BolognaGastronomieItaliaanse ReceptenUitgelicht

Het originele Lasagna Bolognese recept

Lasagne Bolognese (Lasagne alla Bolognese in het Italiaans) is een topper uit de Italiaanse keuken. Het is een gerecht dat vroeger vooral op zondag werd klaar gemaakt. UIteraard is het zowel bij ons als in Italië nu een gerecht dat niet enkel op zondag op tafel komt. De oorsprong van Lassagne Bolognese is de regio Emilia-Romagna, specifiek uit Bologna. Het Lasagne Bolognese recept dat we hier voorstellen is de authentieke versie zoals die nog steeds in Italië wordt klaar gemaakt.

Naast deze traditionele lasagna zijn er uiteraard varianten met champignons, artisjokken of de witte lasagna zonder tomaat of zonder bechamelsaus.

Ingrediënten en Lasagne Bolognese Recept

Ingrediënten Lasagna Bolognese

Lasagne Bladerdeeg bereiding :
350 g Fijn gemalen harde tarwegriesmeel
150 g Type 00 bloem
250 g Spinazie
2 Eieren 3 Eierdooiers

Ragu bereiding :
300 g Rundergehakt
150 g Pancetta of spek
55 g Wortels
50 g Selderij
60 g Uien
100 g Rode wijn
300 g Tomatenpuree
1 lepel Olijfolie
Peper en Zout

Bechamelsaus bereiding :
70 g Boter
70 g 00 bloem
1 liter volle melk
zout
muscaatnoot

Lasagne Bolognese recept

Bolognesesaus maken

Eerst maak je de bolognesesaus. Bereid de groentebouillon en houd ze warm. Snijd de pancetta of spek in reepjes. Maak van wortels, uien en selder een fijngesneden mengsel en zet dit apart.
In een pan met wat olijfolie voeg je het spek toe en laat goed bruinen, daarna voeg je het groentenmengsel toe en dit laat je 5 minuutjes sudderen. Daarna het gehakt toevoegen en het vuur iets hoger zetten.

Daarna blussen we dit af met een beetje rode wijn en nadat die volledig verdampt is voegen we de tomatenpuree toe. Goed mengen want de saus moet 2 uur koken. Beetje bij beetje voeg je warme bouillon toe, één of twee lepels en deze saus laat je een paar uur sudderen.

Deeg maken

Kook spinazie in een pan met een beetje water gedurende 5 minuten. Laat ze uitlekken en knijp het vocht er uit. Dan kan je de spinazie met een blinder pureren tot je 100 g puree hebt. Op een werkblad giet je het griesmeel en bloem en voeg de spinazie toe. Maak een kuiltje waarin we de licht geklopte eieren en eiderdooiers in leggen. Nu kneden tot een homogeen deeg. Het deeg wikkelen in een folie en 30 minuten laten rusten.

Bechamel saus maken

Ondertussen maken we de bechamelsaus. Verwarm de melk in een pan zonder te laten koken. Smelt in een andere pan de boter en voeg in één keer de bloem toe. Kook tot je de roux hebt en dan giet je de hete melk in 3 beurten er bij, goed roeren. Zout en nootmuskaat toevoegen en roeren tot je de romige bechamelsaus hebt.

Lasagne Bolognese recept

Het deeg maken

Na een half uurtje neem je een stuk deeg en met wat tarwegriesmeel maak je het plat op je werkblad en vorm je een rechthoek. Het deeg rol je uit met een pastamachine en verminder geleidelijk met de machine de dikte tot een je vel hebt van een halve millimeter.

Na 30 minuten neem je het deeg en neem je een stuk ervan. Bedek de rest van het deeg met plasticfolie om uitdrogen te voorkomen. Met wat semolina maak je het iets plat op het werkblad om een rechthoek te vormen. Rol het deeg uit met een pastamachine, begin met een breder dikte en vouw het deeg dan op zichzelf en rol het opnieuw uit. Als het te vochtig aanvoelt, bestrooi het dan met wat semolina. Verminder geleidelijk de dikte tot je een vel hebt van iets meer dan een halve millimeter. Leg het op een werkblad en snijd rechthoeken van 30×20 cm.

Kook de vellen een voor een in kokend gezouten water, wacht 30-40 seconden en haal ze eruit met een schuimspaan. Leg ze op een dienblad met een theedoek en dep ze droog om overtollig water te verwijderen. Ga zo door en kook ondertussen een pan met water en zout. Als het water kookt, dompel je een vel per keer onder, wacht je 30-40 seconden en haal je het eruit.

De lasagne maken

Zodra de bolognesesaus ook klaar is, breng op smaak met zout en peper en begin met het maken van de lasagne. Neem een grote ovenschaal van 30×20 cm en vet de bodem in. Voeg een dunne laag béchamelsaus en een laagje bolognesesaus toe. Leg dan het eerste vel pasta neer, voeg een laag béchamelsaus en bolognesesaus toe. Voeg geraspte Parmezaanse kaas toe en leg er nog een vel pasta bovenop.

Herhaal dit proces met nog een laag béchamelsaus en bolognesesaus, voeg geraspte kaas toe en ga zo door tot je 5 lagen hebt. Na het plaatsen van het laatste vel, voeg je de bolognesesaus toe om de pasta volledig te bedekken. Bestrooi met geraspte kaas, voeg klontjes boter toe en bak in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 40 minuten. De lasagne bolognese is klaar om geserveerd te worden.

Back to top button