UitgelichtVenosa

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)

De regio Piemonte is een paradijs voor fijnproevers. Denk aan de overvloed aan witte truffels in de regio, de wijngaarden die enkele van de beste wijnen van het land produceren, en het feit dat het de geboorteplaats is van de slow food-beweging. Van de Alpen in het noorden tot de door UNESCO beschermde wijnregio in het zuiden. We ontmoetten Eveline Dejonckheere die 18 jaar geleden West-Vlaanderen achter zich liet en sindsdien in Piemonte woont en werkt. Met haar bedrijf ConsultED, dat diverse diensten aanbiedt aan buitenlanders die een huis willen kopen in de Piemonte, is ze de facilitator voor alles wat erbij komt te kijken als je een huis in Italië koopt en verbouwt.

We vroegen aan Eveline welke plekjes in Piemonte iedere bezoeker op zijn bucket list mag plaatsen.

Lago d’Orta

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Lago d’Orta

Lago d’Orta wordt geprezen als het ‘Italiaanse meer dat toeristen nog niet hebben ontdekt’ en ligt op slechts anderhalfuur rijden van de hoofdstad van Piemonte, Turijn. Het charmante dorp San Giulio ligt op een landtong die uitsteekt in het water, waardoor het lijkt te drijven op het meer. Het Ortafiori festival in april en mei tovert iedere straat om tot een bloemenparadijs. Maak een boottocht naar het kleine Isola San Giulio op het meer, of gebruik het als uitvalsbasis om te wandelen en te genieten van de omliggende heuvels.

Stresa

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Stresa

Aan het Lago Maggiore, grenzend aan zowel Lombardije (aan de oostkust) als Piemonte (aan de westkust) is Stresa een schitterende badplaats waar je met de veerboot naar de prachtige Borromeische eilanden kan varen. Eén van de trekpleisters in Stresa is het “Grand Hotel” waar Ernest Hemingway een deel van zijn ontroerende roman “A Farewell to Arms” schreef. Hij beschrijft er op een onnavolgbare wijze hoe zijn hoofdpersonages de Eerste Wereldoorlog ontvluchten door over het Lago Maggiore te roeien naar veiliger oorden. Naast het Lago Maggiore kan je een kabelbaan nemen die je in slechts 20 minuten naar de top van de Monte Mottarone brengt.  Daar vinden bezoekers frisse berglucht, panoramische uitzichten op het landschap en verschillende wandelpaden.

Barolo

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Barolo

Het met wijngaarden bedekte landschap van de regio Langhe-Roero en Monferrato in Piemonte is erkend als UNESCO Werelderfgoed. Ten zuiden van Turijn, tussen de rivier de Po en de Ligurische Apennijnen, staat het gebied bekend om haar wereldberoemde wijnen van oude druivenrassen. Het dorp Barolo staat centraal in de productie van de krachtige rode wijn, Barolo, gemaakt van Nebbiolo-druiven. Naast wijngaardtochten en wijnproeverijen is de belangrijkste attractie van het dorp het middeleeuwse Castello Falletti.  Neem ook even de tijd om te genieten van een lekkere espresso of heerlijke “gelato” op één van de terrasjes in Barolo.

Alba

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Albatruffelstad

De stad Alba in de beschermde regio Langhe, telt de hoogste concentratie aan Michelin-sterrenrestaurants in Italië. Daarnaast is Alba ook het epicentrum van het witte truffelseizoen in Piemonte tussen september en januari. In oktober kan je het jaarlijkse truffelfestival bijwonen waar deze gastronomische delicatesse centraal staat. Wie op zaterdag de stad bezoekt kan de wekelijkse markt meepikken.
Alba is zoals zoveel Italiaanse steden een versterkte middeleeuwse stad. Neem ook zeker de tijd om de 12de eeuwse gotische kathedraal te bezoeken, de Cattedrale di San Lorenzo, in het midden van de stad.Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)

Neive

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Neive

Wie langs de geplaveide straten van Neive loopt, met de typische roestkleurige huisjes, zal glimpen opvangen van de omliggende groene heuvels. Het is een typisch dorp in de Langhe met een mix van gebouwen uit de 13e tot de 18e eeuw, geconcentreerd rond verschillende pleinen die bruisen van dorpsleven. Gelegen net ten noordoosten van Alba, heeft Neive dezelfde gastronomische geneugten maar met minder ophef en minder toeristen.

Asti

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Asti

De fascinerende middeleeuwse geschiedenis van Asti is zichtbaar in zijn uitgestrekte gotische kathedraal (de grootste in de regio) en imposante kasteel met torentjes. Toen er een einde kwam aan de  rivaliteit met het nabijgelegen Alba, werd het in 1095 uitgeroepen tot een onafhankelijke stadstaat. Vanwege zijn strategische ligging vergaarde het genoeg macht en rijkdom om zijn eigen munten te slaan. Net als Siena in Toscane organiseert het ook een van de oudste Palio-wedstrijden (middeleeuwse paardenraces) van Italië, in september. Een eeuwenoude traditie, want in geschriften uit 1275 kan je verslagen van de Palio terug vinden. Waar Asti echter het meest om bekend staat, is het feit dat het zich in het hart van het landschap bevindt dat Asti Spumante en Moscato d’Asti produceert, twee sprankelende witte wijnen gemaakt van de Moscato Bianco-druif. Je kunt ze proeven in één van de vele charmante wijnbars in de stad of een bezoek brengen aan een nabijgelegen wijnmakerij voor een formele proeverij. “Apericena” of een glas wijn met fingerfood is hier een langdurige traditie.

Castelnuovo Don Bosco

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Castelnuovo don Bosco

Een charmante stad tussen Langhe en Turijn, aantrekkelijk vanwege zijn prachtige landschappen, wijngaarden en dorpen waar wandelen en rondtrekken je inzicht zullen geven in dit “onontdekte” gebied van Piemonte. Vergeet niet om langs te komen voor een glas wijn bij Cascina Gilli.’ De eigenaars zijn wereldse mensen die graag praten over hun “territorio” en hun passie ook graag en goed tentoonstellen aan de mensen die de wijnboerderij komen bezoeken.

Een “magische” plaats om te stoppen en de streek te ontdekken!

Chieri

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)
Chieri

Een laatste niet te vergeten stop is Chieri (https://www.puntodivista-bb.com/) , een stadje van 35.000 inwoners gelegen op slechts 20 minuten van grote zus Turijn. Chieri is een ideale basis om zowel Turijn, Langhe en Monferrato te ontdekken!  Het is de stad waar ik me thuisvoel en heeft veel gelijkenissen met Ieper, mijn geboortestad: Historisch is Chieri een textielstad en dezelfde proporties maar dan met de Italiaanse “Modo di Vivere”.  Op een halve dag heb je het stadje wel bezocht, maar het is een leuke uitvalsbasis om van daaruit excursies te doen:

De omliggende dorpjes Marentino, Andezeno (https://www.cicoemamasita.com/) , Pavarolo (https://www.castellomontaldotorino.it/), cinzano (https://www.icontidellaserva.it/ ), zijn zeker het bezoeken waard, vooral nu moor mij het mooiste seizoen aanbreekt: Indian Summer in Piemonte 😉

Plannen om een tweede verblijf te kopen in Piemonte of elders in Italië ? Neem contact op met Eveline Dejonckheere om u wegwijs te maken..

Piemonte gezien door de ogen van Eveline Dejonckheere (ConsultED)

Back to top button