Emilia RomanaGastronomiemodena

Balsamicoazijn uit Italië kopen ? Alles over het zwarte goud uit Modena

Balsamicoazijn uit Italië kopen ? Er zijn verschillende soorten en kwaliteiten

Balsamicoazijn uit Italië is één van de meest gewaardeerde en populaire soorten azijn ter wereld. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Italiaanse keuken en wordt gemaakt van specifieke druivensoorten die in de regio Emilia-Romagna worden geteeld. In deze regio, vooral in de stad Modena, wordt deze heerlijke azijn geproduceerd volgens strikte regels en voorschriften die de kwaliteit en authenticiteit garanderen.

Balsamicoazijn uit Italië kopen
Balsamicoazijn

Geschiedenis van balsamicoazijn
De oorsprong van balsamicoazijn gaat terug tot de middeleeuwen, toen boeren uit de regio Emilia-Romagna begonnen met het maken van azijn van hun overgebleven wijn. Het proces van het maken van balsamicoazijn was destijds anders dan het huidige proces. Het duurde jaren om de azijn te maken en de kwaliteit was niet zo consistent als vandaag.

Pas in de late 19e eeuw werd het proces voor het maken van balsamicoazijn vastgelegd en geformaliseerd. Het proces dat tegenwoordig wordt gebruikt, is gebaseerd op eeuwenoude tradities en is door de jaren heen verfijnd om de hoogste kwaliteit balsamicoazijn te produceren.

Hoe maakt men balsamicoazijn
Het proces voor het maken van balsamicoazijn begint met het selecteren van specifieke druivensoorten, waaronder Trebbiano en Lambrusco. Deze druiven worden geplukt en tot most verwerkt. De most wordt vervolgens gekookt om het water eruit te verdampen en de suikers te concentreren. Dit proces staat bekend als “mouten” en kan enkele dagen duren.

De gemoute most wordt vervolgens in vaten gegoten, meestal van verschillende houtsoorten, zoals eik, kers en kastanje. Deze vaten worden in een zolder opgeslagen, waar ze worden blootgesteld aan natuurlijke temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid. Dit proces staat bekend als “veroudering” en kan jaren of zelfs tientallen jaren duren.

Na verloop van tijd verdampt het vocht uit de vaten en oxideert de azijn, wat leidt tot de ontwikkeling van de karakteristieke smaak van balsamicoazijn. De azijn wordt regelmatig overgeheveld naar kleinere vaten, waarbij oudere azijn wordt gemengd met jongere azijn om de smaak en kwaliteit te behouden.

Balsamicoazijn kopen uit Italië

Soorten balsamicoazijn uit ItalIë
Er zijn twee hoofdtypen balsamicoazijn : traditionele balsamicoazijn en commerciële balsamicoazijn. Traditionele balsamicoazijn wordt geproduceerd volgens de oude methoden en wordt verouderd in houten vaten gedurende minstens 12 jaar. Het is donkerbruin van kleur, heeft een dikke, stroperige textuur en een complexe, zoete en zure smaak.

Commerciële balsamicoazijn, aan de andere kant, wordt geproduceerd door het mengen van traditionele balsamicoazijn met gewone azijn en suiker. Het is veel goedkoper dan traditionele balsamicoazijn en heeft een lichtere kleur en dunne textuur. Commerciële balsamicoazijn wordt meestal gebruikt als dressing of marinade in salades en gerechten.

Balsamicoazijn uit Italië kopen
Opslag van balsamicoazijn

Hoe herken je de kwaliteit van balsamicoazijn
Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus van traditionele balsamicoazijn, afhankelijk van de verouderingstijd. De hoogste kwaliteit is de “Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP”, die minstens 12 jaar is verouderd en alleen mag worden geproduceerd in de regio Modena volgens strikte voorschriften.

Andere kwaliteitsniveaus zijn de “Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP”, die minstens 12 jaar wordt verouderd en alleen mag worden geproduceerd in de regio Reggio Emilia, en de “Aceto Balsamico di Modena IGP”, die minstens 60 dagen wordt verouderd en in heel Italië mag worden geproduceerd.

Balsamicoazijn wordt vaak gebruikt als dressing of marinade in salades en als smaakmaker in stoofschotels, sauzen en soepen. Het wordt ook gebruikt als een finishing touch op gegrilde groenten, kaas en vleesgerechten. Balsamicoazijn is een veelzijdige smaakmaker die goed past bij zowel zoete als hartige gerechten.

Balsamicoazijn uit Italië kopen
Balsamicoazijn bij gerechten

In de afgelopen jaren is balsamicoazijn uit Italië steeds populairder geworden en is het wereldwijd beschikbaar in de meeste supermarkten en speciaalzaken. Bij het kopen van balsamicoazijn is het belangrijk om op de etiketten te letten en de kwaliteit en productiemethode te controleren. Het is de moeite waard om te investeren in een hoogwaardige traditionele balsamicoazijn, die een heerlijke smaak en textuur heeft en een waardevolle toevoeging is aan elke keuken.

Ken je Regina Paola al ? Bij deze webshop met Italiaanse kwaliteitsproducten kan je heerlijke balsamicoazijn uit Italië kopen..Ga es kijken op hun website.

Back to top button