Cinque TerreLigurie

Cinque Terre | Tips en bezienswaardigheden

De Cinque Terre is een betoverende UNESCO-werelderfgoedlocatie in de regio Ligurië. De vijf steden van de Cinque Terre zijn beroemd vanwege hun kleurrijke huizen, steile kliffen en spectaculaire uitzichten op de Ligurische Zee. We nemen je mee naar de bezienswaardigheden van de Cinque Terre en geven praktische tips voor een onvergetelijk bezoek.

De beste tips en praktische informatie voor Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore, de 5 steden van Cinque Terre

De vijf steden die deel uitmaken van Cinque Terre zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Elk stadje heeft zijn eigen unieke karakter en charme, en ze worden met elkaar verbonden door een netwerk van wandelpaden, treinen en boten.

De grootste stad Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is de grootste stad van Cinque Terre met ongeveer 1.500 vaste bewoners. Wie op zoek is naar zon en strand kan hier terecht. Monterosso is het meest westelijk gelegen en heeft het enige en grootste zandstrand in de hele Cinque Terre. Het strand kan je op de kaart van Cinque Terre terug vinden onder de naam Spiaggia Fegina, vlakbij het treinstation. Bovendien kan je hier ook strandzetels en parasols huren voor een dagje relaxen met een prachtig uitzicht. Wie graag gratis het strand op wil en een plekje wil bemachtigen, kan best heel vroeg een plaatsje zoeken.

cinque terre

De stad is verdeeld in een oud en nieuw gedeelte dat verbonden is door een tunnel. Het nieuwe gedeelte van Monterosso wordt ook wel Fegina genoemd. De komst van de spoorlijn betekende voor Fegina en eigenlijk de hele Cinque Terre een enorme boost.

cinque terre
Tunnel Monterosso al Mare

Een van de bezienswaardigheden van Cinque Terre en Monterosse in het bijzonder is de Torre Aurora.

cinque terre
Torre Aurora loungebar

Een fort uit de 16de eeuw dat nu een uniek restaurant en loungebar herbergt. Bovendien geniet je hier van een prachtig uitzicht vanop de panoramische terrassen. Het fort is de symbolische scheidingslijn tussen het oude en nieuwe stadsgedeelte.

cinque terre
De Torre Aurora bij avondlicht

In de oude binnenstad van Monterosso al Mare, Borgo Antico, kan je de prachtige klokkentoren zien en de San Giovanni Battista kerk uit de 14de eeuw.

De kerk van San Francesco op een klif met uitzicht op stad en zee is een andere bezienswaardigheid van Monterosso. Je kan hier een enig standbeeld vinden van Franciscus van Assisi met een hond en er hangt ook een schilderij van Anthony van Dyck.

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Monterosso is zeker Il Gigante aan het begin van de jachthaven. Het is een gigantisch beeldhouwwerk van 14 meter hoog, dat Neptunus moet voorstellen, uit 1910, bovenop de zee. Bovendien heb je hier ook de Spiaggia Il Gigante, een kleine strandstrook waar je mits betaling kan gaan relaxen.

cinque terre
Il Gigante in Monterosso

Spiaggia Tragagia is trouwens een andere optie voor wie graag gratis van een stukje strand geniet in Monterosso.

Wie de beklimming wil maken naar de begraafplaats van Monterosso zal beloond worden met een prachtig uitzicht over de streek. Een kuitenbijter maar een echte aanrader.

Niets mooier dan een zonsondergang in Cinque Terre meemaken. Wie dat in een schitterend kader wil doen kan aanschuiven aan één van de tafeltjes bij Ristorante L’Ancora della Tortuga in Monterosso al Mare.

cinque terre
Restaurant L’Ancora della Tortuga in Monterosso al Mare

Wie in mei Monterosso bezoekt kan op de derde zaterdag het Sagra dei Limoni meemaken. Een festival dat draait rond de citroen en de eeuwenouden citroenteelt in en rond Monterosso. Je kan er heel wat culinaire hoogstandjes proeven met één centraal thema : de citroen. Het dorp ontvouwt zich die periode tot een waar citroenparadijs.

cinque terre
Sagra dei Limoni

Je kan de stad bereiken met de trein (station ligt in het nieuwe stadsgedeelte Fegina) vanuit La Spezia (25 minuten naar Monterosso) of Levanto. Met de auto kan je de stad niet binnen maar er zijn enkele parkings voorzien. Helaas zijn deze vlug overvol. Daarom wordt aangeraden om bijvoorbeeld te parkeren in Levanto en daar de trein te nemen.

