AgriturismoLogeren bij Belgen in ItaliëLogeren in ItaliëUitgelichtUmbrie

Agriturismo La Vallata in Umbrië

Agriturismo La Vallata in de driehoek Assisi-Perugia-Gubbio is een vaste stek voor vele Vlamingen die jaarlijks de regio bezoeken. Tim en Loredana startten in 2003 en bouwden samen een schitterende accommodatie uit.

Tim en Loredana, hoe is het allemaal begonnen?

Dat is een redelijk lang verhaal maar ik probeer het beknopt te vertellen.

Toen ik mijn Italiaanse echtgenote leerde kennen in 1998 sprak ze mij af en toe over Agriturismo. In Italië toen al een heel populaire soort accommodatie maar bij ons weinig bekend. Je kan het op sommige vlakken vergelijken met hoevetoerisme of een vakantieboerderij maar toch is het anders. Dieren staan niet noodzakelijk centraal. In weinig woorden is een agriturismo in de eerste plaats een boerderij en is de accommodatie secondair. Het werd in het leven geroepen om boeren de kans te geven iets bij te verdienen en de jeugd terug naar het platteland te lokken. Er werden dan ook enorme sommen fondsen gegeven die niet altijd op de juiste plaats terechtkwamen.

Ondertussen is de originele definitie vele keren aangepast en is het toeristische deel veel belangrijker geworden dan het landbouwgedeelte. De regels zijn er echter nog wel degelijk en je kan de typologie niet behouden als je niet aan die regels voldoet. Zo moet je toch nog altijd heel wat landbouw doen en mag je een maximum percentage niet eigen producten verkopen of gebruiken om bvb. te koken.

Telkens we in Italië waren gingen we ene paar dagen in zo’n agriturismo logeren, maar zelfs dan had ik niet echt een duidelijk beeld van waarover we het eigenlijk hadden, ook al omdat meestal tijdens de kerstdagen was en er dus weinig landbouw was op dat moment.

Toen we in 2000 beslisten om naar Italië te verhuizen – met mijn werk was ik zelden thuis en ik was het beu mijn kinderen nooit te zien, zelf een agriturismo beginnen leek me een beter idee – en we eigenlijk trouwden om geen administratieve problemen te hebben in Italië (ik was ook echt wel verliefd natuurlijk), was dat eigenlijk zonder echt te weten waar we aan begonnen. In 2001 verhuisden we uiteindelijk eerst naar Rome. Van daaruit zochten we 2 jaar lang naar dat plaatsje dat ons beide aansprak en dat binnen ons budget paste. Als ik eraan terugdenk n welke staat het domein was breekt het zweet me uit. Je bent jong en je wil wat…

September 2002 vonden we het domein dat we beiden wilde, de administratieve molen begon dan traag te draaien en ipv. in december te beschikken over het eigendom, werd dat eind maart… Zonder amper nog een centiem en met slechts een maand of 3 om enigszins iets degelijks klaar te krijgen was het lopen om het vele werk rond te krijgen. We hebben toen letterlijk dag en nacht gewerkt en overdag waren de temperaturen overdag al vroeg op het jaar heel hoog – zoek het maar op, 2003 was een van de warmste jaren, hitte die we sindsdien nog zelden hebben gehad – wat maakte dat het extra moeilijk was om bepaalde werken te doen. Zo wilde de zwembadconstructeur geen cement gieten, te warm, het cement zou barsten. Dus heb ik hem gezegd laat in de namiddag cement te gieten, ik zou het dan heel de nacht nat houden, en zo geschiedde, ik ging ongeveer om het half uur een kwartier het cement besproeien, van slapen was geen sprake en als het cement eindelijk hard was was het tijd om andere werken te doen.

En zo geraakten we min of meer klaar met het minimum noodzakelijke rond eind juni, maar toen de eerst gasten aankwamen was het zwembad eigenlijk nog niet af, het terras rond het zwembad was in seizoen 1 dus gewoon ruwe cement. De eerste paar dagen van de eerste gasten moest het zwembad ook nog gevuld worden, 100.000 liter, dat vul je niet even.

Agriturismo La Vallata

Jaar na jaar hebben we een deel van ons inkomen dan weer gebruikt om te investeren in de zaak. Het is dan ook een heus levenswerk geworden. Een werk waar we heel trots op zijn want we hebben aan iemand een centiem gevraagd en bijna alles zelf gedaan. Van het verbreden en berijdbaar maken van de toegangsweg tot het gieten van cement voor de pergola, het bewerken van de velden en het leren olijven teelten en plukken om er olijfolie van te maken. Jaar na jaar hebben we dingen bijgeleerd en een eigenwijs cliënteel opgebouwd, sommige mensen komen nog steeds, sinds jaar 1.

