Italiaanse restaurants in BelgiëItaliaanse restaurants in NederlandNapelsRome

Alles wat je wilde weten over..Pizza !

Oorsprong

De geschiedenis van de pizza in Italië gaat terug tot de oude beschavingen, maar de moderne pizza zoals we die nu kennen is ontstaan in het Napels van de 18e eeuw.

Het gerecht was oorspronkelijk een eenvoudige combinatie van brood, tomatensaus, kaas en beleg, en was een populair gerecht onder de arbeidersklasse. Pizza won aan populariteit in Europa nadat Italiaanse immigranten het gerecht begin 20ste eeuw meenamen. Tegenwoordig is pizza wereldwijd een populair gerecht, met vele variaties en stijlen, waaronder Napolitaanse, Siciliaanse en veel meer.

De populairste onder de pizza’s

De populairste pizza’s wereldwijd zijn Margherita, Pepperoni en Hawaiian.

De pizza Margherita vindt zijn oorsprong in Napels, Italië, en wordt beschouwd als de originele pizza. Hij wordt gemaakt met tomatensaus, mozzarella en basilicum, en zou de kleuren van de Italiaanse vlag vertegenwoordigen (rood, wit en groen).

Pizza
Pizza Margherita

Pepperoni pizza is een variant van Margherita met toegevoegde pepperoni worst en zou zijn ontstaan in de Verenigde Staten.

Pizza

De Hawaïaanse pizza, met ham en ananas, zou in Canada zijn ontstaan.

Daarnaast zijn er nog vele andere populaire pizzastijlen, waaronder Napolitaanse, Siciliaanse, New Yorkse en Chicago pizza’s, die elk hun oorsprong vinden in specifieke regio’s in Italië en de rest van de wereld.

De bekendste pizzazaken in Italië

Di Matteo, Napels: Bekend om zijn authentieke Napolitaanse pizza’s en traditionele Italiaanse gerechten.

L’Antica Pizzeria da Michele, Napels: Opgericht in 1906, is deze pizzeria beroemd om zijn pizza Margherita en wordt vaak aangeduid als het “Huis van de Pizza”.

Pizza

Pizzeria Brandi, Napels: Deze historische pizzeria beweert de pizza Margherita te hebben gemaakt voor koningin Margherita van Savoye aan het eind van de 19e eeuw.

Pizzeria Gino Sorbillo, Napels: Een populaire pizzeria die bekend staat om zijn unieke en creatieve toppings, maar ook om zijn traditionele pizza’s Margherita en marinara.

Pizzeria La Montecarlo, Rome: Deze pizzeria serveert al meer dan 50 jaar pizza’s in klassieke Romeinse stijl en staat bekend om zijn knapperige dunne korst en eenvoudige toppings.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, want er zijn vele fantastische pizzeria’s in heel Italië, elk met zijn eigen unieke stijl en tradities.

Seize doesn’t matter

De grootste pizza ooit werd geregistreerd door het Guinness World Records en werd gemaakt in Rome, op 13 december 2012. De pizza was 1,141 kilometer lang en daarmee de langste pizza ter wereld. Hij werd gemaakt door meer dan 100 pizzabakkers en er werd meer dan 4 ton bloem, 1 ton tomatensaus en 2 ton mozzarella kaas voor gebruikt. De pizza werd vervolgens in meer dan 9.000 porties gesneden en geserveerd aan duizenden mensen in de stad. De recordpizza werd gemaakt om geld in te zamelen voor een goed doel en was een waar festijn van de Italiaanse liefde voor pizza.

België en Nederland

Het is subjectief om het “beste” pizzarestaurant in België en Nederland te bepalen, omdat persoonlijke smaak en voorkeur verschillen. Maar hier zijn een paar populaire en zeer gewaardeerde pizzeria’s

België:

La Piccola Sicilia, Brussel: Dit restaurant staat bekend om zijn authentieke pizza’s in Napolitaanse stijl en serveert al meer dan 25 jaar klassieke Italiaanse gerechten.

Pizzeria Toscana, Gent: Deze familiepizzeria staat bekend om zijn houtgestookte ovens en traditionele Italiaanse toppings, maar ook om zijn gezellige sfeer.

Nederland:

Pizzeria La Perla, Amsterdam: Deze populaire pizzeria staat bekend om zijn dunne en knapperige korst en zijn verse en smaakvolle toppings.

Pizzeria Napoli, Rotterdam: Een lokale favoriet, deze pizzeria staat bekend om zijn authentieke pizza in Napolitaanse stijl, vriendelijk personeel en gezellige sfeer.

De wereldwijde pizza-industrie is groot en blijft groeien. In 2020 werd de wereldwijde pizzamarkt gewaardeerd op 138,4 miljard dollar en van 2021 tot 2028 wordt een jaarlijkse groei van 4,5% verwacht. De groei van de pizzamarkt wordt gedreven door de toenemende vraag van consumenten naar convenience en fastfood.

Back to top button