Mijn ItaliëTodiUmbrie

Ontdek Todi, waar Rudi Vranckx thuis is


Ontdek Todi, waar Rudi Vranckx thuis is en gelijk heeft hij. Hier in Umbrië ontspant de Vlaamse journalist na alweer een bezoek aan één of ander conflictgebied. Todi is een stad die heel veel te bieden heeft voor wie oog heeft voor schoonheid en puurheid.  Todi, ook bekend als de stad van Jacopone – naar een monnik en dichter, nu geheiligd – werd in een Amerikaanse studie gedefinieerd als de ‘ideale stad’, of beter gezegd ‘ de meest leefbare stad ter wereld ’.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

De rijke geschieden is van Todi in Umbrië

De stad zou gesticht zijn door Hercules maar waarschijnlijk is dat slechts een legende. De naam betekent ook grens en dat verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de stad aan de grens van de Etruskische heerschappij lag. Hannibal slaagde er dankzij de dubbele stadsmuren niet in dit gebied te veroveren. In de 12 eeuw breidde de stad zich uit en met de bouw van de renaissancekerk van Santa Maria della Consolazione kreeg de stad één van haar grootste bezienswaardigheden.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

Bezienswaardigheden in Todi

Om Todi echt te leren kennen moet je helemaal naar de top van de klokkentoren van de kerk van San Fortunato gaan voor een adembenemend uitzicht op Piazza del Popolo en de omgeving.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

Een kerk die alle inwoners van Todi nauw aan het hart ligt, de San Fortunato kerk.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

Dit is ook de beschermheilige die de stad hielp verdedigen tijdens het beleg van de 7de eeuw. De kerk is gebouwd op de ruines van een klein fort niet zo ver van de Piazza. In 1292 begon men met de bouw hiervan maar het werd stopgezet door de pest in 1348. De gevel is half voltooid maar het blijft een prachtig gebouw.

De Piazza del Popolo uit begin van de 13de eeuw is het hart van de stad. Later kwamen hier de Palazzo del Capitano en het Palazzo dei Priori en Palazzo del Viscoville bij.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

De 12de eeuwse Duomo Santissima Annunziata werd gebouwd op de ruïnes van een Romeinse tempel die aan Apollo gewijd was. Het fresco dat zo van de hand van Michelangelo had kunnen komen uit de 16de eeuw is ronduit spectaculair om te zien.

Eten en drinken in Todi

Wie in Umbrië of Todi komt moet zeker een stoofpot van wild zwijn bestrooid met truffel proberen, uiteraard met een goeie fles Umbrische wijn er bij.

Wie op zaterdag de stad bezoekt kan op de zaterdagmarkt van Todi heel wat lekkernijen en streekproducten ontdekken. Geniet van een snelle hap zoals een warm broodje met verandatta, opgerold met gekruid varkensvlees. De Castelluccio linzen die groeien in de Monti Sibillini zijn een andere specialiteit uit de regio die je hier zeker kan kopen. Of wat dacht je van “formaggio di fossa”, een kaas van schapenmelk, traditioneel ondergronds gerijpt.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

De beste wijnen rond Todi komen uit de heuvels ten noordoosten van de stad. Denk aan de Sagrantino di Montefalco, donker en krachtig, vaak 10 jaar of langer gerijpt.

In het nabijgelegen Torgiano kan je in het Museo del Vino alles te weten komen over de wijnbouw en wijncultuur in Umbrië en Europa.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

Activiteiten en natuur in Todi

Gewoon door de smalle straatjes bergop en bergaf slenteren is al een heel toffe activiteit om de stad te ontdekken. Je beklimt prachtige trappen, gaat onder kleine bogen en ontdekt adembenemende uitzichten op de omgeving.
Wie de natuur wil opzoeken kan terecht in het Parco della Rocca of de Oberdan tuinen. Tijdens de warme maanden kan je terecht in het grote stadszembad in het Naia Bridge gebied

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

Je hebt Todi pas echt bezocht als je door de smalle straatjes hebt gewandeld die steil bergop en bergaf klimmen of dalen, je over prachtige trappen, door kleine bogen, langs watervallende bloemen, eeuwenoude stenen en adembenemende uitzichten leiden.

Om buiten te ontspannen kunt u naar het Parco della Rocca (het Fortpark) gaan.

Ontdek Todi waar Rudi Vranckx thuis is

een oud fort van historisch en architectonisch belang gelegen op het hoogste punt van de stad, in het hart van de stad – of de Oberdan-tuinen , karakteristiek en romantisch , inclusief het uitzicht dat ze bieden, dat zoals altijd ook adembenemend is.

Het platteland rond Todi is ongetwijfeld een bezoek waard; de stadsgrenzen omvatten zelfs 37 gehuchten, en elk daarvan heeft iets te zien en te vertellen, en het gebied als geheel wemelt van prachtige bezienswaardigheden. Heuvels, groot en klein, paden die je langs de rivier de Tiber of kabbelende beekjes voeren, eeuwenoude kastelen, zonovergoten wijngaarden en prachtige olijfboomgaarden, kleine kerken, gehuchten en dorpjes.

Wie interesse heeft in een tour met gids in Todi kan terecht bij Todiguide.

Back to top button