Nu 18 jaar later voeren we eigenlijk nog altijd jaarlijks hier en daar veranderingen door, maar het gros is nu onderhoud.

Agriturismo La Vallata
Waar zijn jullie precies gelegen in Umbrië?

La Vallata is heel gunstig gelegen voor toeristen die een weide waaier van natuur, cultuur en gastronomie willen ontdekken. Midden in de driehoek Peruga-Assisi-Gubbio, allen op ongeveer 20 minuten rijden en omgeven door groen, met een maximum aan privacy maar toch niet geïsoleerd, met een prachtig panorama op de vallei van de Alto Chiascio en de Apennijnen. Op loopafstand vind je het dorpje Fratticiola Selvatica waar je in een kleine supermarkt wel degelijk bijna alles vind en uiteraard is er een bar, eigenlijk 2 op amper 20 meter van elkaar. Je kan prachtige wandelingen of fietstochten doen vanuit het domein. Lang of kort, voor de ervaren sporters of de vrijetijdswandelaar. In de omgeving heb je vele cultuursteden en natuurparken maar ook sportieve activiteiten, fietsverhuur, Vespa-verhuur en zelfs een dagje zelf met een Zodiac varen op het meer is mogelijk. Er zijn heel wat plaatsjes waar de gasten kunnen genieten van de rust en stilte, sommigen hebben hun eigen stoeltjes mee en gaan ergens in het veld zitten, maar uiteraard heeft iedereen zijn eigen stekje om vlakbij of verder van het huis in alle rust een boek te lezen of gewoon niets te doen.

Agriturismo La Vallata


Hoeveel appartementen telt La Vallata ?

We beschikken over 3 appartementen die in typologie redelijk verschillen van elkaar, doch, ze zijn allemaal gerenoveerd in de typische lokale stijl met handgemaakte terracotta vloeren en tegels, houten balken en details met handgemaakte bakstenen. Alle appartementen beschikken over een open haard zodat het zelfs in de winter heel aangenaam vertoeven is. Uiteraard wordt de haard geholpen door vloerverwarming. 1 appartement is opgedeeld in 3 kamers telkens met privé badkamer. In het voor- en najaar verhuren we die apart tenzij iemand liever het hele appartement huurt.

Agriturismo La Vallata


Welke minder bekende plaatsen kan je onze lezers aanraden in je omgeving ?

De meest gekende plaatsen zijn uiteraard Assisi, Perugia en Gubbio, doch, de streek is bezaaid met prachtige cultuursteden zoals Spello, Spoleto, Montefalco, bekend voor zijn wijn, Bevagna, Torgiano, Todi en nog veel meer. Natuurparken waar je prachtige wandelingen kan doen in ongelooflijk mooie natuur, en dan zijn er een hele waaier aan sportieve activiteiten voor groot en klein. Rafting en slow rafting, Zodiac op het meer, een Vespa om rond te toeren, voor een dag of gewoon de hele vakantie, elektrische of gewone fietsen huren om de vele prachtige plaatsen in de omgeving te ontdekken, en er zijn nog veel meer dingen om te doen met of zonder kinderen.

Agriturismo La Vallata

Een taalbad of kooklessen behoren ook tot jullie aanbod?

In voor- en najaar is het mogelijk om een taalbad aan te vragen. Specifieke lessen zijn dat niet, gewoon ondergedompeld in de taal. Vooral met Lori maar ook ik spreek dan alleen Italiaans. Uit ervaring weten we dat de beste manier om een taal beetje bij beetje te leren door geen andere te taal te spreken is. De beginnelingen krijgen dan wel telkens voorbeelden te zien of uitgebeeld, met de wat gevorderden kunnen we dan al eens wat gekker doen.

Kooklessen zijn ook gewoon samen iets klaarmaken met de nodige uitleg van specialist Loredana. Ik sta er meestal enkel bij om foto’s te maken of te filmen als de gasten dat willen.

Agriturismo La Vallata


Jullie zijn ook aan de slag met lokale producten ?

Wij produceren onze eigen olijfolie en heel wat groenten voor de eigen keuken. Alle andere producten kopen we heel lokaal, chilometro zero zoals we dat hier noemen. Alles uit de buurt, zo dicht mogelijk en echt natuurlijk. We noemen het niet biologisch omdat dat niet altijd echt zo is en niet iedereen waar we mee werken een “certificaat” heeft als dusdanig. Maar we weten heel goed wie hoe produceert en dat zin vaak jonge mensen die tradities weer hebben opgenomen en daar heel erg streng op zijn.

