Uitgelicht

San Siro stadion in Milaan | Alles wat je wil weten

De geschiedenis van het San Siro stadion in Milaan

Het San Siro stadion, officieel bekend als Stadio Giuseppe Meazza, is gelegen in de San Siro wijk in Milaan. Het is uiteraard de thuisbasis van twee giganten uit het Italiaanse voetbal : AC Milan en Internazionale of Inter Milaan.
San Siro is gebouwd in 1925 door de toenmalige voorzitter van AC Milan, Piero Pirello. Als grote fan van het Engelse voetbal liet hij daarom een stadion ontwerpen dat alleen maar voor het voetbal kon gebruikt worden. Dus zonder atletiekpiste, zoals in Engeland. Het stadion werd op nauwelijks 13 maanden tijd gebouwd. Op 3 oktober speelde AC Milaan haar eerste wedsrijd tegen Genua en verloor met 1-2.
Oorspronkelijk bestond San Siro uit vier afzonderlijke tribunes van gewapend beton. Eén was gedeeltelijk overdekt en het stadion had toen plaats voor 35.000 toeschouwers.

In 1934 speelde men hier de halve finale van het WK 1934 hier gespeeld. Italië won trouwens met 1-0 van Oostenrijk. Kort daarna kocht de stad Milaan het stadion en begon al in 1935 de uitbreidingswerken aan het stadion. De tribunes worden dan met elkaar verbonden in de bochten en de capaciteit van de centrale tribunes werd verhoogd. Het stadion kon toen 55.000 fans plezier schenken.

San Siro stadion milaan
San Siro 1935

In 1990 naar aanleiding van een nieuw WK in Italië werd het stadion grondig gerenoveerd. Een derde niveau werd gebouwd, onafhankelijk ondersteund door 11 torens die rond het stadion toegang gaven tot de tribunes. De kleuren van de stoelen markeren de 4 sectoren van het stadion.

San Siro stadion milaan
De torens die San Siro ondersteunen
San Siro stadion milaan
San Siro 1990

Rood en oranje aan de zijkanten en groen en blauw achter de doelen. Uiteindelijk gaf het geheel plaats aan 85.700 fans. Bijzonder is dat elk stoeltje bedekt werd met een polycarbonaatplaat die zorgt voor meer comfort én natuurlijk licht voor het grasveld wanneer het stadion leeg is. Uiteindelijk is het totale aantal plaatsen gedaald naar een goeie 80.000 omwille van veiligheidsmaatregelen.

AC Milan wereldploeg in San Siro

Ac MIlan is één van de meest succesvolle voetbalclubs in Italië en werd opgericht in 1899. Engelse migranten begonnen met Ac MIlan en legden zo de basis voor een voetbalploeg met heel wat successen. Sindsdien heeft AC Milan 18 titels veroverd in de Serie A. 5 keer won het de Coppa Italia, maar liefst 7 keer de UEFA Champions League en veel andere prijzen werden gepakt.

AC Milan staat bekend om zijn aanvallende speelstijl en is één van de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld. Met ups en downs maar over haar hele geschiedenis zijn de behaalde successen enorm.

Inter Milan de andere voetbalgigant uit San Siro

Inter Milan of Inter(nazionale) werd opgericht in 1908 en telt 19 Italiaanse titels, won 7 keer de Italiaanse beker en 5 keer de Italiaanse Supercoppa. Europees werden 2 Champions Leagues gewonnen, 3 keer de UEFA Cup en 1 keer de FIFA World Cup voor clubs.

Ook Inter behaalde zijn successen met voetbalvedetten zoals Meazza, Zanetti, Ronaldo, Wesley Sneijder en Milito. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de voetballegendes die de blauwzwarte kleuren droegen. Enkele bekende coaches waren Herrera en natuurlijk José Mourinho en Roberto Mancini.

Net zoals Ac Milan heeft ook Inter fans in heel Italië en fanclubs over de hele planeet.

De legendarische Derby della Madonnina tussen AC en Inter in het San Siro stadion

Twee grootheden van het wereldvoetbal in één stadion, dat geef natuurlijk rivaliteit. Wanneer beide teams tegen elkaar uitkomen spreekt men van de Derby della Madonnina.

De eerste ontmoeting was in 1909. Inter Milan werd gezien als de ploeg van de Milanese burgerij terwijl Ac Milan de ploeg voor de arbeiders werd. Vandaag bestaat deze sociale indeling niet meer maar de rivaliteit tussen de teams is er niet minder door geworden

San Siro stadion milaan
Milanese derby

De Derby della Madonnina is vernoemd naar een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad Milaan, het standbeeld van de Maagd Maria op de top van de Duomo. Vaak aangeduid als de Madonnina. De wedstrijden tussen Inter Milan en AC Milan staan ook bekend als de Milan Derby.

Inter Milan heeft 90 officiële wedstrijden gewonnen tegenover 36 overwinningen van AC Milan, terwijl 69 wedstrijden eindigden in een gelijkspel. De Derby della Madonnina is één van de belangrijkste stadsderby’s in het voetbal en wordt minstens twee keer per jaar gespeeld via de competitiewedstrijden. De rivaliteit tussen de twee clubs is er natuurlijk ook tijdens de Coppa Italia, Champions League en Supercoppa Italiana, evenals naar kleine toernooien en vriendschappelijke wedstrijden

Memorabele wedstrijden in het San Siro stadion in Milaan

Er zijn veel memorabele wedstrijden afgewerkt in de lange geschiedenis van San Siro. We kijken even naar de meest memorabele wedstrijden tussen Ac Milan en Inter in San Siro :

6 november 1949: Inter 6-5 AC Milan. Dit is nog steeds de hoogst scorende Derby della Madonnina-wedstrijd aller tijden

28 mei 1967: Inter 0-0 AC Milan. Deze wedstrijd was de laatste wedstrijd van het seizoen en bepaalde wie de Serie A-titel zou winnen. Inter won de titel op basis van een beter doelsaldo

6 mei 2001: Inter 2-2 AC Milan. In deze wedstrijd scoorde de Braziliaanse spits Ronaldo tweemaal voor Inter, maar AC Milan kwam terug van een 2-0 achterstand om een ​​punt te pakken


15 februari 2003: Inter 0-4 AC Milan. In deze wedstrijd scoorde Andriy Shevchenko tweemaal voor AC Milan, terwijl Inter-speler Christian Vieri een penalty miste


20 februari 2021: Inter 3-0 AC Milan. In deze wedstrijd scoorde Lautaro Martínez tweemaal voor Inter, terwijl Romelu Lukaku ook een doelpunt maakte. Deze overwinning hielp Inter om de Serie A-titel te winnen

Het San Siro stadion bezoeken

Je kan het stadion bezoeken via de officiële website van het stadion ( www.sansirostadium.com ). Tijdens de rondleiding kan je de kleedkamers van Inter Milan en AC Milan bezoeken, door de spelertunnel lopen, de tribunes bekijken en meer te weten komen over de geschiedenis van het stadion en de clubs. Er is ook een museum gewijd aan de geschiedenis van de clubs en het stadion.

De rondleidingen worden gegeven in verschillende talen. Het is altijd aangewezen om te reserveren en goed uit te kijken of alle delen van de normale rondleiding te zien zijn. Bij de voorbereiding van bepaalde evenementen (voetbalmatchen, concerten) is het soms zo dat bepaalde belangrijke bezienswaardigheden van San Siro niet toegankelijk zijn.

Back to top button