Vernazza het schilderachtigste stadje van de vijf

Vernazza is misschien wel het meest schilderachtige dorp van de vijf. De termen “elegant” en “schilderachtig” komen heel veel terug als je Vernazza gaat opzoeken op reissites, en terecht. Denk aan de vele pastelkleurige torenhuizen die weerspiegeld worden in de kristalheldere zee, smalle steegjes die met elkaar verweven zijn. Vernazza is een magische plek en biedt werkelijk adembenemende uitzichten.

cinque terre
Vernazza Cinque Terre

Geen auto’s in de stad, enkel op dinsdag, als de wekelijkse markt er doorgaat. Het is een heel rustig dorp met ongeveer 500 voltijds residenten, maar natuurlijk wel een toeristenmagneet tijdens de vakantiemaanden.

Eén van de bezienswaardigheden van Vernazza is zeker het Doria kasteel dat in de Middeleeuwen het dorp beschermde tegen invallen. Het is nu een tentoonstellingsruimte maar ook vooral een plaats met een schitterende uitkijkplaats over de baai en het dorpje. Een topper voor wie op zoek is naar schitterende vakantiefoto’s.

cinque terre
Uitkijkpost op Castello Dora

Vanuit het treinstation kan je een uurtje klimmen om het schitterende Santuario di Nostra Signora di Reggio te zien. Onderweg zal je op verschillende plaatsen een adembenemend zicht hebben op de baai en omliggende heuvels.

WIe hier op zoek gaat naar strand kan terecht vlakbij de Piazza Marconi. Het kan hier enorm druk zijn in de zomermaanden. Aan diezelfde Piazza Marconi kan je heel wat bars en restaurantjes vinden om te genieten van een lekkere pasta of de lokale Vernaccia wijn.

In Juli heb je hier de festiviteiten rond Santa Margherita, de patroonheilige van Vernazza. Je kan genieten van folkloristische optochten en vuurwerk boven de zee.

Uiteraard is Vernazza heel gekend omwille van zijn ligging aan de wandelroutes doorheen Cinque Terre.

Ideaal om dit dorpje te bereiken is om te komen met de trein. Er zijn treinen vanuit La Spezia of Levanto. Vanuit het treinstation wandel je op de Via Roma recht naar de zee.

Met de auto bereik je Vernazza via de snelweg A1 en kom je in La Spezia met de SP370 “Litoranea delle Cinque Terre”. Ga langs de kust in de richting van Cinque Terre-Portovenere.

De smalste en kleinste stad van Cinque Terre is Corniglia

Corniglia is het enige dorp dat niet direct aan zee ligt, maar op een klif, honderd meter boven de zee. Het is het kleinste en minst drukke dorp van de vijf, en biedt daarom een perfecte ontsnapping aan de drukte van de andere dorpen. Het dorp heeft charmante straatjes en smalle steegjes waar je kunt genieten van een heerlijke gelato. Door haar geïsoleerde ligging heeft het haar authenticiteit wat kunnen bewaren.

cinque terre

De stad, of we zullen het maar een dorpje noemen, ontstond al in de Romeinse tijd. Volgens de legende stichtten een wijnbouwer deze nederzetting en noemd het naar zijn moeder Cornelia.

