken, Kelten en Romeinen hun invloed lieten gelden.

Bologna telt enkele grote industriële concerns, is door haar centrale ligging een belangrijke transporthub,  en heel wat financiële instellingen hebben er hun (hoofd)zetel. Veel Italianen kennen de stad goed doordat ze studeerden aan de universiteit van Bologna.

Bologna is vlot te bereiken vanuit Brussel Nationaal met Ryanair.Soms kan je voor amper 25 euro heen/terug. De Guglielmo Marconi luchthaven is dicht bij het stadscentrum van Bologna. Een taxi vanuit de luchthaen naar het stadscentrum kost ongeveer 15 euro. Met de Aerobus kan het al voor 6 euro tot aan het centraal busstation van Bologna.

Onze Top 5 lijst in Bologna :

PIAZZA MAGGIORE

Piazza Maggiore met de San Petronio en haar onafgewerkte gevel

Dit is het meest centrale plein van Bologna en is een belangrijke historishe plaats. Dit plein telt veel belangrijke gebouwen zoals de Pallazo d’Accursio, Palazzo del Podesta, Basilia di San Petronio en Palazzo Comunale. Je kan er ook culinair genieten in één van de vele restaurantjes die je in de Porticos kan vinden. Tijdens de lente- en zomermaanden kan je er genieten van concerten en filmvoorstellingen in de open lucht.

LE DUE TORRI

Due Torri


Niet alleen Pisa heeft een scheve toren ! Bologna heeft er zelfs een paar en eentje er van is duidelijk hoger dan de beroemde klokkentoren uit Pisa. Bologna heeft veel torens maar de twee toren op de Piazza di Porta Ravegnana zijn legendarisch.

Asinelli en Garisenda zijn twee hoge torens die naast elkaar staan en beiden vernoemd werden naar belangrijke Italiaanse families.

De Asinelli toren is maar lierst 92.70meter hoog en werd gebruikt als gevangenis, De Asinelli toren staat 2,2 meter uit het lood (op een hoogte van 97,2 meter) en de Garisenda toren staat maar liefst 3,2 meter uit het lood op een totale hoogte van 48 meter. In verhouding staat de kortste toren ongeveer 3 keer zo scheef van de hoogste toren. Dat is overigens ook goed te zien als je de torens bekijkt.

       

SAN PETRONIO

Dit is de 10de grootste kerk ter wereld en domineert uiteraard de Piazza Maggiore

De kerk is gewijd aan Sint Petronius de patroonheilige van Bologna. Dit immens bouwwerk in Gotische stijl, gebouwd tussen 1388 en 1479 maar nooit helemaal afgewerkt, springt ook in het oog door haar onafgewerkte facade.

 

ARCHIGINNASIO

De Archiginnassio was ooit het hoofdgebouw van de Universiteit van Bologna en is nu de thuis van het beroemde Anatomisch Theater. Dit gebouw dateert uit de 16de eeuw en kan je terug vinden op de Piazza Galvani.

Archiginnasio is ongetwijfeld een fantastisch gebouw maar het meesterstuk is toch wel het Anatomisch Theater waar medici lichaam ontleedden en studenten geneeskunde mochten toekijken. Deze kleine ruimte, volledig in hout, telt vele houten sculpturen van medici die hier hun sporen verdienden. In het midden van de ruimte, omringd door zittplaatsen, staat de tafel waar de lichamen op ontleed werden.

 

ARCHEOLOGISCH MUSEUM

Het museum aan de Piazza Maggiore toont de geschiedenis van Bologna door de eeuwen heen.

Er zijn tal van kunstcollecties te bewonderen en is verdeeld in 9 verschillende secties waaronder Prehistorie, Etruskische , Griekse, Romeinse, Egyptische ruimtes. Je kan er werktuigen uit de Bronstijd terug vinden, antieke wapens, aardewerk, porseilein en marmeren beelden.

Back to top button