Agriturismo La Vallata

Welke plaats is nu écht je lievelingsplekje in Umbrië ?

Ik heb er heel wat. Ik ga graag en vaak naar Gubbio. Het wat mindere gekende, noem het de underdog van Perugia en Gubbio, stadje. Ze moet echter niet onderdoen voor haar grote zussen, heel aangenaam rond kuieren, een leuke markt elke dinsdag en uitstekende restaurants.

Rasiglia is echt wel een van mijn favorieten. Het is echter wat verder rijden dus ik ga er niet zo heel vaak naartoe.

En dan zijn er de natuurparken waar ik graag met Loredana ga wandelen. Ver van alles en prachtige natuur met vaak schitterende panorama’s.

Maar dat zijn ze lang niet allemaal, elke plekje heeft zo zijn charme’s, en vooral, elk stadje heeft een leuk terrasje om even te zitten genieten met een pintje of caffè macchiato.

Perugia, Assisi en Gubbio zijn volgens mij een must voor wie maar enkele dagen blijft. Wie echter een week blijft kan de tijd nemen om ook de vele andere kleinere cultuursteden te bezoeken. We hebben meerdere tours op papier. Als iemand me zegt dat ze naar Gubbio gaan geef ik ze tips mee om bvb. Eerst naar Montone te rijden, ’s middags in een heel aangenaam restaurantje in Pietralunga met heel mooi terras iets te eten voor ze doorrijden naar Gubbio. Zo zijn ze alweer op amper 20 minuten van thuis en Gubbio is ook ’s avonds heel aangenaam.

Waarin verschilt Umbrië van Toscaniê ?

Ach, ik vergelijk de 2 niet graag maar gezien jullie de vraag stellen: Umbrië is het wildere en veel groenere broertje van Toscane om het met weinig woorden te zeggen. Ik vind de steden in Umbrië ook veel properder dan in Toscane, misschien heeft dat te maken met het feit dat er minder toeristen komen, maar ik moet toch zeggen dat de Umbriërs er heel erg op staan dat de straten en huizen in de steden goed worden onderhouden.

De landwegen zijn vaak minder goed onderhouden maar daar zijn ze nu al sinds vorig jaar heel hard mee bezig.

Jullie hebben ook thema avonden?

Onze BBQ is ondertussen beroemd bij onze gasten en niet alleen voor het eten maar ook omdat die vaak uitlopen in heel plezante en gezellige avonden. Eigenlijk gebeurd dat ook met de pizza-avond, de typische Italiaanse producten avond en de Lasagne avond, maar dan is het meestal wat gematigder, alhoewel… Alle thema avonden zijn All in, en dan bedoelen we all in, no limits op de drank en meestal blijft er eten over.

Agriturismo La VallataIn juli en augustus beperken we ons sinds vorig seizoen ook aan die vier avonden, we worden er niet jonger op en die tijdens die maanden is het meestal een pak warmer wat maakt dat de keuken soms gewoon een sauna wordt ondanks verkoeling.

In voor- en najaar koken we 7/7, behalve de thema avonden kunnen de gasten de andere avonden kiezen uit het uitgebreid menu.

Welke stad of regio buiten Umbrië wil je graag aanraden aan onze lezers?

Wel, ik denk niet dat het de bedoeling is dat ik hier een boek schrijf… Want de plaatsen in Italië die ik reeds bezocht, en dat zijn er toch al heel wat, zijn stuk voor stuk de moeite waard. Als ik er een of een paar moet uithalen waar ik zeker nog naar terug ga, dan zijn dat Sorrento en Sicilië. Sorrento kent geen gelijken volgens mij, en Sicilië is ondertussen een tweede thuis waar ik als een koning ontvangen wordt door mijn vrienden. Ook in het Noorden heb ik een aantal favoriete plaatsjes, vooral om te gaan skiën, maar de hartelijkheid en openhartigheid van de Siciliaan is onevenaarbaar.

Neem contact op met Tim en Loredana : 
Loredana Di Massimo & Tim Huwé
Vocabolo Vallata 27,
06134 Fratticiola Selvatica
UMBRIA – ITALIË
Mobiel (ook WhatsApp)
+39 32 00 34 08 05
www.lavallata-umbria.it
info@lavallata-umbria.it

Back to top button