Langs de Via Fieschi wandel je naar het panoramische terras vanwaar je de hele kust van de Cinque Terre kunt bewonderen. Een adembenemend uitzicht ! Wie één van de andere bezienswaardigheden van Corniglia wil zien kan naar de kerk van San Pietro. Bewonder het roosvenster aan de voorkant die helemaal van wit Carrara marmer gemaakt is. En wat zie je in het midden ? Juist, een hert ! Want dit is het symbool van Corniglia. Deze kerk is trouwens gelegen op het centrale plein van het dorp, de Largo Taragio.

De Via Fieschi is de hoofdstraat van Corniglia en telt heel wat leuke winkeltjes en restaurants. We gingen langs bij Alberto Gelateria en waren heel verrast door het aanbod. Al eens basilicumijs geproefd ? Een onvergetelijke ervaring..Een ijsje gemaakt van basilicum en olijfolie !

cinque terre
Wandelpad in Corniglia

Er is een klein strandje te vinden als je de bordjes “Marina” volgt maar verwacht geen ruime zandstrand zoals bij ons. Het is er klein maar adembenemend mooi.

Het dorp heeft geen haven, dus enkel te bereiken met de trein, auto of te voet. De laatste optie kan via de Lardarina trap met exact 382 treden. Maar wie iets meer ademruimte wil bij het bereiken van Corniglia kan ook de verharde weg naar het centrum volgen. Er is ook gewoon een bus tussen het station en het centrum. Pas op de laatste bus is al rond half acht ’s avonds !

Het charmante Manarola

Gebouwd op een rots op zowat 70 meter boven de zeespiegel en één van de meest charmante steden van Cinque Terre. Je hebt hier een kleine haven waar je vanop een terras het vertrekken en aanvaren van de typische vissersbootjes kan volgen. Op het pleintje naast de haven kan je kijken naar de jongeren die vanop de kliffen de zee inspringen. Er is hier geen strand maar je kan er wel heerlijk zwemmen.

cinque terre
Zicht op Manarola

Wie graag wandelt kan het wandelpad Manarola – Volastra – Corniglia verkennen. Je zal er spectaculaire uitkijkpunten tegen komen met wijngaarden en de Middellandse Zee en de Dorpen van CInque Terre.

Jaarlijks wordt op 10 augustus de patroonheilige van Manarola gevierd, San Lorenzo. Verwacht je dan aan een wirwar van standjes waar typische gerechten worden verkocht. Wie er lang genoeg blijft kan genieten van een schitterend vuurwerk.

Je kan ook een deel van de Via Dell’Amore (De Weg van de Liefde afwandelen. De Via dell’Amore is een wandelpad dat begint (of eindigt) in Manarola en naar Riomaggiore leidt. Het pad loopt langs de kliffen boven de prachtige kustlijn en is het kortste van alle Cinque Terre-paden (5 tot 30 minuten) en is versierd met ‘liefdessloten’. Je kent ze wel, de hangsloten achtergelaten door koppels als gebaar van eeuwige liefde.

cinque terre
Via Dell’Amore

Het authentieke Cinque Terre bij Riomaggiore

Een plek vol kronkelende straten om in te verdwalen. De lokale bevolking van Riomaggiore maakt er een erezaak van om de stad haar authentieke karakter te laten bewaren en slaagt daar heel goed in. Het is een toeristenmagneet maar je krijgt er altijd een gevoel van charme en Italiaanse verfijndheid terug.

cinque terre
Riomaggiore

De hoofdstraat, Via Colombo, leidt naar de Middellandse Zee en de prachtige kleine jachthaven met de pastelkleurige huizen er om heen. Wie bij aankomst nog wat last had van stress zal dit gevoel hier snel verliezen. Pak een lekkere koffie of geniet van een gelato op de Via Colombo en geniet van de atmosfeer.

cinque terre
Riomaggiore Marina

Eén van de dingen om te zien in Riomaggiore is zeker de Kerk van San Giovanni Battista uit de 14de eeuw waar een schitterend orgel te zien is.

cinque terre
Castello di Riomaggiore

Het Castello di Riomaggiore op het hoogste punt van het dorp is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een schitterend zicht op de omgeving. Ga op het terras en geniet van een adembenemend zicht op Cinque Terre.

Back to top button